Exercitiile fizice in timpul sarcinii reduc riscul unor complicatii periculoase

Exercitiile fizice in timpul sarcinii reduc riscul unor complicatii periculoaseEfectuarea de exerciții fizice în timpul sarcinii poate fi un mod eficient pentru ca femeile gravide să își reducă riscul de diabet, hipertensiunea și alte complicații, potrivit unui studiu efectuat recent în Statele Unite.

“Studiul sugerează că o intervenție prenatală ce constă în exerciții fizice conduce atât la scăderea costurilor cât și la îmbunătățirea rezultatelor în cazul femeilor obeze”, a declarat Leah Savitsky, studentă la medicină în cadrul Universității de Sănătate și Științe din Oregon, Portland, care a condus studiul, scrie Agerpres.ro.

Nivelul normal pentru IMC — un raport dintre greutate și înălțime — este de 18,5 — 24,9. Atunci când IMC este de 30, această valoare indică obezitatea.

Pe baza analizelor studiilor anterioare, oamenii de știință au calculat că la 1 milion de femei gravide obeze există 38.176 de cazuri de preeclampsie, o complicație în sarcină ce constă în valori crescute ale tensiunii arteriale, între femeile care urmau un program de exerciții fizice, în comparație cu 113.000 de cazuri în rândul femeilor care nu făceau mișcare.

Exercițiile fizice sunt asociate și cu o scădere a numărului de cazuri de diabet gestațional, cu o rată de 195.520 la 1 milion în rândul femeilor care le practică, în comparație cu 305.500 de cazuri în cazul celor care nu fac mișcare, potrivit estimărilor.

De asemenea, cercetătorii estimează că la 1 milion de gravide obeze numărul cazurilor de nașteri premature ar scădea de la 105.059 la 90.923 datorită unui program de exerciții fizice, iar rata deceselor materne ar ajunge de la 90 la 70. În plus, cazurile de moarte neonatală ar coborî de la 1.932 la 1.795.

Nu numai gravidele care sunt obeze beneficiază de pe urma acestei schimbări. Oamenii de știință au aplicat modelul și în cazul femeilor însărcinate care au un IMC normal și au descoperit îmbunătățiri ale sănătății lor, comparative cu situația gravidelor care făceau sport.

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor le sfătuiește pe femeile gravide obeze să “înceapă cu perioade scurte de exerciții de intensitate scăzută și să facă în mod gradual progrese, în măsura în care pot”.