pastileAgenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) atenționează cu privire la respectarea dozelor recomandate de medicamente pentru a se evita pe cât posibil apariția reacțiilor adverse, punctând că din informațiile din prospectul medicamentelor pe bază de paracetamol, armonizate la nivelul Uniunii Europene, reiese că nu există medicamente fără astfel de reacții.

ANMDM face aceste precizări, într-un comunicat publicat vineri, în contextul unui articol din presa americană cu privire la paracetamol și indică faptul că acest material nu aduce elemente suplimentare față de informațiile deja cunoscute și implementate în prospectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europeană.

ANMDM arată că sunt prezentate informații despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de patru ore, administrate la nevoie), despre doza maximă recomandată (pentru adulți — 4 g, pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani — 60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacțiile adverse posibile (erupții, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoza cu faringită și febră — neașteptat, afectare hepatică, colică renală; iar la doze mari și tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea funcției renale până la insuficiența renală cronică).

ANMDM subliniază că informațiile despre medicament precizează, de asemenea, riscul de afectare hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Cuprariu, a declarat pentru Agerpres că trebuie respectată doza zilnică recomandată de paracetamol de 1-2 comprimate pe zi fără a se depăși 4 grame pe zi.

“Americanii mai trag un semnal de alarmă după ce și anul trecut semnalaseră același lucru. Riscurile sunt cunoscute. Nu trebuie folosit paracetamol în combinație cu alcoolul. Este recomandat ca cei care au avut probleme hepatice să nu folosească acest medicament. Există riscul apariției leziunilor hepatice”, a spus Anca Cuprariu.

Potrivit acesteia, medicii români sunt prudenți când recomandă dozele de paracetamol.

“Nu se retrage de pe piață paracetamolul. Sunt cunoscute de mai multă vreme informațiile cu privire la paracetamol, nu este o noutate pentru noi. Noi suntem în UE și toate informațiile sunt armonizate. Este bine să se atragă atenția, întrucât medicamentele pe bază de paracetamol se dau fără rețetă”, a spus Cuprariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.