atentionareAgenția americană pentru medicamente (FDA) a recomandat miercuri limitarea dozei de paracetamol în analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se evita riscul de leziuni hepatice grave, informează joi AFP, potrivit Realitatea.net.

Potrivit Romanialibera.ro, Agenţia Naţională a Medicamentului din România transmite că nu este o noutate raportul şi că deocamdată nu se vor lua măsuri speciale deoarece medicamentul poate provoca leziuni în doze mari.

Paracetamolul este indicat pentru tratamentul febrei și durerii moderate. Spre deosebire de medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, precum aspirina, el nu are proprietăți antiinflamatorii și nu crește riscul de hemoragie.

Paracetamolul este adesea folosit în combinație cu opioide, precum oxicodona, hidrocodona (Vicodin) și codeina (Tylenol+codeină). Acum, FDA le cere medicilor să nu le mai prescrie pe cele care conțin mai mult de 325 de miligrame pe comprimat sau capsulă, scrie Agerpres.

Agenția a explicat într-un comunicat că nu există date medicale care să arate că administrarea unei doze mai mare de 325 de miligrame de paracetamol pe doză oferă beneficii suplimentare care să justifice riscurile crescute pentru sănătate.

Astfel, ‘limitarea dozei de paracetamol va reduce riscul de leziuni hepatice severe ca urmare a unei supradoze care poate provoca insuficiență hepatică și necesita un transplant de organe sau ar putea conduce chiar la moarte’, afirmă Food and Drug Administration (FDA).

Agenția a cerut în 2011 companiilor farmaceutice să limiteze doza de paracetamol la 325 miligrame per tabletă sau capsulă.

‘Un număr mare de analgezice prescrise sau vândute fără prescripție medicală conțin paracetamol, ceea ce crește riscul de supradozaj’, afirmă FDA, care reamintește de asemenea că paracetamolul consumat în combinație cu alcool crește riscul de leziuni ale ficatului. FDA limitează la 4.000 de miligrame cantitatea maximă de paracetamol pe care un adult o poate lua în 24 de ore.

„Trebuie prudenţă în administrare. E şi obiceiul acela vorbim cu vecina, vorbim cu farmacistul, vorbim cu cineva care a mai luat astfel de pastile. Există riscul de a se administra doze peste cele terapeutice şi atunci efectele toxice pot să apară”, a declarat pentru B1 TV, medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat pentru B1TV că orice medicament luat fără indicaţii medicale, în doze mari, poate fi toxic.

Medicul Mihai Voiculescu, de la Spitalul Fundeni spune că medicamentele sunt extrem de periculoase. Acesta face parte din categoria medicamentelor care produc leziuni hepatice dacă se depăşeşte doza. Este unul dintre medicamentele utilizate la sinucidere, potrivit Romanialibera.ro.

”La noi la Clinica Fundeni au venit multe tinere care luaseră câte 8-10 pastile de paracetamol”, a spus dr. Mihai Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.