Avem nevoie de tine pentru a construi Primul Spital de Oncologie Pediatrică

Noi toţi putem fi parte la ridicarea acestui spital. Cu un SMS la 8864 cu mesajul “spital” putem dona 4 euro pe lună. Iar conturile asociaţiei le găsiţi pe bursadefericire.ro.

Pentru a strânge bani, asociaţia a lansat acum campania “viaţa atârna de un fir de păr”.

Viața Mariei, a lui Alex, a lui Marius și a multor altor copii atârnă de un fir de păr. Multe luni de zile. Se face tot ce este posibil, în condițiile date. În condițiile în care, în România, nu există un spital în care, copilul bolnav de cancer să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului necesar: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Este important ca toate serviciile să fie în același loc, pentru a simplifica actul terapeutic și pentru a asigura tratament multidisciplinar.

În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce, în Europa, 80% dintre ei trăiesc.

În fața unor astfel de statistici, Asociația Dăruiește Viață și-a propus să mobilizeze major societatea civilă pentru a realiza cel mai ambițios proiect de responsabilitate socială: construirea Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani.

Campania “Viața copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de păr”, realizată de Dăruiește Viață cu sprijinul Ogilvy România, trage un semnal de alarmă asupra realității crude cu care se confruntă copiii bolnavi de cancer din România și părinții acestora. Personalități marcante din spațiul public românesc s-au alăturat acestei inițiative. Andreea Esca, Paula Herlo, Alex Dima, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirilă, Marius Manole, Smiley, Pavel Bartoș, Florin Busuioc atrag atenția, printr-un gest simbolic, smulgerea unui fir de păr, că viața copiilor bolnavi de cancer din România atârnă de un fir de păr și că este timpul să schimbăm, om cu om, această soartă. Este timpul ca cei mari să ia atitudine pentru ca cei mici să poată avea șanse la viață.

Te invităm pe Bursa de Fericire – platforma de strângere de fonduri, să afli mai multe despre campanie și, de ce nu, să faci și tu același gest într-un scurt video pe care să-l postezi online. Este important ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume. Și, cel mai importat, donează.

Iată câteva dintre mesajele primite de la donatori, mesaje ce ne emoționează și întăresc în misiunea asumată: Noi Facem Un Spital.

“Am pierdut un copil drag pe care l-am crescut până aproape de 16 ani. Am vrut să mă implic pentru ca alți părinți să nu mai treacă prin ce am trecut noi, să aibă acces la informații, la medicamente.”

“În urmă cu 13 ani, chiar de ziua mea, am fost diagnosticată cu cancer, de aceea am ales să mă implic! Știu perfect ce înseamnă lupta cu această urâtă și parșivă boală care, din păcate, mi-a răpit și o foarte dragă prietenă. Am văzut copii nevinovați sleiți de puteri, cu ochii goi, în brațele mamelor disperate, gata oricând, dacă s-ar fi putut, să facă schimb de locuri cu copilul lor.”

“Am văzut odată, pe holul unui spital, copii bolnavi de cancer ducându-și în mânuță punguța cu perfuzii… Eram în același spital cu mama, bolnavă tot de cancer. Mama nu mai este fizic lângă noi acum. Sufletul ei va rămâne în fiecare dintre acești copii salvați și în toți cei care luptă să-i salveze.”

“Am ales să mă implic. Pentru că a fi pacient oncologic este o dramă oriunde în lume, cu atât mai mult dacă pacientul este copil, cu atât mai mult dacă este diagnosticat în România. Sunt medic și știu ce înseamnă întorsăturile destinului; stiu cum, dintr-un om a cărui singura grijă e să decidă dacă fetița lui trebuie să studieze engleza sau germana, te poți trezi peste noapte un om frânt, un om disperat, când doctorul la care te-ai dus, poate, pentru nimic mai mult decât un control de rutină, se uită la tine și la copilul tău și spune totuși vorbele care va spulbera viețile: copilul tău are cancer.”

Despre proiectul Spitalului „Dăruiește Viață”

Proiectul a fost demarat în 2015, ca o inițiativă de construire a primului spital cu servicii integrate de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. Într-o prima fază, a fost gândit ca un proiect de dimensiuni mult mai mici, respectiv o clinică cu trei etaje.

La acel moment, spitalulul prevedea cca. 8,000 mp cu 80 de paturi – Secția Oncologie, 10 paturi – Departament Ambulator, 4 Camere Sterile, 1 Sală-buncăr pentru Scintigrafie, 1 Sală-buncăr pentru Radioterapie (2 aparate) și 1 Sală pentru Activități Educaționale și Recreere. Era pentru prima dată când, în România, un ONG iniția construirea unui spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, cu o investiție estimată de cca. 8 milioane de euro.

Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, proiectul a fost extins de la 3 la 6 etaje, adăugându-se și un bloc operator modern, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirugie – departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, ceea ce va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta.

Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat și ea, de la 8 la 16 milioane de euro. Suprafața clădirii a fost mărită de la 8,000 la 12,000 mp. A fost inclus un bloc operator pentru care costurile de construcție și amenajare sunt mult mai mari decât în cazul amenajării de saloane, precum și secții de terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie.

Peste 1.500 de companii și peste 150.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat
proiectului până în momentul de față, contribuind cu peste 8 milioane de euro. Turnarea fundației a început în luna iunie, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București, iar campania de strângere de fonduri continuă.

Ce va conține Spitalul „Dăruiește Viață”:
• Radioterapie: două buncăre la subsol, plus spațiile de pregătire pacienți
• Spațiu pentru un nou RMN și un nou CT, cu spații dedicate anestezierii pacientului copil
• Oncologie – ambulator și internare continuă (parter și etaj 1)
• Hemato – oncologie: saloane și 5 camere sterile (etaj 2)
• Chirurgie (etaj 3)
• Neurochirurgie (etaj 4)
• Terapie intensivă (etaj 5)
• Bloc operator cu 8 săli de operație (etaj 6)
• Număr paturi: 200

Procesul de strângere de fonduri este complet transparent, cu toate etapele și rezultatele comunicate pe Bursa de Fericire – platforma online de strângere de fonduri a Asociației Dăruiește Viață.
Stadiul proiectului poate fi urmărit constant pe pagina de facebook și pe site-ul Dăruiește Viață, în Jurnalul de Spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.