Pregatirile pentru noul an scolar ii costa pe parinti cel putin 400 de lei

large_back to schoolCumpărăturile pentru începerea noului an şcolar îi costă pe părinţi minimum 400 de lei, banii fiind cheltuiti pe uniformă, ghiozdan şi rechizitele de bază.  Părinţii mai au la dispoziţie un weekend pentru cumpărăturile pregătitoare, până când va suna clopoţelul pe 2013. Apoi, îi aşteaptă mai mulţi ani de investiţii continue în educaţia copiilor, de fiecare dată când se apropie 15 septembrie, dar şi în timpul anului şcolar care, invariabil, obligă la cheltuieli.

Părinții ştiu că vor avea de completat setul de manuale necesar, dacă nu chiar de cumpărat pe de-a întregul, urmând ca elevii să aibă nevoie şi de caiete auxiliare, care, fără a fi “oficiale”, sunt necesare la clasă, semnaleaza Mediafax.

Pentru copiii care încep clasa pregătitoare, “pachetul de bază” al pregătirii celor mici pentru şcoală include: uniforma – accesorizată cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care mai trebuie şi pantofi -, ghiozdanul şi câteva rechizite – penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat, spune Mădălina, învăţătoare şi mamă a unei fetiţe care luni începe şcoala.

Uniforma pentru fete costă 80-100 de lei, iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei. Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de aproximativ 200 de lei, mai spune aceasta.

Preţul ghiozdanelor variază între 30 şi 120 de lei în hipermarketuri, un penar costă 15 lei, un stilou poate costa 10, dar şi peste 20 de lei, setul de creioane – între patru şi şapte lei, trusa de creioane colorate, ca şi cea de carioci – între patru şi 16 lei, caietele A5 cu 80 de file – de la doi la peste 4,5 lei, iar cele studenţeşti, de la trei la peste 10 lei, în funcţie şi de ilustraţiile de pe coperte.

Designul poate creşte preţul şi în cazul foarfecelor pentru lucru manual, de la trei la 19 lei. Hârtia glasată în set de 12 coli costă patru lei, fiind mai avantajos setul de 100 de coli, la 15 lei. Trusele de acuarele pot costa şi opt, dar şi 18 lei, în funcţie de numărul de culori, iar cea mai subţire carte de colorat, cu şase file, costă peste şapte lei.

La clasa I, copiii primesc manualele noi, de română, matematică şi cunoaşterea mediului, dar trebuie să îl cumpere pe cel de religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generaţiile anterioare, însă în stare destul de proastă.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *