Cel puțin un copil dintr-o sută suferă în România de o malformație cardiacă congenitală, dar mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați, motiv pentru care în 200 de școli și licee din județul Sibiu se desfășoară o campanie de informare pentru profesori și părinți privind principalele simptome ale acestei boli, anunță un comunicat de presă al organizatorilor.

Dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, malformațiile cardiace congenitale severe pot pune în pericol viața copiilor. Principalele simptome pentru care părinții sau profesorii sunt sfătuiți să orienteze copilul către medicul de familie sunt: stagnarea în greutate, semne respiratorii (dispnee), cianoza, transpirații excesive, dureri precordiale, oboseala la efort, prezența de edeme, agitație.

În cadrul campaniei din județul Sibiu s-au asociat aproximativ o sută de medici de familie, care vor primi cazurile semnalate de părinți și profesori și vor face recomandarea pentru un consult de specialitate, dacă este nevoie. Acesta este asigurat, în cadrul campaniei, de către consilierul medical al proiectului, dr. Viorela Cotârlă, cardiolog pediatru.

“Părinții și profesorii reprezintă publicul nostru țintă și au un rol primordial, întrucât ei sunt cei care trebuie să sesizeze aceste simptome și să le comunice medicilor. Deși cel puțin unul din 100 de copii suferă de o malformație cardiacă congenitală, mulți nu sunt diagnosticați, din diferite motive. Unul dintre acestea ar putea fi faptul că simptomele existente nu par îndeajuns de importante pentru a fi prezentate medicului de familie. De exemplu, oboseala la efort poate părea rezultatul activităților fizice. Cu cât diagnosticul este mai rapid, cu atât tratamentul are mai multe șanse de succes și copiii pot avea o viață normală”, a declarat Cătălina Costache, directorul fundației unui spital privat din Sibiu.