duminică, decembrie 4, 2022
Acasă*Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

 

  • Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România
  • Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice, organizațiilor profesionale, medici specialiști și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți
  • O mărturie emoționantă din partea unui pacient celebru

Inteligență artificială, tehnologii inovatoare, genetică avansată si holograme au creat împreună o incursiune fascinantă în viitor și au construit un moment în care lumea reală și cea virtuală s-au întrepătruns pe aceeași scenă, în cadrul evenimentului #WelcomeLife din 28 octombrie 2022, susținut la București de specialiști remarcabili în medicina reproductivă din România și din străinătate.

În aceste vremuri marcate de incertitudine, scădere demografică și declin al familiilor convenționale, noi tehnologii revoluționare din domeniul medicinei reproductive aduc o mult așteptată rază de speranță. Speranță pentru viața, speranță pentru viitor.” – Dr. Laura Dracea, Președinte SRFRA, fondator și director al Clinicii de Fertilitate Gynera, membru în International Medical Board FutureLife, cea care a inițiat și coordonat evenimentul #WelcomeLife.

Noi tehnologii în medicina reproductivă, care includ soluții care utilizează inteligența artificială în reproducere, selecția embrionilor pentru prevenirea cancerelor sau altor boli grave la viitorii copii, noi programe reproductive pentru cupluri infertile dar și pentru cei singuri sau din comunități LGBTQ+, noul test pentru prevenția avorturilor materne cauzate de profilul genetic al tatălui, au fost lansate în premiera în România, în cadrul evenimentului #WelcomeLife, desfășurat în noul centru Gynera din Floreasca Parc (Bd Pipera 43).

Conceput ca o călătorie în medicina viitorului, evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești (prof. dr Viorel Jinga – rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și prof. dr Radu Vlădăreanu – Profesor universitar și conducător doctorat Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Prim-vicepreședinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România), ai autorităților publice (biolog Ioana Adina Rugescu – consilier IA – Compartiment Celule la Agenția Națională de Transplant), reprezentanți ai organizațiilor profesionale (dr Sanda Alexiu – Președinte AMFB), medici specialiști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și membri ai presei, dar și specialiști internaționali care au abordat și detaliat cele mai noi teste și tehnologii din medicina reproductivă.

Astfel, Prof Simon Fishel (UK) – Președintele Consiliului Consultativ Stiințific, FutureLife, Președintele Consiliului Consultativ Științific al GenomicPrediction si pionier în fertilizarea in vitro la nivel mondial;  Nathan Treff – PhD, cofondator, CSO și Director Laborator Clinic la Genomic Prediction și Profesor asociat la Universitatea Rutgers, SUA; Lukas Beranek – FutureLife, companie lider european în domeniul reproducerii, medicina și îngrijirea femeilor; Rafael Gonzales Morales – FutureFertility, companie care dezvoltă instrumente non-invazive bazate pe inteligență artificială; Diana Prepeliță – Medic genetician Cytogenomic și dr. Laura Dracea – Medic primar ginecolog, specialist reproducere asistată, fondator Gynera Fertility Center au introdus și detaliat cele mai avansate teste, tratamente și terapii în medicina reproductivă.

Evenimentul #WelcomeLife s-a încheiat cu apariția unei holograme, parcă desprinsă din lumea viitorului, care, după ce a adresat câteva cuvinte de introducere s-a materializat pe scenă în persoana Valentinei Pelinel. Într-un mesaj emoționant, aceasta a împărtășit cum, în calitate de pacient, a apelat la știința care naște miracole și a mulțumit specialiștilor care au susținut-o, încurajând și alte femei să facă acest pas.

Testele și tehnologiile lansate în premieră în România la evenimentul #WelcomeLife

Testarea primei mutații genetice la bărbat legată de avortul spontan  – Anexina V – M2

Este primul test genetic care se poate face la bărbat pentru a depista riscul de avort spontan. Mutația se transmite la embrion și poate declanșa mecanisme care contribuie la avort, dar și la alte complicații ale sarcinii. Descoperirea acestei mutații este prima dovadă obiectivă că avortul spontan poate fi favorizat de profilul genetic al soțului (partenerului).

Testarea poate fi realizată din saliva pacienților sau poate fi efectuată pe embrionii obținuți în cursul Fertilizării in vitro. Este pentru prima dată când va putea fi oferită în România.

Testul de compatibilitate ADN Linea Vita®

Linea Vita® este un test dezvoltat recent de un laborator din București (Cytogenomic Medical Laboratory) și identifică riscul celor doi parteneri din cuplu de a avea copii cu boli genetice. Prelevarea pentru testare se face din salivă, inclusiv la domiciliu, și identifică riscul pentru 217 boli genetice, cele mai frecvente în zona noastră geografică. În cazul unui risc crescut, există posibilitatea de a se lua măsuri din timp, fie prin testarea embrionilor obținuți prin FIV, fie prin testarea în timpul primelor săptămâni de sarcină, pentru a ști dacă acel embrion a moștenit boala. În acest mod, se poate preveni nașterea unor copii cu boli grave.

