fetita tumoraO fetiţă de numai un an şi o lună a fost operată, marţi, pentru extirparea unei tumori care afectase trei sferturi din ficat, a anuntat profesorul dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni.

Potrivit Mediafax.ro, operaţia a durat aproape şase ore. Tumora afectase cam trei sferturi din ficat. Bebelusa va rămâne la Terapie Intensivă, apoi se va lua legatura cu medicii pediatrii.

Fetiţa a urmat de la varsta de opt luni tratament cu citostatice pentru hepatoblastom – cancer hepatic. A făcut nouă cure de citostatice, dar tumora este mare mai mult de jumătate din ficat. Initial, specialistii au luat in calcul si efectuarea unui transplant hepatic cu ficat prevat de la mama.

Potrivit medicului, dacă în timp se va impune transplantul şí în cazul fetiţei de un an, aceasta va fi supusă unei astfel de intervenţii.

Hepatoblastomul este cel mai frecvent cancer hepatic la copii şi afecteaza de obicei copiii sub trei ani, cu vârsta medie de diagnostic de un an. Este rar diagnosticat în adolescenţă şi extrem de rar la adulţi. Doar rezecţia completa a tumorii determină vindecarea şi supravieţuirea de lungă durată. Tumoarea poate fi extirpată complet la o treime dintre pacienţi, cei care se află în stadiul I sau II.

În octombrie 2000, Timeea Balogh, atunci în vârstă de un an şi două luni, a primit o porţiune din ficatul mamei. Timeea suferea de atrezie biliară, ficatul fetiţei nefuncţionând normal, iar în timp boala a afectat şi celelalte organe. Intervenţia, realizată de medicii de la Institutul Fundeni, în colaborare cu o echipă de specialişti germani, a fost prima de acest fel din România.