probleme cardiaceUn băiat în vârstă de 13 ani, din Techirghiol, cu probleme cardiace, a fost salvat de medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa, care i-au montat un defibrilator de ultimă generaţie, unic în România, costul aparatului cumpărat din Belgia, de 8.000 de euro, fiind suportat de unitatea medicală.

Managerul spitalului, Dan Căpăţână, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că fara ajutorul acestui dispozitiv copilul şi-ar fi pierdut viaţa deoarece pe fondul unei afectiuni posibil congenitale, el a suferit două stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reuşit. După un consult amănunţit medicii de pe Cardiologie au stabilit că această afecţiune îi pune în pericol viaţa şi duce la tulburări de ritm, respectiv face fibrilaţii ventriculare care de regulă sunt mortale. Singura modalitate de a ieşi din fibrilaţie ventriculară este un defibrilator. Soluţia modernă care se foloseşte peste tot în lume este montarea unui defibrilator în zona cardiacă, aparat care în momentul în care apar modificări de ritm intervine şi defibrilează pe loc inima, astfel încât îşi reia ritmul normal. Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodată în România, este un dispozitiv foarte nou şi pe plan mondial, potrivit Mediafax.ro.

Intervenţia chirurgicală a avut loc duminica trecută şi a durat două ore, fiind realizată de către medicul Alexandru Deutsch, de la Spitalul Colentina, un colaborator al Spitalului Judeţean Constanţa.