sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăSanatate & NutritieDe vorba cu specialistiiMedicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

 

  • Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România
  • Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice, organizațiilor profesionale, medici specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți
  • O mărturie emoționantă din partea unui pacient celebru

Inteligență artificială, tehnologii inovatoare, genetică avansată si holograme au creat împreună o incursiune fascinantă în viitor și au construit un moment în care lumea reală și cea virtuală s-au întrepătruns pe aceeași scenă, în cadrul evenimentului #WelcomeLife din 28 octombrie 2022, susținut la București de specialiști remarcabili în medicina reproductivă din România și din străinătate.

În aceste vremuri marcate de incertitudine, scădere demografică și declin al familiilor convenționale, noi tehnologii revoluționare din domeniul medicinei reproductive aduc o mult așteptată rază de speranță. Speranță pentru viața, speranță pentru viitor.” – Dr. Laura Dracea, Președinte SRFRA, fondator și director al Clinicii de Fertilitate Gynera, membru în International Medical Board FutureLife, cea care a inițiat și coordonat evenimentul #WelcomeLife.

Noi tehnologii în medicina reproductivă, care includ soluții care utilizează inteligența artificială în reproducere, selecția embrionilor pentru prevenirea cancerelor sau altor boli grave la viitorii copii, noi programe reproductive pentru cupluri infertile dar și pentru cei singuri sau din comunități LGBTQ+, noul test pentru prevenția avorturilor materne cauzate de profilul genetic al tatălui, au fost lansate în premiera în România, în cadrul evenimentului #WelcomeLife, desfășurat în noul centru Gynera din Floreasca Parc (Bd Pipera 43).

Conceput ca o călătorie în medicina viitorului, evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești (prof. dr Viorel Jinga – rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și prof. dr Radu Vlădăreanu – Profesor universitar și conducător doctorat Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Prim-vicepreședinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România), ai autorităților publice (biolog Ioana Adina Rugescu – consilier IA – Compartiment Celule la Agenția Națională de Transplant), reprezentanți ai organizațiilor profesionale (dr Sanda Alexiu – Președinte AMFB), medici specialiști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și membri ai presei, dar și specialiști internaționali care au abordat și detaliat cele mai noi teste și tehnologii din medicina reproductivă.

Astfel, Prof Simon Fishel (UK) – Președintele Consiliului Consultativ Stiințific, FutureLife, Președintele Consiliului Consultativ Științific al GenomicPrediction si pionier în fertilizarea in vitro la nivel mondial;  Nathan Treff – PhD, cofondator, CSO și Director Laborator Clinic la Genomic Prediction și Profesor asociat la Universitatea Rutgers, SUA; Lukas Beranek – FutureLife, companie lider european în domeniul reproducerii, medicina și îngrijirea femeilor; Rafael Gonzales Morales – FutureFertility, companie care dezvoltă instrumente non-invazive bazate pe inteligență artificială; Diana Prepeliță – Medic genetician Cytogenomic și dr. Laura Dracea – Medic primar ginecolog, specialist reproducere asistată, fondator Gynera Fertility Center au introdus și detaliat cele mai avansate teste, tratamente și terapii în medicina reproductivă.

Evenimentul #WelcomeLife s-a încheiat cu apariția unei holograme, parcă desprinsă din lumea viitorului, care, după ce a adresat câteva cuvinte de introducere s-a materializat pe scenă în persoana Valentinei Pelinel. Într-un mesaj emoționant, aceasta a împărtășit cum, în calitate de pacient, a apelat la știința care naște miracole și a mulțumit specialiștilor care au susținut-o, încurajând și alte femei să facă acest pas.

Testele și tehnologiile lansate în premieră în România la evenimentul #WelcomeLife

Testarea primei mutații genetice la bărbat legată de avortul spontan  – Anexina V – M2

Este primul test genetic care se poate face la bărbat pentru a depista riscul de avort spontan. Mutația se transmite la embrion și poate declanșa mecanisme care contribuie la avort, dar și la alte complicații ale sarcinii. Descoperirea acestei mutații este prima dovadă obiectivă că avortul spontan poate fi favorizat de profilul genetic al soțului (partenerului).

Testarea poate fi realizată din saliva pacienților sau poate fi efectuată pe embrionii obținuți în cursul Fertilizării in vitro. Este pentru prima dată când va putea fi oferită în România.

