Rețetă oferită de www.labucatarie.ro

In zona Tirolului se prepara din crutoanele pe care le folositi in mod obisnuit la supe-creme, galusti „Tiroler Knödel”, foarte gustoase. Sunt fragede, pufoase, pregatite la aburi si folosite ca si garnitura la friptura, alaturi de obisnuitul sos Jager, un sos brun, vanatoresc, foarte apreciat in zona.

Aceste galuste se fierb doar la abur, dar, exista si varianta cu fierbere in apa. In acest ultim caz e obligatoriu sa folositi in compozitie faina, dar sunt mult mai grele pentru stomac. Este bine sa puneti faina cat cere aluatul pentru a sustine forma si tavaliti-le la final prin faina.

Ingrediente

• 200 g crutoane simple de paine;
• 125 g bacon afumat;
• 2 oua;
• 100 ml lapte;
• 40 – 50 g ceapa;
• 1 legatura ceapa verde;
• 1 legatura patrunjel;
• Sare;
• Piper.

Mod de preparare

Intr-o tigaie caliti baconul taiat in bucatele. In grasimea lasata de acesta puneti la calit ceapa tocata marunt. Lasati sa se inmoaie si apoi luati de pe foc si lasati la racit.
Bateti ouale cu telul sau furculita. Turnati laptele peste ouale batute, condimentati cu sare si piper, dupa gust. Adaugati ceapa cu baconul care s-au racit un pic. Patrunjelul si ceapa verde le tocati marunt si le adaugati in compozitie. In acest amestec adaugati apoi crutoanele simple de paine (obtinute dupa reteta clasica de rumenire in unt, fara alte adaosuri). Amestecati putin si lasati sa stea cam 30 minute pana cand crutoanele se patrund bine si se umfla, absorbind lichidul din compozitie.

Framantati cu mana pana devine o pasta destul de compacta dar cu bucati de crutoane bine vizibile, aproape intregi. Lasti inca un sfert de ora sa se odihneasca aluatul, apoi il impartiti in 6 bucati egale. Cu mana udata in apa, formati cele 6 galuste, rotunjindu-le ca forma, ca niste mingiute. Daca doriti mai multe, mariti cantitatea de amestec proportional.

La final le puneti in aparatul pentru gatit la aburi sau daca nu aveti unul, pur si simplu, puneti apa fierbinte intr-o oala, peste care puneti o sita de email sau inox corespunzatoare si acoperiti totul cu capacul oalei. Lasati la foc mic aproximativ o jumatate de ora.

Atentie! Galustele se aseaza distantate intre ele pentru ca se umfla putin si e nevoie sa circule aburul si pe laterala galustei pentru a se gati bine. Aveti grija ca apa din oala sa nu atinga fundul sitei ca nivel. Pe tot timpul prepararii, capacul nu se ridica de pe oala. Daca le faceti la aparatul cu gatit la aburi sunt suficiente 15 minute.

Sunt bune servite imediat, cu friptura si sos. Puse in sos mai absorb putin si din acesta, devenind si mai gustoase. Daca nu le serviti imediat, atunci lasati-le acoperite pentru a nu forma coaja. La servit, puteti presara deasupra un pic de verdeata pentru aspect.

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna cu voie buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.