tnbSala Mare a Teatrului National “I.L. Caragiale” din Bucuresti este redeschisa oficial pe sambata cu spectacolulul Insir’te margarite in regia lui Dan Puric, o versiune scenica realizata dupa poemul dramatic al lui Victor Eftimiu.

“Insir’te margarite” imbie publicul sa descopere, sub noua “palarie” a Salii Mari, un univers plin de culoare si de poezie: 80 de interpreti, de la actori debutanti la nume consacrate, 300 de costume si o multime de palarii impresionante, minutios lucrate in atelierele teatrului, muzica originala semnata de Gheorghe Zamfir, pantomima, step, dans si balet, reunite intr-o viziune regizorala debordanta, ce se adreseaza unei categorii largi de public.

Feeria dramatica a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima data pe scena Teatrului National din Bucuresti in 1911. Cu aceasta piesa, considerata eveniment de criticul Eugen Lovinescu, prolificul autor devenea faimos la numai 22 de ani. De atunci, textul a suferit modificari si a fost montat in numeroase versiuni pe scenele tarii.

Scenografia si costumele sunt semnate de Doina Levintza. In rolurile principale au fost distribuiti: Dan Puric, Constantin Dinulescu, Maria Dinulescu/ Beatrice Rubica, Lari Giorgescu/ Stefan Ruxanda, Silviu Biris, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnas, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vanatoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Baiesu, Violeta Huluba, Florin Rosu, Silviu Oltean.

Premiera oficiala a spectacolului are loc sambata, 18 aprilie, iar primele intalniri cu publicul spectator vor avea loc in zilele de 19, 21, 29 si 30 aprilie, de la ora 19.00.

Teatrul National Bucuresti (TNB) a fost inaugurat pe 10 noiembrie 2014, in prezenta conducerii institutiei si a mai multor oameni politici, directorul Ion Caramitru anuntand ca, dupa receptia lucrarilor, pe 30 noiembrie, si probele tehnice, primul spectacol care va fi pus in scena in Sala Mare renovata este realizat de Dan Puric. TNB a fost supus unor lucrari de reabilitare si restaurare, in cadrul unei investitii de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidarii antiseismice a cladirii.

TNB are in urma reabilitarii sapte sali de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spatii se afla pe acoperis, pentru reprezentatii de vara, iar o sala este destinata exclusiv tinerilor, pentru a experimenta. Totodata, Sala Mare si-a recapatat forma initiala, din care a disparut loja oficiala comandata de Nicolae Ceausescu. TNB va deveni, in cele din urma, un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic si va avea mai multe functiuni, pe langa spectacole de diferite genuri publicul urmand sa fie invitat in galerii de arta, expozitii, anticariat, librarii, baruri si cafenele.

Cu o existență de peste 150 de ani, Teatrul Național “I.L.Caragiale” este una dintre cele mai prestigioase instituții teatrale din România.

Prima clădire a Teatrului Național din București (1852-1944) a fost cea din Calea Victoriei, pe locul unde astăzi este Hotelul Novotel. La începuturi a purtat denumirea de Teatrul cel Mare (1852-1864), iar din 1875, cea de Teatru Național.