gradiniteConform calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar, luni, 11 mai, a demarat etapa rezervată înscrierii copiilor nou-veniţi. Fiecare inspectorat şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti derulează acest proces în baza unor proceduri operaţionale proprii, elaborate la nivel local, potrivit Ministerului Educatiei.

În vederea centralizării datelor statistice, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare – în regim opţional – o aplicaţie informatică de colectare a cererilor (disponibilă pe tot parcursul perioadei de înscriere), fiecare inspectorat şcolar având posibilitatea de a o utiliza în fiecare zi de înscriere sau doar la sfârşitul procesului în sine. 27 de judeţe şi Municipiul Bucureşti au optat pentru utilizarea aplicaţiei, astfel că în cursul acestei zile au fost introduse în sistem 6.341 de cereri de înscriere, dintre care 3.320 în Capitală

Precizăm că introducerea datelor în aplicaţia informatică este o procedură separată de depunerea propriu-zisă a cererilor de înscriere la secretariatele grădiniţelor. Prin urmare, este exclusă apariţia unor probleme tehnice în procesul de colectare a acestor cereri. Aplicaţia este disponibilă în mod continuu, rulând pe un ansamblu de 10 servere, în sistem redundant. În cazul în care se constată eventuale congestii, termenul mediu de punere în funcţiune a unor noi servere este de cel mult 5 minute.

Reamintim că, prin Hotărărea de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare, pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar public (toate grupele de vârstă: mică, mijlocie şi mare).