Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, îi invită pe români să sărbătorească Ziua Limbii Române prin lectură şi transmite că în acest an recomandarea Reprezentanţei Permanente a României pentru programul „Readers of Europe” este romanul ”Orbitor”, de Mircea Cărtărescu.

“Scriitorii români sunt ambasadori de seamă ai ţării noastre care ne fac cunoscute cultura, obiceiurile, tradiţiile în întreaga lume. Astăzi, de Ziua Limbii Române, legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013, pentru data de 31 august, vă invit să o celebrăm prin lectură”, a scris ministrul, pe Facebook.

El a adăugat că în acest an romanul “Orbitor” al lui Mircea Cărtărescu este recomandarea Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE pentru programul “Readers of Europe”, ajuns la cea de-a doua ediţie.

Tema din acest an a programului UE este “Travel across Europe through literature”, o temă “inspirată de imposibilitatea călătoriilor” pe timpul pandemiei, a transmis ministrul.

“Lectura este un mijloc adecvat acestor vremuri de a descoperi frumuseţile şi cultura diferitelor ţări. Felicit iniţiativa Sloveniei, care deţine Preşedinţia Consiliului UE în perioada iulie – decembrie 2021, de a se implica astfel în a promova valorile europene şi a continua acest program ce aparţine Croaţiei”, a afirmat Bogdan Gheorghiu.

El menţionează că recomandarea României pentru vara anului 2020 a fost romanul “Dimineaţă pierdută” al Gabrielei Adameşteanu. Lista de recomandări de lectură de anul trecut cuprinde 18 titluri din 18 state membre UE şi a fost iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul “Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Anul acesta, 23 de reprezentanţe permanente au decis să participe la programul “Readers of Europe”.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul legislativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat, se arată pe site-ul moldova.org. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională ”Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în ”Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Zi a Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoarea naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să fie marcată similar.

Şi în 2021, de Ziua Limbii Române, sunt anunţate numeroase evenimente. Astfel, spre exemplu, cea de-a XIII-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz, la care şi-au anunţat participarea scriitori din toate generaţiile, se va desfăşura la 31 august, de Ziua Limbii Române, în Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române. Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba vor susţine, pe parcursul zilei de 31 august 2021, o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române, campanie ce se va derula pe paginile de Facebook, Youtube, Twitter şi Instagram ale instituţiei. De asemenea, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vor celebra această zi prin mai multe manifestări.

Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, în perioada 31 august – 3 octombrie 2021, la sala “Gheorghe Focşa” a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti va fi deschisă expoziţia de fotografie “Istroromânii”, dedicată românilor ce trăiesc în Peninsula Istria din Croaţia, evenimentul fiind organizat de Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.