Sfat oferit de www.labucatarie.ro

Dovleceii care se cultiva la noi au culoarea alb-verzuie, cand sunt foarte proaspeti, sunt mari si alungiti precum castravetii. Dovleceii sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre alimentare.

Se pot consuma, la gatit sau in scop terapeutic, cat sunt inca imaturi. Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte din principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare si in forma aceasta, gatiti, se recomanda cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale.
Consumati cruzi au efecte terapeutice. Se pot pune in salata de vara, alaturi de rosii, ardei, castraveti. Doza zilnica ar trebui sa fie de 200 de grame.
Sucul proaspat de dovlecei

Este ideal pentru persoanele care vor sa beneficieze de bogatia de vitamine si minerale. Dovleceii se spala bine si se dau prin storcatorul de fructe cu tot cu coaja, se elimina dor cotorul. Din 300 de grame de dovlecei se obtin cam 200 ml de suc, nu prea placut la gust, care trebuie baut imediat deoarece, ca si sucul de cartofi, oxideaza foarte repede.
Este bun pentru cei care sufera de reumatism si poliartrita reumatoida deoarece stopeaza procesele degenerative, reduce inflamatia articulatiilor si ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor, dar si persoanelor care au lipsa de calciu. Magneziul din compozitia dovlecelului este un mineral esential in asimilirea calciului. De asemenea, dovlecei contin vitmina A, utila in protejarea vederii.

Sucul de dovlecei se recomanda si in constipatie, cate un pahar dimineata, cu o ora inainte de a manca.

www.labucatarie.ro va ureaza Sanatate cu bucurie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.