sanctiune profesoaraDecizia Consiliului de Administrație al Școlii generale nr. 10 ‘Maria Rosetti’ din București, de sancționare a învățătoarei Dana Blându, este una corectă, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat.

“Asemenea persoane, care își vând demnitatea și onoarea pentru diverse sume de bani nu fac cinste profesiei de dascăl, nu își au locul în sistemul educațional, iar împotriva lor trebuie adoptate măsuri aspre de sancționare. Nu trebuie uitat, însă, că astfel de practici, ca și încurajarea constituirii ‘fondului clasei’, atât de mult hulit, prin toate mijloacele de comunicare, de părinți, de factorii de decizie din învățământ și de întreaga clasă politică, își au rădăcinile în subfinanțarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învățământului românesc de stat, și în salariile de mizerie ale cadrelor didactice”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI, citat de Agerpres.ro.

Potrivit acestuia, pentru ca sistemul educațional să funcționeze în parametrii normali, Guvernul trebuie să aloce 6% din PIB pentru finanțarea învățământului, așa cum prevede legea. “Susținem interzicerea, prin lege, a ‘fondului clasei’, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Guvernul României se va ‘trezi’ și, în ‘cel de-al treisprezecelea ceas’, va aloca 6% din PIB pentru finanțarea învățământului, așa cum prevede legea, pentru ca sistemul să funcționeze în parametrii normali”, a mai spus Simion Hăncescu.

FSLI consideră, totodată, că este momentul adoptării unor măsuri urgente de modificare a legislației și, în special, a Legii educației naționale.  ‘Trebuie să se simplifice procedura de sancționare disciplinară a personalului didactic, prevăzută de Legea educației naționale, cât și a celei reglementate de Codul muncii. De asemenea, este necesară să se instituie, prin lege, măsuri de protecție a personalului din unitățile de învățământ, iar în paralel trebuie să se regândească sistemul de salarizare a personalului, deoarece numai printr-o salarizare motivantă profesia de dascăl va deveni atractivă pentru cadrele didactice cu vocație’, a mai spus președintele FSLI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.