Țestoasa roșie, Aventuri fără pereche și Guvernul copiilor sunt trei dintre filmele care completează colecția EducaTIFF online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Catalogul de filme online pentru copii și adolescenți, lansat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) la începutul lunii octombrie, cuprinde acum 10 lungmetraje și 10 scurtmetraje pline de fantezie și emoție, pentru copii cu vârste începând de la 5 ani.

Părinții, dar și profesorii au la dispoziție filme atent selecționate de curatorii EducaTIFF, programul de educație cinematografică al TIFF, ca puncte de pornire pentru discuții despre familie, prietenie, maturizare, dificultăți ale vârstei, condiții sociale diferite, prejudecăți. Detalii despre filme, dar și ghiduri de conversație, aici: https://tiff.ro/educatiff/educatiff-online

O experiență memorabilă va fi vizionarea în familie a animației multi-premiate Țestoasa roșie/ La tortue rouge (r. Michael Dudok de Wit, 10+), o poveste care trece, poetic și delicat, prin marile etape ale vieții unei ființe umane, pornind de la un naufragiu pe o insulă tropicală, premiată la Cannes 2016 și nominalizată la Oscar. Aventuri fără pereche/ The Oddsockeaters (r. Galina Miklínová, 6+) va aduce râsete și voie bună, pentru că s-a descoperit cine ne lasă cu șosetele desperecheate! Niște creaturi mici și haioase, pe care noi, oamenii, nu le putem vedea.

Cum văd lumea de mâine copiii de azi? 100 de copii își imaginează cum va arăta planeta în următorii 100 de ani în Guvernul copiilor (6+), un proiect transmedia realizat de Ioana Mischie. Dar cum percep societatea de acum adolescenții care trăiesc în locuințele sociale din Franța? Documentarul Swagger (r. Olivier Babinet, 12+) le descoperă problemele, visele și ambițiile, dar și ce înseamnă să ai swag!

Despre vise vorbește și Backstage (r. Andrea Sedlácková, 13+), un musical despre adolescenți care încearcă să depășească dificultățile care vin odată cu participarea la un show de talente. Emoționant, Supa Modo (r. Likarion Wainaina, 9+) ne duce departe, în Africa, unde o fetiță de 9 ani care suferă de o boală terminală se întoarce acasă. Mama și sora ei unesc micul lor sat pentru o cauză comună: aceea de a o convinge că are puteri speciale și că este, de fapt, o supereroină.

Premiate în festivaluri internaționale pentru copii, filmele EducaTIFF online sunt o alternativă necesară la conținutul dominat de produse mainstream. Cele 20 de titluri pot fi vizionate pe bază de abonament pe platforma de streaming TIFF Unlimited, disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV), pe teritoriul României. Profesorii din rețeaua Teach for Romania au acces gratuit la filmele EducaTIFF online.

Detalii pe unlimited.tiff.ro/educatiff-online.

EDUCATIFF ONLINE
Filme altfel pentru copii și adolescenți pe unlimited.tiff.ro

LUNGMETRAJE

Țestoasa roșie / La tortue rouge (2016)
Regizor: Michael Dudok de Wit
Țara: Franța, Japonia
Gen: animație, fantezie, dramă
Durată: 80 min.
Recomandare vârstă: 10+

O poveste care trece, poetic și delicat, prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane, pornind de la un naufragiu pe o insulă tropicală populată de broaște țestoase, crabi și păsări.

Este primul lungmetraj al animatorului olandez Michael Dudok De Wit, premiat cu Oscar în 2000 pentru scurtmetrajul Père et Fille. Animația a fost co-produsă de renumitul Studio Ghibli din Japonia, al lui Hayao Miyazaki, și a fost primit cu cronici entuziaste de presa internațională de la Cannes.

*Cel mai bun film de animație – Annie Awards; Nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună animație (2017); Premiul Juriului în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016; Peste 10 premii și numeroase nominalizări la premiile industriei și ale criticii de film

Aventuri fără pereche / The Oddsockeaters (2016)
Regizor: Galina Miklínová
Țara: Cehia
Gen: animație, comedie, acțiune
Durată: 83 min.
Recomandare vârstă: 6+
Film dublat în limba română

Nu există casă din care să nu dispară șosete. Se spune că ne rătacim singuri una dintre șosete și rămânem cu perechea desperecheată. Dar adevărul e altul! Se pare că șosetele nu dispar așa, pur și simplu, ci sunt mâncate de niște creaturi mici și haioase, pe care noi, oamenii, nu le putem vedea. Orice pereche de șosete e pe gustul lor, atâta timp cât respectă regula de bază: să mănânce doar o șosetă dintr-o pereche.

