sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăHomepageExistă viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere este considerată prematură dacă are loc înainte de împlinirea săptămânii 37 de sarcină.

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității. În această zi, organizațiile și asociațiile internationale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.

Nașterea prematură reprezintă o provocare medicală serioasă, pentru care e nevoie de dotări speciale în spitale. Regina Maria deține în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. Împreună cu experiența echipei medicale, aceasta le permite să gestioneze în siguranță copii prematuri începând de la 24 de săptămâni si câteva sute de grame.

Siguranța și tehnicile de îngrijire sunt foarte importante pentru acești mici pacienți și rolul cadrelor medicale din cadrul Regina Maria este definitor în acest început de drum. Îngrijirea pe termen lung a prematurilor este la fel de crucială.

Monitorizările post externare, screeningurile, consultațiile de specialitate, evaluările periodice pe care echipele secțiilor de neonatologie cu specializare în pediatrie le fac devin cruciale în lupta pentru viață a micuților. Nu în ultimul rând, susținerea emoțională și puterea mamei, a părinților, pe care nimic nu îi pregătește pentru o astfel de situație, reprezintă o prioritate pentru medicii și echipele medicale Regina Maria.

Aceștia sunt încurajați să știe că există resurse în ei nu doar să depășească momentul, ci să fie cu adevărat alături de copilașii lor. Puterea acestor părinți este extraordinară.

Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult.

În general, cu cât un copil se naște mai devreme de termen, cu atât mai mare este riscul posibilelor complicații asociate prematurității. De cele mai multe ori, acești bebeluși au nevoie de tratament de susținere de lungă durată.

Șansele de supraviețuire ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit într-o secție de terapie intensivă neonatală, în care există echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales medici și asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-nascuților în stare critică.

Pe 17 noiembrie, sărbătorim Ziua Prematurului, ocazie prin care Rețeaua de Sănătate Regina Maria și-a propus să le reamintească tuturor părinților de prematuri că există viață și speranță pentru micutii lor.

Alexandra a născut la Regina Maria Baneasa un copil prematur, la doar 28 de săptămâni, care ulterior a dezvoltat toate complicațiile asociate prematurității, ajungând la doar 2% șanse de supraviețuire. Credința părinților și determinarea medicilor să încerce o terapie inovativă au transformat cei 2% în 100%.

”David este un copil născut prematur, cu mai multe probleme de sănătate, cu mai multe complicații pe care le-a dezvoltat pe parcursul șederii lui la terapie intensivă. A fost internat timp de 3 luni și jumătate”, povestește Alexandra, mămica lui David.

”Când eram sunată în afara programului era cel mai greu. Practic erai sunat în afara programului în cazul în care apare o problemă gravă. Am fost sunată și mi s-a spus că David nu este așa de bine și acelea au fost cele mai grele moment, în care nu știam care este deznodământul și dacă ajunge acasă”, își amintește tânăra mamă.

David a plecat acasă alături de părinții lui după 101 zile în care a stat în secția de terapie intensivă neonatală. Ziua aceea a fost cea mai fericită zi din viata Alexandrei. David are acum 2 ani, împliniți în septembrie 2022, crește spectaculos, este vesel și plin de viață.

Oana se pregătea să fie mamă de gemeni, fetiță și băiețel, Când a aflat că este însărcinată, bucuria a fost imensă. Doar că gemenii s-au născut prematur, la doar 28 de săptămâni și visul s-a transformat brusc într-o dublă luptă pentru supraviețuire.

Oana a născut la Spitalul Regina Maria Băneasa, iar ambii copii au avut nevoie de 3, respectiv 4 luni de îngrijire la Terapie Intensivă Neonatală. După 3 luni de tratament, fetița a fost luată de părinți acasă, sănătoasă, însă veștile zilnice privind starea băiețelului nu erau deloc îmbucurătoare. Avea o suferință pulmonară severă si, în ciuda tuturor tratamentelor aplicate, nu reușea să respire singur, având nevoie aproape permanent de ventilație mecanică.

”În momentul în care ești acolo, îți dai seama cât de mici sunt și de cât de multă îngrijire și atenție au nevoie. Și cât de neputincios ești tu. Pentru că tu nu poți să faci cu adevărat nimic. Am avut doar speranță și multă răbdare. Contează foarte mult să ai în jurul tău persoane cu care poți să discuți deschis”, povestește Oana, mama gemenilor.

Când un copil se naște prematur, familia se confruntă cu numeroase provocări și temeri. Adesea, părinții reușesc să-și vadă copilul numai câteva minute înainte ca acesta să fie mutat la Secția de Terapie Intensivă Neonatală, unde primește atenția și grija de care are nevoie pentru a se adapta la viața extrauterină.

La Regina Maria sunt medici care au realizat premiere medicale de excepție – prima operație de mielomeningocel din România, hernie diafragmatică congenitală operată în a doua zi de viață a bebelușului, transfuzie intrauterină fetală, hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, bebeluș născut în siguranță dupa ce mama a fost operată de cancer de col uterin în săptămâna 14 de sarcină.

Maternitatile Regina Maria au gestionat de-a lungul timpului peste 3000 de copii prematuri, unii născuti chiar de la 24 de săptămâni de viață și 500 de grame, devenind locul unde medicina extraordinară se întâlnește cu puterea și credința părinților, a mamelor și a micilor luptători pentru viață.

“Pentru fiecare părinte de prematur care a stat în fața unui incubator, rugându-se pentru puterea și șansa copilului lui, pentru fiecare medic și asistentă care a luptat cu toate resursele pentru viața lor,  pentru toți cei care au așteptat acasă frățiorul, nepoțelul sau verișorul născut înainte de termen, acești copii extraordinari SUNT MAI PUTERNICI DECÂT CREDEM. 17 Noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității și sărbătorim miracolul pe care îl vedem de atâtea ori la acești micuți eroi.“ este de părere Dr. Dana Zaciu, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spital Băneasa.

Regina Maria trimite astăzi gânduri bune și încurajări celor care au nevoie să creadă că nu o dată, chiar și 2% șanse, se pot transforma în 100%.

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA se prezintă ca fiind lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 740.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește peste 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Ultimele stiri

Cele mai citite