Femeile gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate se pot imuniza cu vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech şi Moderna, însă este recomandat să consulte medicul specialist înainte de a lua această decizie, precizează Ministerul Sănătăţii pe pagina de Facebook.

”Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.

Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie solicită autorităților să nu restricționeze accesul femeilor gravide la vaccinarea anti-COVID-19

În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate”, transmite Ministerul Sănătăţii.

”Decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luați această hotărâre”, scrie Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.