Testarea elevilor începe, luni, dar mulți părinți și profesori își manifestă neîncrederea privind acuratețea rezultatelor

Accesul elevilor în școlile din România se face de luni, 6 decembrie, conform unei noi proceduri care presupune efectuarea de către elevi a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19. La ore ar trebuie astfel să se prezinte numai elevii ale căror teste indică un rezultat negativ. Cu toate acestea, măsura nu pare a fi obligatorie, astfel că pot exista situații în care elevii sau părinții să refuze să efectueze aceste teste.

Testele pentru salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, cu recomandarea ca fiecare elev să se testeze de 2 ori pe săptămână, luni și joi.

Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli, astfel că și aceștia ar trebui să se testeze, după aceeași procedură ca și elevii.

totuși nu există o procedură clară. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, iar în cazul elevilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților.

În unele cazuri părinții au fost puși să semneze, dar nici aceasta nu este o regulă.

În unele școli testarea se va face în clasă, dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.

Testarea se bazează pe buna-credință a părinților, astfel că nu există nicio garanție și metodă de verificare în privința corectitudinii testului.

Autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.

Nu există o procedură standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele.

Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test, dar nu există o procedură unitară, fiindcă decizia a fost ca fiecare școală să fie lăsată să se organizeze după cum consideră pentru testarea elevilor.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Dacă el arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu.

Dacă testul de salivă arată că este pozitiv, din nou rezultatul trebuie să fie confirmat cu un test PCR.

„Acești copii pot să fie scoși din comunitatea lor și lăsați acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ și nu mai este contagios. Școala devine mai sigură și își poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere și în cazul unor clase, și a a școlii întregi”, a arătat șeful DSU.

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, așa că părinții sunt cei care suportă costurile.

Pe de altă parte, noua variantă a coronavirusului, Omicron, este identificată mai greu printr-un simplu test pentru salivă.

„Testele pe bază de salivă folosite în școli sunt teste de screening cu o sensibilitate ceva mai redusă decât… sunt tot teste pe bază de antigen, doar că nu folosesc exsudat nazofaringian ca produs, folosesc saliva. Din cauza asta, și cantitatea de produs este mai mare, de la un tampon care se descarcă într-un mediu ai câteva picături de salivă, deci discuți despre teste mai puțin sensibile. Vă dați seama că dacă la testele antigen nu s-a făcut încă o evaluare, cu atât mai puțin pe bază de salivă”, recunoaște noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, scrie Digi24.ro.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *