marți, iulie 5, 2022
banner babyboom
Acasă*Școala de Vară 2022 la Antipa

Școala de Vară 2022 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice!

Timp de 8 săptămâni, între 20 iunie și 2 septembrie 2022, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în muzeu. În această perioadă, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, în Sala Atelier precum și în grădina Muzeului Antipa!

Iată ce vor putea învăța copiii participând la Școala de Vară de la Antipa:

Modul 1: 20 – 24 iunie 2022

Ora păsărilor (coordonator: Dr. Angela Petrescu)

A venit vara și odată cu ea mult așteptata Vacanță Mare. Acum că aveți mai mult timp liber, vă invităm în parcul Muzeului Antipa să privim păsările, să le observăm zborul și truda zilnică pentru creșterea puilor! Cu pași ușori prin tufișuri, cu binoclul la ochi și determinatorul în mână, vom descoperi speciile de păsări care împart orașul cu noi.

Vă așteptăm, așadar, între 20 și 24 iunie la „Ora păsărilor”, primul modul al Școlii de Vară de la Antipa, unde veți afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au, sau ce mănâncă”.

Modul 2: 27 iunie – 1 iulie 2022

Planeta insectelor (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)

Știați că distrugerea habitatelor, poluarea chimică sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populațiilor de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste câteva zeci de ani Terra „planeta insectelor”?

Puteți afla răspunsul la aceste întrebări participând în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022 la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Cătălina Drăghici.

Modulul „Planeta insectelor” vă propune o trecere prin fascinanta lume a insectelor, prin activități practice în grădina muzeului și prin vizitarea colecțiilor entomologice. De asemenea, vom descoperi etapele necesare realizării unui insectar dar și de ce sunt importante tehnicile de preparare a insectelor

Modul 3: 4 – 8 iulie 2022

Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan)

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 4 – 8 iulie 2022 celor care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.

Micii naturaliști vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorința de a învăța, și astfel cursanții noștri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!

Modul 4: 11 – 15 iulie 2022

Curioasa și fascinanta lume a fluturilor (coordonator: Dr. Mihai Stănescu)

 Vă invităm într-o scurtă călătorie de explorare a lumii fluturilor, în care veți putea afla amănunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuală.

În timpul unei săptămâni de vacanță, din 11 până pe 15 iulie 2022, coordonatorul cursului, dr. Mihai Stănescu va dezvălui celor interesați câteva dintre secretele transformărilor prin care trec aceste insecte frumoase și delicate de-a lungul vieții lor, cum le putem studia, și ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant și distractiv veți afla câteva dintre secretele ascunse în spatele frumuseții acestor insecte și ce importanță poate avea bogăția de culori de pe aripile fluturilor pentru supraviețuirea și reproducerea lor.

În cursul acestei călătorii veți avea șansa să admirați o parte dintre colecțiile Muzeului „Grigore Antipa” care nu sunt expuse publicului și vă veți delecta urmărind zborul unor fluturi tropicali vii; veți urmări filmări inedite și veți vedea câteva dintre activitățile care susțin existența unei colecții fascinante, găzduită de cel mai mare muzeu de istorie naturală din România – toate acestea în ritmul unei altfel de școli din vacanța de vară.

Modul 5: 18 – 22 iulie 2022

Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)

Protejarea biodiversității este o problemă actuală, tot mai discutată. Dar în ce mod se realizează această protecție? Ce putem noi face efectiv în acest sens?

Din 18 până pe 22 iulie 2022, cei dornici să afle mai multe lucruri despre animalele ocrotite, în principal din fauna României dar și din lumea largă, vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „biologia conservării”, vor afla ce specii de animale din România sunt ocrotite de lege, în ce constă această ocrotire, cum se face ea și după ce criterii, precum și care sunt cauzele pentru care speciile ajung să aibă nevoie de protecție.

