marți, martie 21, 2023
Acasă*Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

 

  • Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România
  • Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice, organizațiilor profesionale, medici specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți
  • O mărturie emoționantă din partea unui pacient celebru

Inteligență artificială, tehnologii inovatoare, genetică avansată si holograme au creat împreună o incursiune fascinantă în viitor și au construit un moment în care lumea reală și cea virtuală s-au întrepătruns pe aceeași scenă, în cadrul evenimentului #WelcomeLife din 28 octombrie 2022, susținut la București de specialiști remarcabili în medicina reproductivă din România și din străinătate.

În aceste vremuri marcate de incertitudine, scădere demografică și declin al familiilor convenționale, noi tehnologii revoluționare din domeniul medicinei reproductive aduc o mult așteptată rază de speranță. Speranță pentru viața, speranță pentru viitor.” – Dr. Laura Dracea, Președinte SRFRA, fondator și director al Clinicii de Fertilitate Gynera, membru în International Medical Board FutureLife, cea care a inițiat și coordonat evenimentul #WelcomeLife.

Noi tehnologii în medicina reproductivă, care includ soluții care utilizează inteligența artificială în reproducere, selecția embrionilor pentru prevenirea cancerelor sau altor boli grave la viitorii copii, noi programe reproductive pentru cupluri infertile dar și pentru cei singuri sau din comunități LGBTQ+, noul test pentru prevenția avorturilor materne cauzate de profilul genetic al tatălui, au fost lansate în premiera în România, în cadrul evenimentului #WelcomeLife, desfășurat în noul centru Gynera din Floreasca Parc (Bd Pipera 43).

Conceput ca o călătorie în medicina viitorului, evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești (prof. dr Viorel Jinga – rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și prof. dr Radu Vlădăreanu – Profesor universitar și conducător doctorat Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Prim-vicepreședinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România), ai autorităților publice (biolog Ioana Adina Rugescu – consilier IA – Compartiment Celule la Agenția Națională de Transplant), reprezentanți ai organizațiilor profesionale (dr Sanda Alexiu – Președinte AMFB), medici specialiști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și membri ai presei, dar și specialiști internaționali care au abordat și detaliat cele mai noi teste și tehnologii din medicina reproductivă.

Astfel, Prof Simon Fishel (UK) – Președintele Consiliului Consultativ Stiințific, FutureLife, Președintele Consiliului Consultativ Științific al GenomicPrediction si pionier în fertilizarea in vitro la nivel mondial;  Nathan Treff – PhD, cofondator, CSO și Director Laborator Clinic la Genomic Prediction și Profesor asociat la Universitatea Rutgers, SUA; Lukas Beranek – FutureLife, companie lider european în domeniul reproducerii, medicina și îngrijirea femeilor; Rafael Gonzales Morales – FutureFertility, companie care dezvoltă instrumente non-invazive bazate pe inteligență artificială; Diana Prepeliță – Medic genetician Cytogenomic și dr. Laura Dracea – Medic primar ginecolog, specialist reproducere asistată, fondator Gynera Fertility Center au introdus și detaliat cele mai avansate teste, tratamente și terapii în medicina reproductivă.

Evenimentul #WelcomeLife s-a încheiat cu apariția unei holograme, parcă desprinsă din lumea viitorului, care, după ce a adresat câteva cuvinte de introducere s-a materializat pe scenă în persoana Valentinei Pelinel. Într-un mesaj emoționant, aceasta a împărtășit cum, în calitate de pacient, a apelat la știința care naște miracole și a mulțumit specialiștilor care au susținut-o, încurajând și alte femei să facă acest pas.

Testele și tehnologiile lansate în premieră în România la evenimentul #WelcomeLife

Testarea primei mutații genetice la bărbat legată de avortul spontan  – Anexina V – M2

Este primul test genetic care se poate face la bărbat pentru a depista riscul de avort spontan. Mutația se transmite la embrion și poate declanșa mecanisme care contribuie la avort, dar și la alte complicații ale sarcinii. Descoperirea acestei mutații este prima dovadă obiectivă că avortul spontan poate fi favorizat de profilul genetic al soțului (partenerului).

Testarea poate fi realizată din saliva pacienților sau poate fi efectuată pe embrionii obținuți în cursul Fertilizării in vitro. Este pentru prima dată când va putea fi oferită în România.

Testul de compatibilitate ADN Linea Vita®

Linea Vita® este un test dezvoltat recent de un laborator din București (Cytogenomic Medical Laboratory) și identifică riscul celor doi parteneri din cuplu de a avea copii cu boli genetice. Prelevarea pentru testare se face din salivă, inclusiv la domiciliu, și identifică riscul pentru 217 boli genetice, cele mai frecvente în zona noastră geografică. În cazul unui risc crescut, există posibilitatea de a se lua măsuri din timp, fie prin testarea embrionilor obținuți prin FIV, fie prin testarea în timpul primelor săptămâni de sarcină, pentru a ști dacă acel embrion a moștenit boala. În acest mod, se poate preveni nașterea unor copii cu boli grave.