*În selecția a peste 10 festivaluri, printre care Karlovy Vary 2017, Cinemagic Belfast 2017, Chicago Children Film Festival 2017 (premiat)

Guvernul copiilor (2019)
Regizor: Ioana Mischie
Țara: România / Romania
Gen: documentar
Durată: 100 min.
Recomandare vârstă: 6+

Filmul aduce împreună 100 de copii vizionari pentru a-și imagina cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani. www.governmentofchildren.com

Backstage (2018)
Regizor: Andrea Sedlácková
Țara: Slovacia, Cehia
Gen: ficțiune, musical, dramă
Durată: 90 min.
Recomandare vârstă: 13+

Viețile lui Mary și Buddy se învârt în jurul iubirii lor – în principal dragostea unul față de celălalt, dar și pasiunea pentru dans. În orășelul lor au format un grup de street dance cu care visează să ajungă faimoși și bogați. Ușa către acel vis li se deschide în cele din urmă: în timpul unui battle, sunt invitați să participe la un show de talente la televizor. Dar regulile din culise pentru un spectacol de acest gen sunt dure. Vor reuși să obțină faima fără să compromită relația dintre ei doi?

*În selecția festivalurilor Zlin 2018, Cottbus IFF 2018, Juniorfest Pilsen 2018, Dytiatko CFF Kharkiv 2018

Swagger (2016)
Regizor: Olivier Babinet
Țara: Franța
Gen: documentar
Durată: 84 min.
Recomandare vârstă: 12+

Un documentar despre adolescenții care trăiesc în locuințele sociale din Franța. Să fii adolescent nu e deloc ușor, iar prejudecățile cu care se confruntă o parte din protagoniști adaugă presiune asupra vieții lor deja complicate. Descoperă visele și ambițiile lor, dar și ce înseamnă să ai swag!

*Nominalizat la Premiile César pentru Cel mai bun documentar; Selecție în peste 15 festivaluri

Supa Modo (2018)
Regizor: Likarion Wainaina
Țara: Germania, Kenya
Gen: dramă, ficțiune
Durată: 74 min.
Recomandare vârstă: 9+

Jo, o fetiță de 9 ani, suferă de o boală terminală. În momentul în care puține mai pot fi făcute pentru ea, părăsește spitalul și se întoarce acasă. Mama și sora ei adolescentă unesc micuțul sat Maweni pentru o cauză comună – aceea de a o convinge pe Jo că are puteri speciale și că este, de fapt, o super-eroină.

*Mențiune specială la Berlinale 2018, Generation+

Vacanţa mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer with Tess (2019)

Regie: Steven Wouterlood
Țara: Olanda, Germania
Gen: dramă, aventură, familie
Durată: 82 min.
Recomandare vârstă: 9+

Micul Sam şi familia lui îşi petrec concediul pe insula olandeză Terschelling, dar fratele lui Sam îşi rupe piciorul chiar în prima zi. Lui Sam nu-i convine, dar accidentul i-o aduce în cale pe Tess, o fată ciudată care are un plan ingenios de a-şi întâlni tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Are doar o săptămână la dispoziţie pentru a reuşi şi este sigură că Sam poate fi de ajutor. Doar datorită ei va descoperi băiatul cât de importantă este familia…

* Premii în peste 10 festivaluri; Mențiune specială la Festivalul de la Berlin, în secțiunea Generation Kplus 2019; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2020

Revoluția Horse Hobby/ Hobby Horse Revolution (2017)
Regie: Selma Vihunen
Țara: Finlanda
Gen: documentar
Durată: 89 min.
Recomandare vârstă: 8+
Un film amuzant şi emoţionant despre adolescenţi cu diferite probleme, care-şi descoperă vocea şi talentul călărind şi confecţionând căluţi pe băţ. Faceți cunoștință cu Aisku, Elsa și Alisa și cu hobby-ul lor neobișnuit, care le permite să uite de toate celelalte probleme. În Finlanda, în jur de 10.000 de călăreți iau acest hobby la fel de în serios ca orice pasionat de echitație. Descoperă și tu acest hobby original și impactul pe care îl are în viața tinerilor finlandezi.
*Premiul Publicului, Cinekid Festival 2017; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2018; Selecții în peste 15 festivaluri

Fuga / Girl in Flight (2017)
Regize: Sandra Vannucchi
Țara: Italia
Gen: dramă, ficțiune
Durată: 80 min.
Recomandare vârstă: 10+

Silvia este o tânără hotărâtă, în vârstă de 11 ani, dintr-un oraș mic din Toscana. Ea suferă foarte mult din cauza respingerii mamei și a lipsei de atenție din partea tatălui și, după ce primește încă un refuz din partea acestora, își face bagajul și pleacă să vadă singură Roma. În tren, Silvia o întâlnește pe Emina, o româncă de etnie romă, inteligentă și sfidătoare, de 13 ani. Fascinată de aceasta, Silvia o urmărește pe Emina în timp ce dispare în enorma stație Termini a Romei. Bazat pe o poveste reală.

*Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2018; Selecții în numeroase festivaluri

Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (2015)
Regie: Sanna Lenken
Țara: Suedia, Germania
Gen: dramă, ficțiune, autobiografic
Durată: 95 min.
Recomandare vârstă: 12+

Chiar când intră în interesanta lume a adolescenței, Stella descoperă că sora ei mai mare Katja, pe care o copiază în orice face, ascunde o dereglare digestivă. Afecţiunea va distruge liniştea familiei. O poveste despre gelozie, dragoste şi trădare spusă cu umor și multă căldură.

*Ursul de Cristal, secțiunea Generation Kplus, Festivalul de la Berlin 2015; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2015; Premii și selecții în peste 10 festivaluri

SCURTMETRAJE 5+

Privește/ Look (2018)
Regie: Meinardas Valkevicius
Țara: Lituania
Gen: animație
Durată: 4 min.
Recomandare vârstă: 5+

Îndrăznește să privești și să schimbi lumea. Filmul explorează ciclurile naturale de schimb între oameni și animale și efectele – nu întotdeauna pozitive – ale activității umane asupra planetei.
Pe dos / Flipped (2018)
Regie: Hend Esmat, Lamiaa Diab
Țara: Marea Britanie
Gen: animație (stil de desen similar cu al copiilor), non-verbal, fantasy, comedie
Durată: 5 min
Recomandare vârstă: 5+

Pe dos explorează absurdul unei lumi în care rolurile copiilor și adulților sunt schimbate. Povestea urmează o zi plină de interacțiuni bizar inversate, dezvăluind dinamica acestei relații, abordând subiecte despre maturitate și părinți într-un mod comic.

După ploaie / After the Rain (2018)
Regie: Valérian Desterne, Rebecca Black, Céline Collin, Juan Olarte
Țara: Franța / France
Gen: animație digitală, non-verbal, fantasy, dramă
Durată: 9 min
Recomandare vârstă: 5+

Pe pășunile verzi, un câine trăiește fericit alături de stăpânul său, un cioban bătrân și foarte neobișnuit. Păstorul nu se mulțumește doar să-și tundă oile, ci transformă lâna în nori pentru a crea ploaie, perpetuând astfel ciclul vieții. Dar dacă păstorul nu este etern, ce se va întâmpla cu valea?

Frunza / Leaf (2020)
Regie: Aliona Baranova
Țara: Cehia
Gen: animație, stil acuarelă, non-verbal
Durată: 6 min.
Recomandare vârstă: 5+

Un mare marinar primește o frumoasă frunză de toamnă de la o fetiță. Îi amintește de casa lui și de părinți. De cât timp este plecat de acasă? Ce va găsi acolo la întoarcere?

Un apartament într-o sâmbătă / Saturday’s Apartment (2018)
Regie: Jeon Seung-bae
Țara: Coreea de Sud
Gen: animație, stop-motion (din pâslă), fantasy, comedie
Durată: 7 min.
Recomandare vârstă: 5+

Un bloc cu cinci apartamente în care toată lumea încearcă să se adapteze la obiceiurile vecinilor. Este posibil să găsești liniștea astfel?

Alb-negru / Black & White (2020)
Regize: Jesús Pérez, Gerd Gockell
Țara: Elveția, Germania
Gen: animație stop-motion, non-verbal, fantezie
Durată: 5 min.
Recomandare vârstă: 5+

O animație despre relația cu cei diferiți de noi. Proverbiala „oaie neagră” este scoasă din turmă, dar numai un străin curajos poate salva turma de la un mare dezastru.

SCURTMETRAJE 8+

Esperança (2019)
Regie: Cécile Rousset, Jeanne Paturle, Benjamin Serero
Țara: Franța
Gen: Animație
Durată: 5 min
Recomandare vârstă: 10+

Tânăra de 15 ani Esperança tocmai a sosit din Angola cu mama ei. Sunt la gara Amiens din Franța, dar nu știu unde să doarmă și încearcă să găsească pe cineva care să-i ajute. Esperança ne spune povestea ei într-o animație bazată pe un caz real.

Florigami (2019)
Regie: Iva Ciric
Țara: Croația, Serbia / Croatia, Serbia
Gen: animație, non-verbal, fantasy, thriller / Animation
Durată: 6 min.
Recomandare vârstă: 8+

O tânără plantă își croiește drumul printr-un amenințător labirint botanic.

Opinci (2019)
Regizor: Anton Groves, Damian Groves
Țara: România
Gen: animație, stop-motion, biografic, istoric, musical / Animation
Durată: 8 min.
Recomandare vârstă: 8+

O animație bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor.

Strada Florilor 11 (2019) / Bloeiestraat 11
Regie: Nienke Deutz
Țara: Belgia, Olanda
Gen: animație, tehnici mixte, non-verbal, dramă
Durată: 9 min.
Recomandare vârstă: 12+

Cele mai bune prietene își petrec ultima vacanță de vară a copilăriei amuzându-se prin casă. Pe măsură ce vara trece, corpurile lor încep să se modifice și pare că și prietenia lor se transformă. Pubertatea pare că va schimba totul.

Descarcă ghiduri de conversație pentru copii și părinți de pe: https://tiff.ro/educatiff/educatiff-online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.