marți, martie 21, 2023
Acasă*Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere este considerată prematură dacă are loc înainte de împlinirea săptămânii 37 de sarcină.

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității. În această zi, organizațiile și asociațiile internationale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.

Nașterea prematură reprezintă o provocare medicală serioasă, pentru care e nevoie de dotări speciale în spitale. Regina Maria deține în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. Împreună cu experiența echipei medicale, aceasta le permite să gestioneze în siguranță copii prematuri începând de la 24 de săptămâni si câteva sute de grame.

Siguranța și tehnicile de îngrijire sunt foarte importante pentru acești mici pacienți și rolul cadrelor medicale din cadrul Regina Maria este definitor în acest început de drum. Îngrijirea pe termen lung a prematurilor este la fel de crucială.

Monitorizările post externare, screeningurile, consultațiile de specialitate, evaluările periodice pe care echipele secțiilor de neonatologie cu specializare în pediatrie le fac devin cruciale în lupta pentru viață a micuților. Nu în ultimul rând, susținerea emoțională și puterea mamei, a părinților, pe care nimic nu îi pregătește pentru o astfel de situație, reprezintă o prioritate pentru medicii și echipele medicale Regina Maria.

Aceștia sunt încurajați să știe că există resurse în ei nu doar să depășească momentul, ci să fie cu adevărat alături de copilașii lor. Puterea acestor părinți este extraordinară.

Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult.

În general, cu cât un copil se naște mai devreme de termen, cu atât mai mare este riscul posibilelor complicații asociate prematurității. De cele mai multe ori, acești bebeluși au nevoie de tratament de susținere de lungă durată.

Șansele de supraviețuire ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit într-o secție de terapie intensivă neonatală, în care există echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales medici și asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-nascuților în stare critică.

Pe 17 noiembrie, sărbătorim Ziua Prematurului, ocazie prin care Rețeaua de Sănătate Regina Maria și-a propus să le reamintească tuturor părinților de prematuri că există viață și speranță pentru micutii lor.

Alexandra a născut la Regina Maria Baneasa un copil prematur, la doar 28 de săptămâni, care ulterior a dezvoltat toate complicațiile asociate prematurității, ajungând la doar 2% șanse de supraviețuire. Credința părinților și determinarea medicilor să încerce o terapie inovativă au transformat cei 2% în 100%.

”David este un copil născut prematur, cu mai multe probleme de sănătate, cu mai multe complicații pe care le-a dezvoltat pe parcursul șederii lui la terapie intensivă. A fost internat timp de 3 luni și jumătate”, povestește Alexandra, mămica lui David.

”Când eram sunată în afara programului era cel mai greu. Practic erai sunat în afara programului în cazul în care apare o problemă gravă. Am fost sunată și mi s-a spus că David nu este așa de bine și acelea au fost cele mai grele moment, în care nu știam care este deznodământul și dacă ajunge acasă”, își amintește tânăra mamă.

David a plecat acasă alături de părinții lui după 101 zile în care a stat în secția de terapie intensivă neonatală. Ziua aceea a fost cea mai fericită zi din viata Alexandrei. David are acum 2 ani, împliniți în septembrie 2022, crește spectaculos, este vesel și plin de viață.

Oana se pregătea să fie mamă de gemeni, fetiță și băiețel, Când a aflat că este însărcinată, bucuria a fost imensă. Doar că gemenii s-au născut prematur, la doar 28 de săptămâni și visul s-a transformat brusc într-o dublă luptă pentru supraviețuire.

Oana a născut la Spitalul Regina Maria Băneasa, iar ambii copii au avut nevoie de 3, respectiv 4 luni de îngrijire la Terapie Intensivă Neonatală. După 3 luni de tratament, fetița a fost luată de părinți acasă, sănătoasă, însă veștile zilnice privind starea băiețelului nu erau deloc îmbucurătoare. Avea o suferință pulmonară severă si, în ciuda tuturor tratamentelor aplicate, nu reușea să respire singur, având nevoie aproape permanent de ventilație mecanică.

”În momentul în care ești acolo, îți dai seama cât de mici sunt și de cât de multă îngrijire și atenție au nevoie. Și cât de neputincios ești tu. Pentru că tu nu poți să faci cu adevărat nimic. Am avut doar speranță și multă răbdare. Contează foarte mult să ai în jurul tău persoane cu care poți să discuți deschis”, povestește Oana, mama gemenilor.

Când un copil se naște prematur, familia se confruntă cu numeroase provocări și temeri. Adesea, părinții reușesc să-și vadă copilul numai câteva minute înainte ca acesta să fie mutat la Secția de Terapie Intensivă Neonatală, unde primește atenția și grija de care are nevoie pentru a se adapta la viața extrauterină.

La Regina Maria sunt medici care au realizat premiere medicale de excepție – prima operație de mielomeningocel din România, hernie diafragmatică congenitală operată în a doua zi de viață a bebelușului, transfuzie intrauterină fetală, hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, bebeluș născut în siguranță dupa ce mama a fost operată de cancer de col uterin în săptămâna 14 de sarcină.

Maternitatile Regina Maria au gestionat de-a lungul timpului peste 3000 de copii prematuri, unii născuti chiar de la 24 de săptămâni de viață și 500 de grame, devenind locul unde medicina extraordinară se întâlnește cu puterea și credința părinților, a mamelor și a micilor luptători pentru viață.

“Pentru fiecare părinte de prematur care a stat în fața unui incubator, rugându-se pentru puterea și șansa copilului lui, pentru fiecare medic și asistentă care a luptat cu toate resursele pentru viața lor,  pentru toți cei care au așteptat acasă frățiorul, nepoțelul sau verișorul născut înainte de termen, acești copii extraordinari SUNT MAI PUTERNICI DECÂT CREDEM. 17 Noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității și sărbătorim miracolul pe care îl vedem de atâtea ori la acești micuți eroi.“ este de părere Dr. Dana Zaciu, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spital Băneasa.

Regina Maria trimite astăzi gânduri bune și încurajări celor care au nevoie să creadă că nu o dată, chiar și 2% șanse, se pot transforma în 100%.

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA se prezintă ca fiind lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 740.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește peste 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.

ARTICOLE SIMILARE

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU. Raportul...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Compartiment pentru copiii cu autism, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" Iaşi va fi înfiinţat un compartiment adresat copiilor cu patologie din spectrul autist, a anunțat...

Ce vor elevii de la universitatea ideală? Mai multă tehnologie și o programă adaptată la nevoile și realitățile din prezent: liceeni și-au spus dorințele...

Mai multă tehnologie pentru a facilita învățarea, o programă adaptată la nevoile și pasiunile elevilor, teme practice, încurajarea dezvoltării personale și abordarea unor probleme...

MAMBricolaj invită pasionații de bricolaj și DIY la ”Școala de Mobilă”

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează din 26...

Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023

Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp...

Ziua Mondială a Zonelor Umede la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Primăria Municipiului București, Direcția de Mediu - Serviciul Ecologie Urbană și Administrația Parcul Natural Văcărești...

Ultimele stiri

Cele mai citite