Este 1 octombrie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân. Aproape 9 mii de cazuri sunt diagnosticate în fiecare an în România.

Fundația „Renașterea” ajută zeci de mii de femei să lupte cu această boală, care poate fi învinsă, dacă este descoperită la timp.

Marți, clădiri simbol din toată lumea sunt luminate în roz, culoarea speranței.

Andreea Esca: ”Ca în fiecare an, la 1 octombrie, Fundația ”Renaşterea” iluminează în roz o clădire importantă din ţară pentru a atrage atenţia asupra prevenirii şi combaterii cancerului la sân.

Este în continuare de neacceptat, ca în 2019, rata de supravieţuire în cazul cancerul de san, să fie de 64 la sută, în România, în timp ce în Belgia de exemplu, este de 90 la sută.

Şi această situaţie, este cauzată în mare măsură, de faptul că româncele, merg prea târziu la control, iar cancerul depistat în faza avansată, este mult mai greu de tratat.

De aceea, mesajul Fundaţiei Renaşterea este acelaşi şi acelaşi, dar extrem de important: mergeţi măcar o dată pe an la un control medical. Acesta vă poate salva viaţa.

Marți, clădirea aleasă pentru a purta culoarea roz a speranţei este Clădirea Ministerului Agriculturii, şi pentru că Fundaţia Renaşterea sărbătoreşte majoratul, cele care vor împărţi această lumină sunt preşedinta şi vicepreşedinta Fundaţiei, dnele Mihaela Geoana şi Cristina Copos”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening. Prevenția în Sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. Bolnavul oncologic se poate trata cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. De altfel, creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Începând de anul trecut, România benefiziază de aproximativ 21 milioane de euro pentru depistarea precoce a cancerului de sân.Ministerul Sănătății a demarat programul performant de depistare precoce a cancerului de sân pentru care s-a primit aprobarea finanțarii europene, și care se află în faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat în etape de screening, precum şi dezvoltarea de registre de screening.
În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei 2 regiuni de dezvoltare vor beneficia gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare. Tot în cadrul proiectului vor fi finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân. Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. De aceea este nevoie continuă de educare, informare şi prevenţie în domeniul oncologic. Am făcut pași importanți, dar mai avem multe de făcut în acest domeniu. Dar cel mai important este ca fiecare dintre noi să conştientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat pentru susţinerea sănătăţii din România în acest domeniu.
Doamnelor, înainte de a fi ministrul Sănătății sunt femeie și mamă! Vă încurajez să luați cele mai corecte decizii, atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și pentru binele familiilor. Mergeti la un control medical anual! Preventia ne poate salva viata!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.