„Pete si dragonul”, o productie magica la standardele publicului de azi„Pete şi dragonul”, cel mai nou film de aventuri marca Disney, care spune povestea prieteniei dintre un băiat orfan şi un dragon, a fost filmat în ţinuturile magice din Noua Zeelandă şi realizat pentru a satisface aşteptările tehnologice ale publicului tânăr de astăzi.

Filmul „Pete şi dragonul” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 19 august 2016, în format 3D, variantă dublată.

O poveste atemporală

„Pete şi Dragonul” e un film complet atemporal, atât la nivel narativ, cât şi la nivel vizual. Practic, nu există detalii clare privind momentul în care se petrece acţiunea, ceea ce a şi fost intenţia regizorului şi scenaristului David Lowery.  „Cele mai multe filme care îmi plac şi pe care vreau să le revăd sunt cele care nu îmi dau sentimentul că au expirat… practic, sunt filme ce rezistă testului timpului mai ales pentru că nu poţi plasa cu exactitate acţiunea lor într-un anumit moment specific”, spune Lowery. Aşa că el a decis să plaseze povestea aceasta undeva în trecut, fără să existe vreo bornă temporală, tocmai pentru a da publicului sentimentul că aventura de pe ecran doar ce s-a întâmplat.

Astfel, în oraşul fictiv ce poartă numele de Millhaven, un loc în care nu există telefoane mobile şi nici calculatoare şi Internet, maşinile, hainele, mobila, mâncarea sunt din trecut, dar sunt genul de produse care au valabilitate în timp şi despre care nu poţi spune cu precizie din ce an sunt exact.

Găselniţa asta l-a ajutat pe Lowery să introducă în poveste personajul Elliot, fără să aibă nevoie să recurgă la tehnici tradiţionale narative. „Filmul te introduce în atmosfera unei lumi în care un dragon există în pădure, iar asta e ceva ce accepţi foarte uşor, mai ales că nu există niciun detaliu vizual care să te ducă cu gândul la prezent,” explică regizorul şi scenaristului producţiei.

În film, acţiunea se petrece într-un colţ al Pacificului de Nord-Vest din Statele Unite. În realitate, însă, filmările au avut loc în Noua Zeelandă, regiune aleasă pentru relieful care dă sentimentul de loc magic, dar care e şi sediul companiei Weta Digital, cea care l-a adus la viaţă pe Elliot şi a asigurat efectele speciale.

Un dragon fantastic într-o lume reală

Lowery şi-a dorit ca atmosfera din „Pete şi Dragonul” să fie cât se poate de reală, mai ales pentru că unul dintre rolurile principale îi revenea unui dragon enorm creat pe calculator. „Acţiunea se petrece într-o realitate autentică pe care, însă, am augmentat-o puţin, tocmai pentru a recrea perspectiva prin care un copil vede şi înţelege lumea”, spune regizorul. „Am făcut copacii un pic mai înalţi, soarele un pic mai strălucitor şi vântul un pic magic”.

Mare parte din poveste se desfăşoară în pădure, iar copacii din Noua Zeelandă sunt similari cu cei din Pacificul de Nord-Vest. Primele secvenţe pentru „Pete şi Dragonul” au fost filmate în ianuarie 2015 în jurul oraşului Wellington. Pentru reşedinţa domnului Meacham s-a filmat într-o casă din regiunea pădurii Rotorua, iar pentru casa lui Jack şi Natalie s-a folosit o locaţie în Birchville, la nord de Wellington. Iar pentru a crea casa lui Pete şi Elliot din pădure, echipa de producţie a filmat în mai multe locuri, printre care pădurea Rotorua, Muntele Victoria, o pădure de pini de lângă oraşul Tokoroa.

„După ce am stabilit care sunt locurile unde vom filma, a trebuit să le survolăm pentru a crea modele 3D. Am construit fortul din copaci din trei piese mari şi apoi a trebuit să îl instalăm în pădure, ceea ce a fost o provocare. Am vrut să creăm un fort care să îl facă pe fiecare copil ce vede filmul să îşi dorească unul în curtea casei”, spune designerul de producţie Jade Healy.

„Pete şi Dragonul” excelează la capitolul animaţie şi efecte speciale, fiind o continuare firească a clasicei producţii Disney, cu acelaşi nume, din 1977. În noua peliculă îi joacă Oakes Fegley (Pete) şi dragonul Elliot, căruia îi dă voce John Kassir. Din distribuţie mai fac parte Karl Urban (Gavin), Bryce Dallas Howard (Grace) şi Robert Redford (tatăl lui Grace).

 

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor MGM, Lionsgate, Weinstein, FilmNation şi alţi independenţi. Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.