În acest week-end Bucureștiul devine capitala internațională a educației, cu ocazia prezenței a zeci de instituții de învățământ internaționale la cea de-a 27-a ediție World Education Fair (WEF). Universități, licee și centre de limbi stăine din toată lumea își vor prezenta ofertele educaționale tinerilor din București, după care vor continua periplul în mai multe orașe din țară.

Seria de evenimente din cadrul acestei ediții WEF va debuta la Timișoara pe 22 septembrie (Hotel Timisoara), urmând evenimentul din București în zilele de 23 și 24 septembrie (Athenee Palace Hilton). Pe 25 septembrie WEF va ajunge la Iași (Hotel International Iasi), pe 27 septembrie la Galați (Hotel Vega), iar pe 28 septembrie la Constanța (Hotel IBIS).

În ciuda situației internaționale nefavorabile, anul trecut a crescut cu 12% numărul de studenți români în Marea Britanie. Majoritatea se angajează imediat după terminarea studiilor în domeniul în care s-au pregătit.

Pe parcursul a nouă ani consultantul educațional IntegralEdu a consiliat peste 10.000 de tineri din România, interesați de studii în străinătate. La nivel internțional, grupul de firme Integral, care sărbătorește anul acesta peste 25 de activitate, a consiliat peste 100.000 de familii din Europa de Sud-Estul Europei. Cei mai mulți dintre aceștia au ales ca destinații de studiu Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, SUA.

‘Statisticile arată un interes tot mai ridicat al tinerilor români de a se orienta către învățământul universitar din afara țării. Pentru a ne face o idee de cât de mult a evoluat acest interes de la intrarea României în UE până azi, putem da exemplul Olandei, unde de la 89 de studenți, câți erau în 2007, anul trecut s-a ajuns la peste 1600 de studenți. De asemenea, statisticile recente accesate de IntegralEdu arată că anul trecut, pentru universitățile britanice, au aplicat cu 12% mai mulți români decât în 2015. Din discuțiile pe care le-am avut până acum cu acești tineri, am observat că una dintre motivațiile care-i împing să aleagă o facultate din străinătate este siguranța că-și vor găsi mai ușor un loc de muncă după absolvire atât în străinătate cât și în România’, declară Ana Maria Papp, Manager departament Universități în străinătate, IntegralEdu.

Potrivit unui studiu realizat de publicația Britanică The Guardian, peste 80% dintre absolvenții universităților partenere IntegralEdu sunt deja angajați, la 6 luni de la absolvire, în domeniul pentru care s-au pregătit. Domeniile de studiu cu cel mai mare succes în acest sens sunt cele legate de domeniul IT, managementul afacerilor, marketing și drept, potrivit Agerpres.ro

Edutaberele în străinătate — o nouă modă de petrecere a vacanței pentru tineri

În 2017 s-a înregistrat o creștere de 30% a numărului de elevi care au plecat într-o tabără educațională din străinătate prin intermediul IntegralEdu. Pe primul loc, în topul destinațiilor preferate a rămas Marea Britanie, fiind urmată de Germania, Elveția, Spania și Portugalia.

‘Aproximativ o treime dintre copiii trimiși în tabere provin din rândul clienților fideli și în fiecare an mai pleacă undeva, unii schimbând destinația, alții tipul de activități. Este interesant că în ultimii trei ani am avut o creștere de peste 53% în rândul liceenilor din primele trei clase de liceu (15-17 ani). Acest fapt ne face să credem că în următorii ani ar putea crește și procentul elevilor plecați în tabere educaționale care vor opta să-și continue studiile universitare acolo’, declară Alexandra Piha, Manager Departament EduTabere în Străinătate, IntegralEdu.

În cadrul WEF vor putea fi accesate peste 300 de EduTabere individuale și de grup din întreaga lume.

Un sfert dintre elevii plecați la studii preuniversitare au luat burse

Părinții și elevii interesați de învățământul preuniversitar vor accesa la WEF multe școli și licee de elită din Europa și America de Nord, cu burse oferite exclusiv celor care se înscriu prin IntegralEdu.

‘Interesul general față de studiile preuniversitare din afara țării a crescut în rândul elevilor și al părinților. Din ce în ce mai mulți părinți încep să se documenteze cu 2-4 ani înainte de admitere. Până în prezent aproximativ 25% dintre elevii pe care i-am trimis în străinătate pentru studii preuniversitare au reușit să acceseze și burse de studii. Programul de studii A-Levels a fost cel mai accesat per total, însă în ultimii patru ani s-a putut observa o creștere a interesului și pentru programul IB (International Baccalaureate)’, spune Teodora Răducanu, Manager Departament Licee în Străinătate, IntegralEdu.

Țările către care au plecat cei mai mulți liceeni sunt Marea Britanie, Elveția, Germania dar și Canada și alte tări.

Teste de orientare profesională, burse și metode de finanțare pentru studenții români

În cadrul WEF, cei interesați vor găsi informațiile necesare despre bursele de studii și împrumuturile studențești disponibile. De asemenea, vor putea face testele de orientare profesională dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts și se vor putea înscrie la pretestări gratuite pentru examenele IELTS și Cambridge. Pe lângă cele menționate mai sus, studenții români vor putea accesa programe Work&Travel cu pachete promoționale speciale.

Transport gratuit cu UBER la WEF

Pentru cei care doresc să ajungă la evenimentul din București de pe 23 și 24 septembrie, IntegralEdu, în parteneriat cu UBER România, le pune la dispoziție o cursă gratuită în limita a 25 de lei. Cei interesați trebuie să își creeze un cont pe Uber.com/App și să introducă codul promoțional ‘wefairro’.