De-a lungul a trei luni, aproape trei sferturi dintre părinți au declarat că au nevoie de mai mult sprijin parental, însă doar jumătate au reușit să îl acceseze.

Un învățământ preșcolar și servicii de îngrijire a copiilor de calitate, concedii plătite atunci când copiii se îmbolnăvesc, o mai mare asistență financiară și sprijin pentru sănătatea mintală au fost identificate ca fiind prioritățile părinților din Europa și Asia Centrală, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat astăzi de UNICEF cu ocazia lunii educației parentale, sărbătorită anual în luna iunie.

Aproape trei sferturi dintre părinți au declarat că au nevoie de mai mult sprijin, dar numai jumătate dintre ei au reușit să îl acceseze. Majoritatea părinților au căutat susținere din partea prietenilor, familiei, vecinilor și a aplicației de parenting Bebbo a UNICEF, care oferă sfaturi de specialitate privind sănătatea și dezvoltarea copilului. Mai rar, părinții au căutat sprijin din partea organizațiilor comunitare, autorităților și serviciilor publice.

Aproape 5.000 de părinți din 13 țări din Europa și Asia Centrală au fost chestionați prin intermediul aplicației mobile Bebbo. În cadrul sondajului, părinții au fost rugați să identifice prioritățile pentru a beneficia de un sprijin pentru creșterea copiilor mai puternic din partea guvernului și a angajatorilor.

„Primii ani ca părinte pot fi dificili, dar reprezintă o ocazie unică pentru a pune bazele unei dezvoltări solide pentru întreaga viață a copilului”, a declarat Ivelina Borisova, consilier regional UNICEF pentru dezvoltarea timpurie a copilului în Europa și Asia Centrală.

„Aceste rezultate ale sondajului sunt un apel direct la acțiune din partea părinților către factorii de decizie și angajatori în vederea consolidării sistemelor de sprijin pentru a asigura mediul de care cei mai tineri cetățeni au nevoie pentru a se dezvolta.” 

Asigurarea celui mai bun start în viață pentru copii necesită o colaborare susținută în toate sectoarele și un sprijin susținut pentru părinți. În Europa și Asia Centrală, UNICEF colaborează cu guvernele pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și asistență socială și serviciile esențiale, cum ar fi vizitele la domiciliu, educația timpurie și prestațiile sociale, inclusiv concediul parental.

UNICEF pledează pentru accesul universal la programe de sprijin pentru părinți, la alocații pentru copii și la servicii de îngrijire a copiilor și grădinițe la prețuri accesibile. Un sprijin adaptat și mai intens este vital pentru părinții cu nevoi familiale complexe, inclusiv pentru părinții copiilor cu dizabilități, pentru refugiați și pentru cei care trăiesc în sărăcie sau se confruntă cu alte vulnerabilități.

Angajatorii joacă un rol esențial în crearea unor medii de lucru favorabile familiei. UNICEF îndeamnă angajatorii să ofere opțiuni de lucru flexibile, facilități de îngrijire a copiilor și concedii plătite pentru copiii bolnavi.

Aplicația de parenting Bebbo a fost lansată de UNICEF Europa și Asia Centrală în 2019 pentru a le oferi părinților sfaturi de specialitate cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și bunăstarea copiilor lor. Aceasta este disponibilă în 15 țări și limbi și a fost descărcată de peste un milion de părinți.

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok X și WhatsApp.