Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, miercuri, va avea loc o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19 pentru instituirea unor măsuri “clare, restrictive”.

“Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a informat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Marţi, România a înregistrat cifre record de îmbolnăviri de COVID-19, dar şi de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2.

“18.863 nu este un simplu număr, sunt 18.863 de inimi de români care de astăzi bat cu teamă de necunoscut, cu teama că sunt bolnavi de COVID-19, fiecare dintre ei cu familii şi oameni dragi, care poate au luat şi ei, la rândul lor, boala. 574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaş. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viaţă, visau şi îşi făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile şi disperarea celor care le plâng moartea. Mame şi taţi despărţiţi definitiv de copiii care niciodată nu vor putea fi consolaţi de pierderea părinţilor. Oameni care îi pierd pe cei pe care îi iubesc, fără să mai apuce să-şi ia rămas bun, oameni care îngroapă acum alături de cei dragi şi o parte din sufletul lor. 1.805. Nu este un simplu număr, sunt 1.805 de români care se luptă minut de minut pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare gură de aer. Toate acestea, 18.863 de cazuri noi de îmbolnăviri de COVID-19, 574 de decese, 1.805 cazuri la secţiile de terapie intensivă sunt doar raportările zilei de astăzi. În realitate, sunt milioane de români afectaţi, cu vieţile schimbate de multe ori ireversibil de efectele acestei pandemii. Spitale arhipline, secţii de terapie intensivă care nu mai fac faţă, medici epuizaţi”, a spus Iohannis.

El a adăugat că valul patru al pandemiei de COVID-19 se dovedeşte mult mai agresiv chiar şi decât cele mai pesimiste aşteptări şi prognoze.

Potrivit şeful statului, pregătirea pentru valul patru al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-COVID care s-a mişcat “mult prea lent”, a fost “deficitară”, cauzele fiind multiple.

“Şi dacă vedem cine şi ce a greşit, acum ceea ce mai contează este să reuşim să depăşim această mare cumpănă. Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. (…) Este o perioadă a suferinţei, o dramă naţională de proporţii teribile. Nu avem însă altă opţiune decât să o depăşim”, a transmis preşedintele.

În opinia sa, prioritatea zero este salvarea vieţii oamenilor, protejarea sănătăţii celor vulnerabili şi a celor bolnavi, pe care asistenţa medicală îi poate ajuta să depăşească cu bine această maladie.

“Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viaţă şi trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja”, a menţionat Klaus Iohannis.

El a evidenţiat că personalul medical duce o luptă epuizantă pentru viaţă, adăugând că nici sistemele medicale performante din ţări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face faţă unui număr atât de mare de îmbolnăviri, motiv pentru care a fost solicitat ajutor extern.

“Suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a arătat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID este singura soluţie pentru a opri valul pandemic de COVID-19 “foarte agresiv”, evidenţiind că este necesară adoptarea în regim de urgenţă de către Parlament a prevederilor privind certificatul verde sau a altor măsuri care să ducă la “reducerea pe termen scurt a mobilităţii şi interacţiunii umane”.

“Vaccinarea este singura soluţie care vedem că funcţionează în toate statele în care pandemia a fost semnificativ redusă prin vaccinarea populaţiei în proporţie covârşitoare. Este, în acelaşi timp, şi argumentul suprem împotriva tuturor celor care, contestând cu premeditare sau din ignoranţă vaccinurile, sunt indirect responsabili şi vinovaţi de suferinţa semenilor pe care, chipurile, încearcă să îi salveze de efecte secundare adverse imaginare”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că vaccinurile anti-COVID sunt “sigure” şi “eficiente”, “la fel cum şi formele severe şi decesele cauzate de această boală sunt reale şi dramatice”.

Şeful statului a subliniat că sunt necesare acum măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă.

“Conspiraţiile şi teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajaţi să refuze tocmai soluţia care le-ar putea salva viaţa. În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a explicat preşedintele.

El a făcut un apel la români să se vaccineze şi să se protejeze, transmiţându-le să nu-şi piardă speranţa.

“Ştiu că este foarte greu, dar nu vă pierdeţi speranţa! Istoria naţiunii noastre greu încercate stă mărturie că, atunci când am fost solidari, am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face şi acum. Vaccinaţi-vă, purtaţi mască, evitaţi aglomeraţiile, păstraţi distanţa socială cât mai mult timp posibil! Suntem în al doisprezecelea ceas, să ne protejăm şi să salvăm vieţile celor apropiaţi!”, a mai spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.