1. Dbasz o kuchnie - dbasz o rodzine_G9J3781_ROÎn bucătăria ta, tu ești chef. De tine depinde cât de sănătoasă este alimentația întregii familii. Deciziile le iei încă din magazin, alegând între produsele naturale și cele foarte procesate.

Pe urmă, te gândești la meniu. De multe ori, însă, nu ai atât de mult timp la dispoziție, încât să tratezi acest aspect cu atenția cuvenită.

Nici vacanța și nici diversele distracții, însă, nu îți influențează viața ție și copiilor tăi atât de mult, precum o alimentație zilnică echilibrată. Forțele vitale trebuie întreținute zi de zi, nu doar în anumite zile ale săptămânii.

WHO trage un semnal de alarmă: în Europa obezitatea a atins dimensiunile unei epidemii. În majoritatea statelor europene, numărul fetelor și băieților obezi din grupa de vârstă 10 ani a crescut în ultimul deceniu cu 10%[1].

Fă mișcare!

Lipsa condiției fizice este cauzată de modul de viață sedentar, cu zile întregi petrecute în fața calculatorului sau a televizorului, la care se adaugă mesele cu un înalt nivel caloric. Adulții și copiii nu fac mișcare, în schimb consumă cu mare plăcere gustări care nu sunt neapărat sănătoase.

Folosește puterea exemplului!

E greu să le ceri copiilor să mănânce fructe și legume și să facă sport dacă nu și-au văzut niciodată proprii părinți pe bicicletă. Cum să le vorbești copiilor despre efectele pozitive ale fructelor și legumelor, dacă tu alegi precum gustari chipsurile sau batoanele de ciocolată? Alegerea alimentelor pe care copiii tăi le vor consuma depinde în mare măsură de ceea ce văd acasă. 

1. Dbasz o kuchnie...shutterstock_113911234Transmite-le copiilor obiceiuri alimentare sănătoase încă din primii ani de viață. Compune meniul astfel încât fiecare masă să includă fructe și legume, în orice formă, inclusiv sub formă de sucuri 100% sau mousse.

Nu uita nici când îi pregătești copilului gustarea de pus în ghiozdan. Pe lângă sandviș, pune-i și un mousse de fructe sau un suc 100%.

Dacă în fiecare zi copilul tău va găsi în geantă astfel de alimente, în viitor va fi normal pentru el să aleagă produse sănătoase.

Gătiți împreună!

Implică-i pe copii în activitățile de preparare a meselor. Dacă ai un copil pretențios la mâncare, este cu atât mai important să-l îndemni să încerce gusturi noi.

Prânzul pe care îl gătește împreună cu părintele va fi pentru copil o plăcere, nu o obligație.

Micuțul se va așeza cu drag la masă și va consuma cu plăcere o mâncare sănătoasă, dacă a participat activ la prepararea ei, dacă a potrivit singur gusturile și a așezat produsele pe farfurie. Gustați împreună din diverse legume și fructe și lasă-l pe copil să-și exprime propria părere. Și un om mic are dreptul să aibă anumite preferințe legate de gust. Dacă nu-i place varza de Bruxelles, respectă-i părerea și propune-i să guste dintr-un ardei, broccoli sau conopidă.

Există o metodă simplă și benefică pentru o alimentație sănătoasă: pregătirea hranei în propria bucătărie, împreună cu toată familia.

[1] http://www.izz.waw.pl/pl/component/content/article/8-edukacja/eufic/140-nadwaga-w-dziecistwie-i-wieku-dojrzewania