PGT-P Testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Este o tehnologie dezvoltată în SUA și încă neexistentă în Europa, prin care embrionii obținuți în Fertilizarea in Vitro pot fi testați pentru riscul de a dezvolta boli grave pe parcursul vieții ulterioare de adult – cancere, boli psihice, boli cardio-vasculare etc.

Până în prezent, testarea se putea face doar pentru a identifica boli genetice ale embrionului, cum ar fi sindromul Down. Noutatea acestui test este că nu identifică o anumită boală, embrionul fiind normal din punct de vedere genetic, ci calculează un scor de risc, în funcție de prezența anumitor variante genetice. Acest scor de risc, identifică embrionii cu risc foarte mare să dezvolte anumite boli severe ulterior. Deși există neînțelegeri legate de metodă și implicațiile etice ale acestei tehnologii, este bine ca pacienții să știe că această tehnologie există, pentru a putea lua decizii informate, în special în cazurile cu risc familial foarte ridicat. Un exemplu este cazul celebru al Angelinei Jolie care a luat măsuri drastice de a-și extirpa sânii și ovarele, având un risc genetic foarte mare de cancere la aceste organe. În cazul testării PGT-P, riscul crescut poate fi identificat încă de la embrioni, înainte de implantare.

Inteligența artificială în reproducere

Pentru prima dată în țară, inteligența artificială va putea fi utilizată în diverse zone ale reproducerii asistate, în special pentru selecția celulelor reproductive și embrionilor cu cele mai mari șase de succes, dar și pentru efectuarea de predicții, în cazul utilizării de celule crioconservate.

Tehnologia se bazează pe studierea a mii de cazuri anterioare și rezultatelor acestora. Predicțiile se realizează prin analiza rezultatelor, aplicarea de algoritmi, dar și procesul continuu de învățare și actualizare a datelor, pe măsură ce se acumulează mai multe informații.

Incubatorul care captează imagini pe tot parcursul dezvoltării embrionare, are posibilitatea să analizeze datele și să furnizeze scoruri de risc. Același tip de tehnologie se poate aplica și în alte investigații și tratamente reproductive, inteligența artificială având potențialul să devină foarte curând noul mod de abordare a reproducerii.

Soluții pentru familii neconvenționale

În societatea modernă, mult mai deschisă către diversitate, a devenit din ce în ce mai frecventă necesitatea de a oferi soluții pentru reproducere fie unor persoane singure, fie celor din comunitățile LGBTQ+. Și în România această tendință este din ce în ce mai evidentă, iar familiile neconvenționale cu părinți singuri sau de același sex nu mai sunt o raritate. Parteneriatele realizate între clinici și specialiști la nivel internațional fac posibile procedurile reproductive cu ovocite sau spermă donată, precum și cele cu mamă surogat, fără ca pacienții să mai fie nevoiți să plece din țară.

Faptul că specialiștii și publicul larg au șansa să dobândească acces la cele mai avansate tehnologii și soluții din domeniu reprezintă un pas important în societatea noastră.” a transmis Dr. Laura Dracea, Gynera Fertility Center, celor prezenți la eveniment, înainte de a porni împreună într-un tur în premieră al Centrului Gynera (Floreasca Parc – Bd Pipera 43), ce urmează a fi inaugurat în curând.

Centrul aduce în premieră pentru România o abordare integrată holistică, care va oferi toată gama de servicii din domeniul reproducerii, de la cele de baza profilactice, la cele mai avansate tratamente, consultații interdisciplinare și terapii complementare, în același loc, dar și ocazia de a împărtăși noi tehnici și tehnologii comunității medicale din România.

ARTICOLE SIMILARE

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU. Raportul...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

Aproape o treime din contribuabilii români își exercită dreptul de a susține cauze socio-umanitare, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit

Mai puțin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susțină cauze sociale și-au exercitat acest drept în 2002, prin...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

„Plan de Viață”, o șansă pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament. Rezultatele primei ediții a proiectului

AFI Europe România și Asociația The Social Incubator anunță rezultatele primei ediții a programului de responsabilitate socială „Plan de Viață” desfășurat în perioada Ianuarie...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Compartiment pentru copiii cu autism, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" Iaşi va fi înfiinţat un compartiment adresat copiilor cu patologie din spectrul autist, a anunțat...

Ce vor elevii de la universitatea ideală? Mai multă tehnologie și o programă adaptată la nevoile și realitățile din prezent: liceeni și-au spus dorințele...

Mai multă tehnologie pentru a facilita învățarea, o programă adaptată la nevoile și pasiunile elevilor, teme practice, încurajarea dezvoltării personale și abordarea unor probleme...

MAMBricolaj invită pasionații de bricolaj și DIY la ”Școala de Mobilă”

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează din 26...

Ultimele stiri

Cele mai citite