PGT-P Testarea embrionilor pentru riscurile adulților

Este o tehnologie dezvoltată în SUA și încă neexistentă în Europa, prin care embrionii obținuți în Fertilizarea in Vitro pot fi testați pentru riscul de a dezvolta boli grave pe parcursul vieții ulterioare de adult – cancere, boli psihice, boli cardio-vasculare etc.

Până în prezent, testarea se putea face doar pentru a identifica boli genetice ale embrionului, cum ar fi sindromul Down. Noutatea acestui test este că nu identifică o anumită boală, embrionul fiind normal din punct de vedere genetic, ci calculează un scor de risc, în funcție de prezența anumitor variante genetice. Acest scor de risc, identifică embrionii cu risc foarte mare să dezvolte anumite boli severe ulterior. Deși există neînțelegeri legate de metodă și implicațiile etice ale acestei tehnologii, este bine ca pacienții să știe că această tehnologie există, pentru a putea lua decizii informate, în special în cazurile cu risc familial foarte ridicat. Un exemplu este cazul celebru al Angelinei Jolie care a luat măsuri drastice de a-și extirpa sânii și ovarele, având un risc genetic foarte mare de cancere la aceste organe. În cazul testării PGT-P, riscul crescut poate fi identificat încă de la embrioni, înainte de implantare.

Inteligența artificială în reproducere

Pentru prima dată în țară, inteligența artificială va putea fi utilizată în diverse zone ale reproducerii asistate, în special pentru selecția celulelor reproductive și embrionilor cu cele mai mari șase de succes, dar și pentru efectuarea de predicții, în cazul utilizării de celule crioconservate.

Tehnologia se bazează pe studierea a mii de cazuri anterioare și rezultatelor acestora. Predicțiile se realizează prin analiza rezultatelor, aplicarea de algoritmi, dar și procesul continuu de învățare și actualizare a datelor, pe măsură ce se acumulează mai multe informații.

Incubatorul care captează imagini pe tot parcursul dezvoltării embrionare, are posibilitatea să analizeze datele și să furnizeze scoruri de risc. Același tip de tehnologie se poate aplica și în alte investigații și tratamente reproductive, inteligența artificială având potențialul să devină foarte curând noul mod de abordare a reproducerii.

Soluții pentru familii neconvenționale

În societatea modernă, mult mai deschisă către diversitate, a devenit din ce în ce mai frecventă necesitatea de a oferi soluții pentru reproducere fie unor persoane singure, fie celor din comunitățile LGBTQ+. Și în România această tendință este din ce în ce mai evidentă, iar familiile neconvenționale cu părinți singuri sau de același sex nu mai sunt o raritate. Parteneriatele realizate între clinici și specialiști la nivel internațional fac posibile procedurile reproductive cu ovocite sau spermă donată, precum și cele cu mamă surogat, fără ca pacienții să mai fie nevoiți să plece din țară.

Faptul că specialiștii și publicul larg au șansa să dobândească acces la cele mai avansate tehnologii și soluții din domeniu reprezintă un pas important în societatea noastră.” a transmis Dr. Laura Dracea, Gynera Fertility Center, celor prezenți la eveniment, înainte de a porni împreună într-un tur în premieră al Centrului Gynera (Floreasca Parc – Bd Pipera 43), ce urmează a fi inaugurat în curând.

Centrul aduce în premieră pentru România o abordare integrată holistică, care va oferi toată gama de servicii din domeniul reproducerii, de la cele de baza profilactice, la cele mai avansate tratamente, consultații interdisciplinare și terapii complementare, în același loc, dar și ocazia de a împărtăși noi tehnici și tehnologii comunității medicale din România.

ARTICOLE SIMILARE

Programul special de vizitare al Muzeului Antipa în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022

În perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2022, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este deschis și are următorul program de vizitare: Miercuri, Joi...

Comorile regalității la Art Safari. Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni, în vizită la Palatul Dacia-România!

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe...

Târgul Național de Știință CODE Kids 2022 este deschis pe 19 noiembrie tuturor bucureștenilor pasionați de știință și tehnologie

O nouă ediție a Târgului Național de Știință CODE Kids 2022 are loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 11.00, la NOD Makerspace (Splaiul...

Sumă forfetară pentru asigurarea transportului elevilor navetiști, aprobată prin ordonanță de urgență

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducerea unei sume forfetare...

ING Bank și Fitbit lansează o campanie prin care încurajează românii să facă mai multă mișcare

ING Bank și Fitbit, parte din Google, încurajează românii să facă mai multă mișcare prin campania „Pași către un stil de viață mai activ”,...

Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere...

Cauza copiilor ucraineni, pe agenda Festivalului Brazilor de Craciun. Peste 760.000 euro, stransi anul trecut

Ajuns la cea de-a 22-a ediție,  Festivalul Brazilor de Crăciun va pleda pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât...

Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic, cu toate acestea românii le consumă doar de 2 sau 3...

