duminică, noiembrie 27, 2022
Acasă*Școala de Vară 2022 la Antipa

Școala de Vară 2022 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice!

Timp de 8 săptămâni, între 20 iunie și 2 septembrie 2022, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în muzeu. În această perioadă, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, în Sala Atelier precum și în grădina Muzeului Antipa!

Iată ce vor putea învăța copiii participând la Școala de Vară de la Antipa:

Modul 1: 20 – 24 iunie 2022

Ora păsărilor (coordonator: Dr. Angela Petrescu)

A venit vara și odată cu ea mult așteptata Vacanță Mare. Acum că aveți mai mult timp liber, vă invităm în parcul Muzeului Antipa să privim păsările, să le observăm zborul și truda zilnică pentru creșterea puilor! Cu pași ușori prin tufișuri, cu binoclul la ochi și determinatorul în mână, vom descoperi speciile de păsări care împart orașul cu noi.

Vă așteptăm, așadar, între 20 și 24 iunie la „Ora păsărilor”, primul modul al Școlii de Vară de la Antipa, unde veți afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au, sau ce mănâncă”.

Modul 2: 27 iunie – 1 iulie 2022

Planeta insectelor (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)

Știați că distrugerea habitatelor, poluarea chimică sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populațiilor de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste câteva zeci de ani Terra „planeta insectelor”?

Puteți afla răspunsul la aceste întrebări participând în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022 la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Cătălina Drăghici.

Modulul „Planeta insectelor” vă propune o trecere prin fascinanta lume a insectelor, prin activități practice în grădina muzeului și prin vizitarea colecțiilor entomologice. De asemenea, vom descoperi etapele necesare realizării unui insectar dar și de ce sunt importante tehnicile de preparare a insectelor

Modul 3: 4 – 8 iulie 2022

Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan)

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 4 – 8 iulie 2022 celor care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.

Micii naturaliști vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorința de a învăța, și astfel cursanții noștri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!

Modul 4: 11 – 15 iulie 2022

Curioasa și fascinanta lume a fluturilor (coordonator: Dr. Mihai Stănescu)

 Vă invităm într-o scurtă călătorie de explorare a lumii fluturilor, în care veți putea afla amănunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuală.

În timpul unei săptămâni de vacanță, din 11 până pe 15 iulie 2022, coordonatorul cursului, dr. Mihai Stănescu va dezvălui celor interesați câteva dintre secretele transformărilor prin care trec aceste insecte frumoase și delicate de-a lungul vieții lor, cum le putem studia, și ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant și distractiv veți afla câteva dintre secretele ascunse în spatele frumuseții acestor insecte și ce importanță poate avea bogăția de culori de pe aripile fluturilor pentru supraviețuirea și reproducerea lor.

În cursul acestei călătorii veți avea șansa să admirați o parte dintre colecțiile Muzeului „Grigore Antipa” care nu sunt expuse publicului și vă veți delecta urmărind zborul unor fluturi tropicali vii; veți urmări filmări inedite și veți vedea câteva dintre activitățile care susțin existența unei colecții fascinante, găzduită de cel mai mare muzeu de istorie naturală din România – toate acestea în ritmul unei altfel de școli din vacanța de vară.

Modul 5: 18 – 22 iulie 2022

Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)

Protejarea biodiversității este o problemă actuală, tot mai discutată. Dar în ce mod se realizează această protecție? Ce putem noi face efectiv în acest sens?

Din 18 până pe 22 iulie 2022, cei dornici să afle mai multe lucruri despre animalele ocrotite, în principal din fauna României dar și din lumea largă, vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „biologia conservării”, vor afla ce specii de animale din România sunt ocrotite de lege, în ce constă această ocrotire, cum se face ea și după ce criterii, precum și care sunt cauzele pentru care speciile ajung să aibă nevoie de protecție.

Sub coordonarea specialistului muzeului, dr. Alexandru Iftime, copiii vor descoperi cum să recunoască și să protejeze în natură speciile ocrotite de lege. În acest context, vor afla de ce amfibienii și reptilele sunt printre cele mai amenințate grupe de animale la nivel mondial, și de ce toate speciile lor din România sunt protejate. Vor învăța despre specii ce trăiesc doar pe teritoriul României, precum speciile de pești aspretele sau roșioara de Pețea, despre cauzele periclitării lor și ce s-a făcut pentru a le salva. Vor descoperi echilibrul ce există între pradă și prădători în natură și ce se întâmplă dacă este perturbat. Vor afla despre unele din cazurile cele mai grave de periclitare din lumea animală, dar și despre cazuri fericite în care specii la un moment dat grav amenințate au fost „salvate” și aduse la o situație mai bună. Modulul va ridica și problema a ce putem face concret pentru a ajuta animalele ocrotite din România și de pretutindeni – și viața sălbatică în general.

Modul 6: 25 – 29 iulie 2022

Viața de parazit – traiul pe cârca altuia (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia)

Între 25 și 29 iulie vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia!” vom descoperi prin jocuri, prezentări și discuții cu specialiștii muzeului tainele căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum și ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale și vom afla cât de diverse și de ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit.

Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită „bunul” renume pe care îl au… sunt câteva dintre întrebările la care veți putea găsi răspuns participând la modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia”.

Modul 7: 22 – 26 august 2022

Necuvântătoare din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Petre Bogdan Matei)

Modulul „Necuvântătoarele din umbra omului”, susținut de Bogdan Matei, conservator și biolog cu o mare experiență în descifrarea tainelor comportamentului animal, dezvăluie celor interesați lucruri noi și interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizați: câinele, pisica, iepurele, dar și despre cele din gospodăria de la țară – vaca, oaia, porcul și chiar și cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.

Știați că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiți că în Evul Mediu declinul unei civilizații înfloritoare s-a datorat și prezenței calului în armata cuceritorilor! Unde și cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.

Modul 8: 29 august – 2 septembrie 2022

Crustacee sub lupă (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu)

Între 29 august și 2 septembrie, îi invităm pe copiii pasionați de explorări la malul mării să îmbrace halatul de cercetător și petreacă o săptămână alături de coordonatorii modulului „Crustacee sub lupă” – Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu.

Cursanții vor descoperi locuitorii palatelor de coral ale Pacificului, cârdurile de languste din marea Caraibilor sau micile crustacee îmbrăcate în haine multicolore!

Încântați de noile descoperiri, copiii vor  cerceta toate micile amănunte ale viețuitoarelor cu carapace și antene, din mările calde și din corali, din abisul oceanelor, dar și din marea noastră, Marea Neagră.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 10-15 locuri/modul, iar costul de participare este de 240 lei/modul/copil sau 430 lei/modul/2 frați, respectiv 430 lei/ 2 module/participant.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participar

Detalii: www.antipa.ro, pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa precum și pe pagina de Instagram: Muzeul_Antipa.

ARTICOLE SIMILARE

Târgul Național de Știință CODE Kids 2022 este deschis pe 19 noiembrie tuturor bucureștenilor pasionați de știință și tehnologie

O nouă ediție a Târgului Național de Știință CODE Kids 2022 are loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 11.00, la NOD Makerspace (Splaiul...

Sumă forfetară pentru asigurarea transportului elevilor navetiști, aprobată prin ordonanță de urgență

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducerea unei sume forfetare...

ING Bank și Fitbit lansează o campanie prin care încurajează românii să facă mai multă mișcare

ING Bank și Fitbit, parte din Google, încurajează românii să facă mai multă mișcare prin campania „Pași către un stil de viață mai activ”,...

Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere...

Cauza copiilor ucraineni, pe agenda Festivalului Brazilor de Craciun. Peste 760.000 euro, stransi anul trecut

Ajuns la cea de-a 22-a ediție,  Festivalul Brazilor de Crăciun va pleda pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât...

Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic, cu toate acestea românii le consumă doar de 2 sau 3...

Se estimează că dietele sărace în cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese...

Libris și Salvați Copiii duc cărțile mai aproape de 33.116 de elevi cu acces limitat la lectură

Peste 11.000 de volume vor fi donate în a patra ediție a proiectului CarteTeca celor 53 de biblioteci câștigătoare Libris donează pentru al patrulea an...

Corul Madrigal, în 19 și 20 decembrie „Pe drumul Crăciunului”, la București

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul...

GHIZUNARIU, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Noua Galerie

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la expoziţia Ghizunariu. Cobzarii din mediul...

50 din cele 350 apartamente ce vor fi construite de Atria Urban Resort în Faza III, precontractate în primele 24 de ore de la...

Atria Urban Resort, complex rezidențial dezvoltat în sectorul 1, în zona de nord-vest a Capitalei, de Cityring Development, în parteneriat cu EVERGENT Investments, companie...