Sub coordonarea specialistului muzeului, dr. Alexandru Iftime, copiii vor descoperi cum să recunoască și să protejeze în natură speciile ocrotite de lege. În acest context, vor afla de ce amfibienii și reptilele sunt printre cele mai amenințate grupe de animale la nivel mondial, și de ce toate speciile lor din România sunt protejate. Vor învăța despre specii ce trăiesc doar pe teritoriul României, precum speciile de pești aspretele sau roșioara de Pețea, despre cauzele periclitării lor și ce s-a făcut pentru a le salva. Vor descoperi echilibrul ce există între pradă și prădători în natură și ce se întâmplă dacă este perturbat. Vor afla despre unele din cazurile cele mai grave de periclitare din lumea animală, dar și despre cazuri fericite în care specii la un moment dat grav amenințate au fost „salvate” și aduse la o situație mai bună. Modulul va ridica și problema a ce putem face concret pentru a ajuta animalele ocrotite din România și de pretutindeni – și viața sălbatică în general.

Modul 6: 25 – 29 iulie 2022

Viața de parazit – traiul pe cârca altuia (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia)

Între 25 și 29 iulie vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia!” vom descoperi prin jocuri, prezentări și discuții cu specialiștii muzeului tainele căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum și ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale și vom afla cât de diverse și de ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit.

Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită „bunul” renume pe care îl au… sunt câteva dintre întrebările la care veți putea găsi răspuns participând la modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia”.

Modul 7: 22 – 26 august 2022

Necuvântătoare din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Petre Bogdan Matei)

Modulul „Necuvântătoarele din umbra omului”, susținut de Bogdan Matei, conservator și biolog cu o mare experiență în descifrarea tainelor comportamentului animal, dezvăluie celor interesați lucruri noi și interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizați: câinele, pisica, iepurele, dar și despre cele din gospodăria de la țară – vaca, oaia, porcul și chiar și cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.

Știați că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiți că în Evul Mediu declinul unei civilizații înfloritoare s-a datorat și prezenței calului în armata cuceritorilor! Unde și cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.

Modul 8: 29 august – 2 septembrie 2022

Crustacee sub lupă (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu)

Între 29 august și 2 septembrie, îi invităm pe copiii pasionați de explorări la malul mării să îmbrace halatul de cercetător și petreacă o săptămână alături de coordonatorii modulului „Crustacee sub lupă” – Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu.

Cursanții vor descoperi locuitorii palatelor de coral ale Pacificului, cârdurile de languste din marea Caraibilor sau micile crustacee îmbrăcate în haine multicolore!

Încântați de noile descoperiri, copiii vor  cerceta toate micile amănunte ale viețuitoarelor cu carapace și antene, din mările calde și din corali, din abisul oceanelor, dar și din marea noastră, Marea Neagră.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 10-15 locuri/modul, iar costul de participare este de 240 lei/modul/copil sau 430 lei/modul/2 frați, respectiv 430 lei/ 2 module/participant.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participar

Detalii: www.antipa.ro, pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa precum și pe pagina de Instagram: Muzeul_Antipa.

ARTICOLE SIMILARE

Ministrul Alexandru Rafila anunță că vor fi repuse în funcţiune centrele de testare COVID, iar utilizarea măştii este recomandată în spaţii închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID, accesibile mai ales la sfârşitul...

Rezultatele finale după prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2022 (după soluționarea contestațiilor): 75,2% – rata generală de promovare

Rata de succes la examen a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoțiilor, comparativ cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2021 Rezultatele finale...

Biletele de tren se scumpesc de la 1 iulie

CFR Călători a anunțat că începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT)...

Calvin Harris lansează pe 5 august albumul Funk Wav Bounces Vol. 2. Pe 30 iulie artistul va veni pentru prima dată în România, într-un...

Dua Lipa, Snoop Dogg, Pharell și Justin Timberlake sunt printre artiștii care se aud pe noul album Calvin Harris lansează mult așteptatul album Funk Wav...

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022): sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

Ministerul Educației a publicat, joi, rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor - sesiunea 2022  (14 - 17 iunie) - a examenului de Evaluare Națională a absolvenților de gimnaziu...

Crește din nou numărul cazurilor de COVID-19. Și numărul copiilor internaţi este mai mare

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut seminifictiv în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, faţă de perioada 13-19 iunie,...

Ce poveste și-a inventat o fetita ucraineana, pentru a face fata traumei. Salvati Copiii deschide primul centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate...

La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experiența traumatizantă a războiului și a pierderii casei. Locuia cu mama și bunica ei în...

De frica unui nou val de COVID-19, țările europene iau în calcul reintroducerea restricțiilor

În unele țări din Europa, autoritățile analizează posibilitatea reintroducerii unor restricții menite să stopeze creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19. Cea mai răspândită măsură este...

