Mulți dintre copii și-au petrecut vacanța cu părinții la munte sau la mare, în tabere sau la bunici (la bunici poate chiar toată vara). Pentru că în această perioadă mulți copii își schimbă rutina zilnică și nu mai acordă importanța cuvenită îngrijirii dinților. Dragi părinți, deoarece riscul apariției unor probleme de sănătate dentară crește mai mult ca oricând, dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, vă recomandă ca la sfârșitul verii, pe lângă pregătirea pentru școală, să acordați atenție și danturii copilului. Iată sfatul medicului!

Pentru că fiecare părinte își dorește ca după vacanța de vară cel mic să rămână numai cu amintiri frumoase și nu cu o durere insuportabilă de dinți, iată aspectele cărora trebuie să le acordați o atenție deosebită odată cu începerea unui nou an școlar!

1.Igiena dentară

În cazul în care nu sunteți siguri că periajul dentar al copilului a fost efectuat foarte riguros, medicul dentist poate folosi tablete indicatoare de placă dentară. “Aceste tablete se țin în gură până ce se dizolvă și pot fi foarte utile pentru a verifica conștiinciozitatea cu care a fost respectată rutina de igienă dentară. Zonele dentare cu placă bacteriană și resturi alimentare mai vechi de 2-3 zile se vor colora în mov-albăstrui, cele vechi de 1-2 zile se vor colora în roz, iar zonele spălate corect vor fi albe. Se întâmplă uneori ca micul pacient să ofere un zâmbet multicolor”, spune dr. Mihaela Dan, citat de Jurnaluldeilfov.ro.

2.Cariile dentare

Fie că erau mici înainte de vacanță, iar acum s-au mărit și au devenit evidente, fie că au apărut între timp, cariile dentare sunt un motiv de a vizita cât mai repede cabinetul stomatologic pentru a evita agravarea lor, ceea ce ar implica dureri, abcese, disconfort la masticație etc.).

3.Erupția unor dinți noi

Trecerea de la grădiniță la școală este un moment important nu doar pentru că marchează intrarea celui mic într-o nouă etapă a vieții, dar și pentru că atunci își fac apariția și molarii de 6 ani, care trebuie să fie sigilați pentru a preveni apriția cariilor. Tot acum este timpul pentru prima vizită a Zânei Măseluță, care va primi primii incisivi de lapte ai copilului. “Dacă dinții permanenți de înlocuire par să nu aibă suficient loc, copilul va trebui văzut de un specialist ortodont. Cu cât mai repede se aplică aparatul dentar, cu atât tratamentul ortodontic va fi mai eficient. La copiii mai mari, înlocuirea măselelor de lapte cu premolari erupți în poziție anormală poate trece neobservată de către părinți, astfel că vizita la un medic specialist este cu atât mai mult recomandată în această perioadă”, explică dr. Mihaela Dan.

4.Aparatul dentar al copilului

Pe perioada vacanței copiii tind să nu mai poarte cu conștiinciozitate aparatul ortodontic mobil, astfel încât acesta nu se mai potrivește foarte bine pe dinți. Mai mult, sunt cazuri în care unii dintre ei îl pierd în tabăra sau în vacanțele la mare și la munte cu părinții. “În aceste situații, sfatul ortodontului este ca aparatul dentar mobil să fie purtat numai noaptea pentru menținerea rezultatelor, urmând ca după terminarea vacanței să se reia purtarea constantă. Ba mai mult, în vacanță mulți dintre copii, atrași de tot felul de bunătăți, ignoră recomandarea de a evita alimentele dure și lipicioase, așa că unul sau mai multe bracketuri se pot dezlipi. Toate acestea sunt motive pentru a vizita cât mai curând cabinetul dentar”, atenționează specialistul ortodont.

5.Traumatismele dentare

Lovirea buzei și dinților sau fracturarea lor la scăldatul în piscină, la urcarea pe munte sau în timpul practicării unor sporturi de vară reprezintă o urgență care trimite copilul la cabinetul stomatologic. Rar, dacă nu sunt grave, în entuziasmul jocului copilul le ignoră, iar părintele le observă târziu. Pentru a fi siguri că nu există nicio complicație tardivă, cum ar fi moartea nervului, oprirea din dezvoltare a rădăcinii dentare sau afectarea dintelui permanent din os, este bine să aibă loc un control stomatologic.

Vizita la stomatolog, obligatorie

Așadar, deși vara aduce cu ea nenumărate motive de bucurie și relaxare pentru copii, rutina de îngrijire a dinților trebuie să fie respectată în continuare. Pentru a ne asigura că cei mici vor avea motive de a zâmbi tot anul, nu numai în vacanță, ar fi ideal ca pregătirea pentru școală să includă și o vizită la medicul stomatolog, pentru a identifica și trata din timp eventuale probleme dentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.