2 aprilie, ziua internațională a cărților pentru copii și tineri

La 2 aprilie, întreaga omenire celebrează ziua internaţională a cărţilor pentru copii şi tineri.

O sărbătoarea dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de poveşti şi basme, danezul Hans Christian Andersen, de la a cărui naştere se împlinesc 212 ani.

‘Mica sirenă’, ‘Hainele cele noi ale împăratului’, ‘Răţuşca cea urâtă’ sau ‘Crăiasa zăpezilor’ sunt doar câteva dintre cărţile sale, care au străbătut timpul, fiind îndrăgite şi în zilele noastre.

Sărbătoarea este un prilej pentru a-i captiva pe cei mici, mai întâi să asculte, iar mai apoi să citească poveşti.

În toată lumea, sunt organizate lecturi publice și sunt puse în scenă povești și basme.
Anual, o reprezentanţă naţională a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri – International Board on Books for Young People (IBBY) are ocazia să fie sponsor al iniţiativelor de Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Aceasta decide o temă şi invită un autor conaţional să transmită un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator cunoscut pentru a crea un afiş reprezentativ.

IBBY Slovenia este sponsorul din acest an al evenimentului.”Cuvintele din poezii şi din poveşti sunt hrană. Nu hrană pentru corp, nici de aceea care umple stomacul. Ci hrană pentru spirit şi hrană pentru suflet. (…) Foamea de cuvinte se manifestă diferit: ca întuneric, uitare, aroganţă. Oamenii care suferă de această foame nu îşi dau seama că sufletele lor tremură de frig şi că trec pe lângă ei fără să observe. O parte din lumea lor fuge de ei fără ca ei să-şi dea seama. Această foame se potoleşte cu poezie şi poveşti” – este o parte din mesajul scriitorului sloven Peter Svetina pentru celebrarea din 2020.

Cum această perioadă nu permite organizarea de evenimente, membrii IBBY au transmis că au lucrat la noi modalităţi de a aduce împreună copiii şi cărţile. ”Această stare de urgenţă ne va testa resursele şi imaginaţia. Şcolile s-au închis şi copiii trebuie să stea acasă. Mulţi părinţi au fost trimişi acasă, în multe cazuri, fără să fie plătiţi, acest lucru sporind şi mai mult disconfortul şi anxietatea. (…) Dar chiar şi în aceste circumstanţe dificile, multe proiecte reuşesc să pună în practică povestirile online”.

Preşedintele IBBY, Mingzhou Zhang, a iniţiat un proiect global în China, în cadrul căruia cărţi digitale despre Coronavirus destinate copiilor vor fi disponibile gratis. Au fost selectate 11 cărţi, care sunt disponibile în peste 10 limbi. Acest site special special este lansat cu ocazia Zilei internaţionale a cărţii pentru copii. Biroul IBBY din Basel, Elveţia, este închis, dar trei angajaţi lucrează de acasă şi pot fi contactaţi pentru informaţii legate de proiect.

Cum conferinţa tradiţională susţinută de IBBY în fiecare an la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna a fost anulată, la 4 mai 2020 va fi transmisă o conferinţă virtuală în care căreia vor fi anunţaţi câştigătorii Premiilor IBBY 2020.

”Fiţi inventivi, plini de fantezie, buni şi înţelegători. Peste toate astea, păstraţi-vă în siguranţă şi respectaţi recomandările naţionale şi regionale pentru a rămâne sănătoşi şi pentru a şti cum să vă comportaţi în timpul pandemiei” – mai transmit membrii IBBY în contextul celebrării din acest an.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *