Elevii, studenţii şi tinerii din România sunt îndemnaţi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) să rămână responsabili şi în perioada de după starea de urgenţă, care a fost decretată pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19.

“Este necesar ca, pe lângă responsabilitate, să dăm dovadă de solidaritate. Astfel, salutăm tinerii şi organizaţiile de şi pentru tineret care s-au implicat în comunitate, în vederea limitării răspândirii şi diminuării efectelor negative cauzate de virusul SARS-CoV-2. Acţiuni ca participarea la actul educativ, implicarea în comunitate prin sprijin oferit categoriilor vulnerabile şi celor care au luptat în ‘linia întâi’, respectarea îndemnului ‘Staţi acasă!’ sunt doar câteva dintre modalităţile prin care tinerii s-au făcut vizibili la nivel naţional”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

CNE, ANOSR şi CTR încurajează tinerii să aibă în continuare o conduită civică adecvată, chiar dacă România nu va mai fi în stare de urgenţă, şi îi îndeamnă să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală şi folosirea măştii de protecţie; să păstreze distanţa socială şi să evite zonele aglomerate; să evite deplasările nejustificate în afara localităţii; să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie) şi să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi; să se implice în continuare în activităţi de voluntariat pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sau să sprijine şi să promoveze iniţiativele din comunitatea lor; să aloce timp suficient procesului de învăţare; să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, să evite ştirile ce conţin: exprimări pompoase, alarmiste, tratamente naturiste, homeopatice sau medicamentoase împotriva COVID-19; să adopte o conduită civică adecvată atunci când desfăşoară activităţi în aer liber şi să nu se deplaseze într-un grup mai mare de 3 persoane.

Organizaţiile de tineret fac apel la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Sănătăţii pentru a garanta siguranţa elevilor care vor susţine în perioada următoare examene naţionale.

“Facem un apel deschis, pe această cale, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar şi la Ministerul Sănătăţii, pentru a garanta siguranţa elevilor, unii dintre ei viitori studenţi, care vor susţine în săptămânile următoare examenele naţionale. Autorităţile publice de la nivel central şi local trebuie să îşi coordoneze resursele pentru a se asigura că examenele se desfăşoară în condiţii optime”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, organizaţiile de tineret condamnă acţiunile politicienilor care nu au fost îndreptate spre siguranţa cetăţenilor, ci spre “consolidarea unei imagini în scop electoral”.

“În ultima perioadă, la nivelul unora dintre comunităţile locale, discursul populist a primat în dezavantajul cetăţenilor. Condamnăm, cu fermitate, toate acţiunile politicienilor care au avut drept scop nu garantarea siguranţei cetăţenilor şi a participării acestora la procesele de învăţare în mediul online, ci consolidarea unei imagini în scop electoral. În aceste vremuri de criză, elevii, studenţii şi tinerii din România au nevoie de o clasă politică responsabilă, care să elaboreze politici publice în beneficiul cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.