Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, luând cunoștință de cazurile de gripă apărute în ultima perioadă în diferite unități de învățământ, a dispus organizarea unei videoconferințe alături de ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, și încheierea unui protocol de colaborare între cele două ministere, în vederea prevenirii și combaterii acestor situații pe viitor, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, și ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, au organizat miercuri, 22 ianuarie 2020, o videoconferință cu inspectorii școlari generali, reprezentanții organizațiilor sindicale și ai asociațiilor de părinți. Aceasta a fost convocată ca reacție rapidă la problema numeroaselor cazuri de gripă și a deciziilor de suspendare a cursurilor în mai multe unități de învățământ.

Ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat că toți factorii decizionali trebuie să aplice măsurile adecvate acestui context pentru a asigura starea de bine a copiilor în școlile din România și pentru a diminua riscul de epidemie:

„Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică, precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ.”

Cei doi miniștri au declarat că este redactat deja un Protocol de Colaborare care detaliază măsurile de aplicat. Acesta urmează să fie transmis către inspectoratele școlare județene și direcțiile județene de sănătate publică în cursul zilei de astăzi. Astfel, readucem în atenția acestor instituții lista de măsuri prevăzută în nota nr. 28.936 din 02.03.2016, transmisă de Monica Cristina Anisie în perioada în care era Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Ministrul Victor Sebastian Costache a informat că Ministerul Sănătății a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă. „Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate școlare județene/școli – direcții de sănătate publică. În această manieră putem realiza prevenirea și combaterea potențialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi știu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă”, a punctat Victor Sebastian Costache.

Alertă gripă! De ce este inutil testul de gripă și ce medicament are efect în 24 de ore, dar medicii nu îl recomandă

La videoconferință au mai participat secretarii de stat Luminița Barcari și Irina Elisabeta Kovacs (Ministerul Educației și Cercetării), Nelu Tătaru (Ministerul Sănătății), directorul Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Mioara Comana și directorul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Cristina Pelin.

Prezenți, de asemenea, la videoconferință, liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar (Simion Hancescu – FSLI și Marius Nistor – FSI „Spiru Haret”) și președintele FNAP-IP (Iulian Cristache) și-au exprimat susținerea pentru demersurile MEC de a le asigura cadrelor didactice și elevilor un climat de siguranță, avansând, în același timp, o serie de propuneri referitoare la diverse aspecte ce țin de sănătatea acestora.

Ministerul Educației mai precizează că examinarea și evaluarea stării de sănătate acordate prin asistență medicală în școli se realizează în conformitate cu prevederile ordinului comun MEC – MS nr. 5.298/2011, care aprobă Metodologia de examinare a stării de sănătate a preșcolarilor şi elevilor din unitățile de învățământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Ministerul Sănătății are deja programată pentru perioada următoare, în cadrul ședinței Comisiei de medicină de urgență și dezastre, din 4 februarie a.c., discutarea cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării a noului ordin privind asistența medicală acordată în unitățile de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.