Prima întâlnire de lucru în contextul derulării campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”

Ministerul Educației anunță că, luni, a avut loc la sediul instituției prima sesiune de lucru organizată în contextul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim...

CJI și UNICEF invită toți profesorii și elevii să participe la cea mai mare lecție de educație media din România

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF invită profesorii, învățătorii și elevii să participe la „Cea mai mare lecție din România: Cum deosebim faptele...

Nestlé România lansează Pădurea de Miere și plantează împreună cu Asociația Mai Mult Verde 20.000 de puieți de salcâm în județul Giurgiu

Nestlé România lansează Pădurea de Miere, reunind toate proiectele și programele de împădurire și biodiversitate din România, și plantează, în parteneriat cu Asociația Mai...

A început cea de-a III-a ediție a concursului pentru elevi Școala Banilor Bine-Crescuți, desfășurată pe platforma Școala de Bani

BCR a lansat cea de-a III-a ediție a concursului online Școala Banilor Bine-Crescuți. În cadrul competiției, elevi din toate școlile din țară își pot...

MTV anunță noi artiști care vor urca pe scena “MTV EMAs” 2022, dar și către cine va merge premiul “MTV EMA Generation Change”

MTV completează lista vedetelor care vor urca pe scena "MTV EMAs" 2022, cu nume noi precum Tate McRae și Armani White. Legendara trupă Gorillaz...

Rolul tehnologiei și al competențelor digitale în dezvoltarea copiilor

Pe ultimul loc în Europa la educație digitală, alături de Bulgaria. Conform unui studiu Eurostat din 2021, aici se clasează România în ceea ce...

De Black Friday, SAGA Festival pune în vânzare biletul de 1 milion de dolari

Cele mai mari reduceri din an sunt chiar după colț, iar SAGA vine cu surprize pentru fanii festivalului. Cel mai mic preț pentru biletele GA...

Start pentru cea mai mare licitație caritabilă din România

Startul celei de-a doua ediții a Licitației de Fapte Bune a fost dat, joi, în cadrul conferinței de presă organizată la Palatul Cesianu-Racoviță în...

Musicalul „Peter Pan”, doar în acest weekend la OCC

Musicalul „Peter Pan”, în regia Antoanetei Cojocaru, unul dintre cele mai iubite spectacole, se reîntoarce la Opera Comică pentru Copii! În perioada 11-13 noiembrie...

Măsuri importante pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat miercuri, proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în...

„Portret de familie”. Atelier interactiv pentru copii la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici la atelierul interactiv „Portret de familie” care se va desfășura în expoziția „Familia, Credința și Căminul...

39% dintre adulți nu știu cum să se deconecteze, conform studiului LEGO® Play Well

Grupul LEGO a publicat rezultatele studiului semestrial The LEGO® Play Well Study, cercetare de amploare care își propune să arate cât mai clar de...

Cea mai mare întrecere la fotbal pentru elevii din România este din nou gata să descopere campioni. ONSȘ Fotbal – Cupa Tymbark Junior. Fluier...

La 1 octombrie s-a dat startul înscrierilor în cea mai importantă competiție de fotbal pentru elevii din România ONSȘ Fotbal - Cupa Tymbark Junior....

Școala Încrederii lansează campania de donații prin SMS pentru schimbarea modului în care se face educație în școlile de stat

Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu...

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării, oferind gratuit, servicii medicale prin intermediul Unității Mobile. În perioada 23 –...

Zece medalii, palmaresul elevilor români la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022)

România a fost gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), desfășurată la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava),...

Se lansează “Pe urmele abandonului”  – un podcast narativ

Muzeul Abandonului lansează o nouă ustensilă exploratorie a fenomenului abandonului în România, un podcast narativ și de investigație intitulat “Pe urmele abandonului”. Proiectul dorește...

Pentru a răspunde nevoilor consumatorilor români, Nestlé îmbunătățește portofoliul JOE prin adaptarea rețetelor și comunicarea responsabilă pe ambalaje

 Piața de napolitane este în continuă creștere atât în volum, cât și în valoare. Este o piață foarte dinamică, cu mulți jucători. Napolitanele cu...

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

  Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice,...

A fost inaugurată fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României

Prima întâlnire a Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României (PMIR) a avut loc pe 26 octombrie a.c., la sediul Muzeului Național de Istorie...

Ultimele stiri

Cele mai citite