Danone anunță implementarea sistemului de etichetare Nutri-Score la nivelul portofoliului companiei de pe piața din România. Prima gamă de produse cu această etichetă este Danonino. În scurt timp și iaurturile Activia vor include pe partea frontală a ambalajului noua schemă de etichetare, urmate apoi de Actimel și Danone.

Dezvoltat de oamenii de știință francezi, sistemul de etichetare Nutri-Score clasifică produsele alimentare pe baza principalilor nutrienți din alimente și le marchează prin culori: de la verde la roșu și cu litere de la A la E (6). Aceasta se găsește pe partea frontală a ambalajului produselor și aduce informații suplimentare față de eticheta clasică (1)(2). Produsele marcate cu verde și literele A și B sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des sau într-o cantitate mai mare, iar cele marcate cu roșu și literele D și E conțin acele componente care ar trebui limitate în alimentația zilnică (de ex. grăsimile saturate, zahărul, sarea), de aceea ar trebui consumate mai rar sau în cantitate mai mică(4).

Schema Nutri-Score se calculează pentru 100 g sau 100 ml de produs și nu pentru o porție. Acest lucru înseamnă că se evaluează întotdeauna aceeași cantitate de produs, oferind totodată posibilitatea comparării directe a produselor între ele(5).

„Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați să adopte o dietă echilibrată, care să îi ajute să își mențină o stare de sănătate optimă. Dar, de multe ori, citirea etichetei unui produs nu este suficientă pentru a ne da seama care este de fapt valoarea nutritivă a acestuia. Implementarea Nutri-Score la scară largă ar putea remedia acest aspect, oferindu-le oamenilor o metodă simplă prin care să evalueze cât de potrivit este pentru ei fiecare produs în parte sau cât de des este indicat să îl consume. Din respect și grijă pentru consumatori, Danone a implementat deja acest sistem de etichetare pe produsele sale, în mai multe țări. Ne arătăm deschis sprijinul pentru sistemul Nutri-Score, încurajăm adoptarea acestuia și în România, iar implementarea treptată a acestuia pe produsele Danone reflectă angajamentul nostru de a promova o nutriție adecvată și alegeri în cunoștință de cauză,” declară Natalia Gelstein-Kiss, Director General Danone pentru România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Sistemul de etichetare Nutri-Score funcționează deja în țări ca Franța, unde a fost creat și implementat, dar și în Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Elveția, Olanda și Polonia.
Danone a îmbrățișat implementarea acestuia încă de la lansarea sa, etichetându-și astfel produsele sale lactate proaspete, inclusiv în țări în care Nutri-Score nu a fost încă adoptat la nivel național, ca Austria sau Slovenia, și acum și în România.

Nutri-Score se poate aplica alimentelor care au informații nutriționale pe ambalaj. Cu toate acestea, nu poate fi utilizat pentru alimentele cu scopuri speciale (alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, alimente destinate unui scop medical special) sau pentru produsele alimentare pentru care nu este obligatorie declarația nutrițională. Acestea din urmă includ produsele neprocesate precum fructele sau legumele proaspete, carnea crudă, mierea, verdețurile, condimentele sau amestecurile acestora, sarea, îndulcitorii, ceaiul, cafeaua, oțetul, guma de mestecat sau alimentele artizanale furnizate direct de producător(3).

Nutri-Score a fost dezvoltat de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției și este în prezent schema de etichetare cu cea mai extinsă bază științifică.

Algoritmul Nutri-Score oferă puncte pentru fiecare element din tabelul nutrițional (calculul se realizează pentru 100 g sau ml), respectiv elemente care ar trebui limitate (energie, zaharuri, acizi grași saturați, sare) și elemente care ar trebui incurajate (proteine, fibre, fructe, legume, nuci). Apoi se scad punctele pozitive din cele negative pentru a se afla valoarea nutrițională a unui produs.

Rolul Nutri-Score este de a indica valoarea nutrițională a produselor alimentare, corelată cu frecvența de consum, și nu de excludere a anumitor produse. Cu ajutorul Nutri-Score alimentația va fi mai echilibrată din punct de vedere nutritiv.

Studiile de piață au indicat faptul că, în comparație cu alte scheme de etichetare, Nutri-Score este cel mai bine înțeles de către consumatori și îi ajută în alegerea produselor alimentare. Comparativ cu alte scheme, Nutri-Score evaluează produsul alimentar ca întreg și nu doar componentele sale în mod particular. Schema Nutri-Score furnizează informații suplimentare privind valoarea nutritivă a produsului, fiind o sumarizare a informațiilor incluse pe etichetă și nu repetarea acestora în altă formă, ca în cazul altor scheme.
Mai multe informaţii puteți afla de pe www.nutriscore.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.