Gala Absolvenților UNATC 2022 – Arta unește inimile

9 zile, 74 de producții artistice, 285 de absolvenți, 439 de tineri artiști implicați, 10 săli de spectacol, 2 săli de cinema În perioada 1-9...

Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale  

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Editura ARCB vă invită la lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale”, semnat de E....

Rezultatele bune de la evaluarea națională, datorate și părinților care au asigurat pregătirea copiilor prin meditații

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că la rezultatele bune înregistrate la Evaluarea naţională şi Bacalaureat au contribuit şi părinţii care au asigurat pregătirea...

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România

Ministerul Sănătății anunță că trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, fiind vorba despre trei bărbați cu vârste de 24...

De ce se ceartă românii în vacanță?

”Brusc, petrec prea mult timp în prezența partenerului” Planificată minuțios, prevăzută în bugetul familiei și îndelung așteptată, vacanța de vară se transformă de multe ori...

Educația nedreaptă: Sunt disparități mari între județe, elevii din rural au de trei ori mai puține medii de trecere la examenele naționale față de...

Rezultatele examenului de Evaluare Națională la clasa a VIII-a scot în evidență severa inegalitate de șanse în domeniul educației la care sunt expuși elevii...

Rezultate Bacalaureat: Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte...

Ministerul Educației a publicat, luni, 27 iunie, ora 10:00, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de bacalaureat în...

Începe Caravana Akademia Kinderland, ediția 2022: școala mobilă de alimentație sănătoasă pentru copii ajunge în sudul țării

Caravana care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă ajunge pentru prima dată în această vară în județele din sudul țării, în cadrul...

Ministrul Educației atrage atenția că doar 6% dintre elevi scriu perfect româneşte. Nici cu matematica nu stam prea bine!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnalat că doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect un exerciţiu care viza scrierea corectă, la proba de...

Numărul mediilor peste 5, la Evaluarea Națională, este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani – 82,3%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o...

Târgul liceelor din Capitală, sâmbătă şi duminică, la Colegiul Național ”Octav Enicescu”

Târgul de Oferte Educaţionale din Bucureşti va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 11,00 - 17,00, în incinta Colegiului Naţional "Octav Onicescu" din...

745 de locuri au fost scoase la concurs la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”

745 de locuri au fost scoase la concurs, anul acesta, pentru formarea ofiţerilor în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cele mai multe...

Judeţul Cluj ocupă primul loc în ţară la evaluarea naţională

Judeţul Cluj se clasează pe primul loc în ţară la evaluarea naţională şi 17 elevi clujeni au obţinut media 10. "La nivelul judeţului Cluj, situaţia...

ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, 24 – 26 iunie 2022, între orele 10.00 şi 18.00

Muzeul Național al Țăranului Român vă aşteaptă la a doua ediţie a târgului ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, organizat de vineri, 24 până duminică,...

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat...

Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță deschiderea unei noi expoziții temporare de fluturi tropicali vii, în sera din curtea muzeului. Dacă doriți...

Au fost afişate rezultatele la Evaluarea Naţională

Ministerul Educaţiei a afişat, joi, rezultatele la Evaluarea Naţională. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între 16,00 - 19,00, dar şi vineri, în intervalul...

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate joi

Rezultatele la Evaluarea Naţională sunt afişate joi, 23 iunie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Contestaţiile pot fi depuse joi (în intervalul orar 16,00 -...

Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava oferă cele mai multe de locuri fără taxă, în premieră

Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) va oferi, în anul universitar 2022- 2023, candidaţilor din regiunea de Nord-Est, care doresc să îşi înceapă...

Studiu: 56% dintre români consumă aproape zilnic carne, în timp ce 34% optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor

Danone România anunță rezultatele celui mai recent studiu privind interesul și comportamentul de consum al românilor în ceea ce privește produsele pe bază de...

David Popovici, campion mondial, la natație, la 17 ani

La doar 17 ani, David Popovici a devenit campion mondial la natație seniori, în proba de 200 metri liber, la Campionatul Mondial din Ungaria,...

Expoziție științifică unică în țară, la Dino Parc Râșnov – „Păsările, urmași ai dinozaurilor?”

Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și muzeu în aer liber, a inaugurat o expoziție unică în România:...
dentist

Ultimele stiri

Cele mai citite