Se estimează că dietele sărace în cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese...

Libris și Salvați Copiii duc cărțile mai aproape de 33.116 de elevi cu acces limitat la lectură

Peste 11.000 de volume vor fi donate în a patra ediție a proiectului CarteTeca celor 53 de biblioteci câștigătoare Libris donează pentru al patrulea an...

Corul Madrigal, în 19 și 20 decembrie „Pe drumul Crăciunului”, la București

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul...

GHIZUNARIU, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Noua Galerie

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la expoziţia Ghizunariu. Cobzarii din mediul...

50 din cele 350 apartamente ce vor fi construite de Atria Urban Resort în Faza III, precontractate în primele 24 de ore de la...

Atria Urban Resort, complex rezidențial dezvoltat în sectorul 1, în zona de nord-vest a Capitalei, de Cityring Development, în parteneriat cu EVERGENT Investments, companie...

Companiile și instituțiile publice care realizează achiziții sustenabile sunt invitate să se înscrie la prima ediție a competiției ”Achiziții sustenabile. Premiile cu impact social...

Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit, împreună cu partenerii Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere, organizează prima ediție a competiției...

Prima întâlnire de lucru în contextul derulării campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”

Ministerul Educației anunță că, luni, a avut loc la sediul instituției prima sesiune de lucru organizată în contextul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim...

CJI și UNICEF invită toți profesorii și elevii să participe la cea mai mare lecție de educație media din România

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF invită profesorii, învățătorii și elevii să participe la „Cea mai mare lecție din România: Cum deosebim faptele...

Nestlé România lansează Pădurea de Miere și plantează împreună cu Asociația Mai Mult Verde 20.000 de puieți de salcâm în județul Giurgiu

Nestlé România lansează Pădurea de Miere, reunind toate proiectele și programele de împădurire și biodiversitate din România, și plantează, în parteneriat cu Asociația Mai...

A început cea de-a III-a ediție a concursului pentru elevi Școala Banilor Bine-Crescuți, desfășurată pe platforma Școala de Bani

BCR a lansat cea de-a III-a ediție a concursului online Școala Banilor Bine-Crescuți. În cadrul competiției, elevi din toate școlile din țară își pot...

MTV anunță noi artiști care vor urca pe scena “MTV EMAs” 2022, dar și către cine va merge premiul “MTV EMA Generation Change”

MTV completează lista vedetelor care vor urca pe scena "MTV EMAs" 2022, cu nume noi precum Tate McRae și Armani White. Legendara trupă Gorillaz...

Rolul tehnologiei și al competențelor digitale în dezvoltarea copiilor

Pe ultimul loc în Europa la educație digitală, alături de Bulgaria. Conform unui studiu Eurostat din 2021, aici se clasează România în ceea ce...

De Black Friday, SAGA Festival pune în vânzare biletul de 1 milion de dolari

Cele mai mari reduceri din an sunt chiar după colț, iar SAGA vine cu surprize pentru fanii festivalului. Cel mai mic preț pentru biletele GA...

Start pentru cea mai mare licitație caritabilă din România

Startul celei de-a doua ediții a Licitației de Fapte Bune a fost dat, joi, în cadrul conferinței de presă organizată la Palatul Cesianu-Racoviță în...

Musicalul „Peter Pan”, doar în acest weekend la OCC

Musicalul „Peter Pan”, în regia Antoanetei Cojocaru, unul dintre cele mai iubite spectacole, se reîntoarce la Opera Comică pentru Copii! În perioada 11-13 noiembrie...

Măsuri importante pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat miercuri, proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în...

„Portret de familie”. Atelier interactiv pentru copii la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici la atelierul interactiv „Portret de familie” care se va desfășura în expoziția „Familia, Credința și Căminul...

1.500 de copii din medii vulnerabile vor beneficia de acces la educație digitală

În perioada 10 noiembrie – 28 decembrie, la achiziționarea oricărei jucării, Lidl donează un leu către World Vision România. Astfel, împreună cu clienții săi,...

39% dintre adulți nu știu cum să se deconecteze, conform studiului LEGO® Play Well

Grupul LEGO a publicat rezultatele studiului semestrial The LEGO® Play Well Study, cercetare de amploare care își propune să arate cât mai clar de...

Cea mai mare întrecere la fotbal pentru elevii din România este din nou gata să descopere campioni. ONSȘ Fotbal – Cupa Tymbark Junior. Fluier...

La 1 octombrie s-a dat startul înscrierilor în cea mai importantă competiție de fotbal pentru elevii din România ONSȘ Fotbal - Cupa Tymbark Junior....

Școala Încrederii lansează campania de donații prin SMS pentru schimbarea modului în care se face educație în școlile de stat

Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu...

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării, oferind gratuit, servicii medicale prin intermediul Unității Mobile. În perioada 23 –...

Zece medalii, palmaresul elevilor români la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022)

România a fost gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), desfășurată la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava),...

Ultimele stiri

Cele mai citite