Muzeul Național de Istorie a României și Asociația Terra Dacica Aeterna organizează a doua ediție a festivalului de reconstituire istorică daco-romană „Zilele Columnei”.

Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2022, cu sprijinul Asociației Coolturale „Nouă ne Pasă!” și Bookster.

Ca și la prima ediție, perioada festivalului a fost aleasă pentru a coincide cu ziua de naștere a împăratului Traian, respectiv 18 septembrie.

Cu această ocazie, membrii Asociației Terra Dacica Aeterna vor aduce la viață o serie de elemente civile și militare ale perioadei antice. În cadrul festivalului se vor desfășura mai multe ateliere meșteșugărești de prelucrare a lemnului, osului, pielii, cămășilor de zale, prezentări de vestimentație și echipament specifice dacilor și romanilor, precum și demonstrații militare, prin intermediul cărora publicul se va familiariza cu formațiile de luptă romane, dar și cu armele dacilor. De asemenea, participanții vor avea ocazia să deguste o serie de rețete culinare antice, autentice. asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.

Ca element de noutate, ediția din acest an a festivalului va cuprinde și reconstituirea unui proces roman, ritualuri antice și lupte de gladiatori susținute de la Ludus Ursus Nigrus – Școala de gladiatori a Asociației Terra Dacica Aeterna.

30 de elevi de gimanziu, coordonați de profesori din cadrul Teach for Romania, se vor bucura de o „Lecție de Istorie Vie”, susținută de către membrii Asociației Terra Dacica Aeterna și de muzeografi ai muzeului, precum și de un concurs de tip „treasure hunt”.

De asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 17 septembrie

10:00-18:00 – ateliere meștesugărești

13:30-14:00 – ritualuri romane și lupte de gladiatori

17:00-17:30 – demonstrații militare

Duminică, 18 septembrie

10:00-16:00 – ateliere meștesugărești

12:00-12:30 – reconstituirea unui proces roman

13:30-14:00 – lupte de gladiatori

15:00-15:30 – demonstrații militare.