Testul de compatibilitate ADN Linea Vita®

Linea Vita® este un test dezvoltat recent de un laborator din București (Cytogenomic Medical Laboratory) și identifică riscul celor doi parteneri din cuplu de a avea copii cu boli genetice. Prelevarea pentru testare se face din salivă, inclusiv la domiciliu, și identifică riscul pentru 217 boli genetice, cele mai frecvente în zona noastră geografică. În cazul unui risc crescut, există posibilitatea de a se lua măsuri din timp, fie prin testarea embrionilor obținuți prin FIV, fie prin testarea în timpul primelor săptămâni de sarcină, pentru a ști dacă acel embrion a moștenit boala. În acest mod, se poate preveni nașterea unor copii cu boli grave.

PGT-P Testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Este o tehnologie dezvoltată în SUA și încă neexistentă în Europa, prin care embrionii obținuți în Fertilizarea in Vitro pot fi testați pentru riscul de a dezvolta boli grave pe parcursul vieții ulterioare de adult – cancere, boli psihice, boli cardio-vasculare etc.

Până în prezent, testarea se putea face doar pentru a identifica boli genetice ale embrionului, cum ar fi sindromul Down. Noutatea acestui test este că nu identifică o anumită boală, embrionul fiind normal din punct de vedere genetic, ci calculează un scor de risc, în funcție de prezența anumitor variante genetice. Acest scor de risc, identifică embrionii cu risc foarte mare să dezvolte anumite boli severe ulterior. Deși există neînțelegeri legate de metodă și implicațiile etice ale acestei tehnologii, este bine ca pacienții să știe că această tehnologie există, pentru a putea lua decizii informate, în special în cazurile cu risc familial foarte ridicat. Un exemplu este cazul celebru al Angelinei Jolie care a luat măsuri drastice de a-și extirpa sânii și ovarele, având un risc genetic foarte mare de cancere la aceste organe. În cazul testării PGT-P, riscul crescut poate fi identificat încă de la embrioni, înainte de implantare.

Inteligența artificială în reproducere

Pentru prima dată în țară, inteligența artificială va putea fi utilizată în diverse zone ale reproducerii asistate, în special pentru selecția celulelor reproductive și embrionilor cu cele mai mari șase de succes, dar și pentru efectuarea de predicții, în cazul utilizării de celule crioconservate.

Tehnologia se bazează pe studierea a mii de cazuri anterioare și rezultatelor acestora. Predicțiile se realizează prin analiza rezultatelor, aplicarea de algoritmi, dar și procesul continuu de învățare și actualizare a datelor, pe măsură ce se acumulează mai multe informații.

Incubatorul care captează imagini pe tot parcursul dezvoltării embrionare, are posibilitatea să analizeze datele și să furnizeze scoruri de risc. Același tip de tehnologie se poate aplica și în alte investigații și tratamente reproductive, inteligența artificială având potențialul să devină foarte curând noul mod de abordare a reproducerii.

Soluții pentru familii neconvenționale

În societatea modernă, mult mai deschisă către diversitate, a devenit din ce în ce mai frecventă necesitatea de a oferi soluții pentru reproducere fie unor persoane singure, fie celor din comunitățile LGBTQ+. Și în România această tendință este din ce în ce mai evidentă, iar familiile neconvenționale cu părinți singuri sau de același sex nu mai sunt o raritate. Parteneriatele realizate între clinici și specialiști la nivel internațional fac posibile procedurile reproductive cu ovocite sau spermă donată, precum și cele cu mamă surogat, fără ca pacienții să mai fie nevoiți să plece din țară.

Faptul că specialiștii și publicul larg au șansa să dobândească acces la cele mai avansate tehnologii și soluții din domeniu reprezintă un pas important în societatea noastră.” a transmis Dr. Laura Dracea, Gynera Fertility Center, celor prezenți la eveniment, înainte de a porni împreună într-un tur în premieră al Centrului Gynera (Floreasca Parc – Bd Pipera 43), ce urmează a fi inaugurat în curând.

Centrul aduce în premieră pentru România o abordare integrată holistică, care va oferi toată gama de servicii din domeniul reproducerii, de la cele de baza profilactice, la cele mai avansate tratamente, consultații interdisciplinare și terapii complementare, în același loc, dar și ocazia de a împărtăși noi tehnici și tehnologii comunității medicale din România.

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Ultimele stiri

Cele mai citite