Proceduri mai simple, termene mai scurte pentru adoptieParintii adoptivi vor avea dreptul la un concediu de acomodare de un an si la o indemnizatie de aproximativ 3400 de lei lunar pentru copilul cu varsta de peste 2 ani.

Noua Lege a adopţiei, care simplifică procedurile şi reduce termenele, a fost aprobată, miercuri, în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, prevăzând un concediu de acomodare de un an, faţă de 90 de zile cât stabilise Executivul, însă cu o indemnizaţie redusă la jumătate.

Proiectul de lege privind modificarea Legii adopţiei a fost aprobat de Guvern în luna septembrie şi transmis Parlamentului.

În forma aprobată de Executiv, proiectul prevedea proceduri simplificate pentru adopţiile interne, cât şi pentru cele internaţionale. Termenul de apel în instanţa judecătorească a fost redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată trebuie să fie în cel mult 15 zile de la înregistrare. Au fost simplificate şi procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie.

Noua lege introduce în premieră şi concediul de acomodare pentru unul dintre părinţii adoptivi, care a fost stabilit de Executiv la 90 de zile, timp în care se va plăti şi o indemnizaţie de 6,8 ISR, (Indicatorul Social de Referinţă, în valoare de 500 de lei, în baza căruia sunt calculate prestaţiile sociale – n.r.), aproximativ 3.400 de lei lunar. Indemnizaţia se plăteşte pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, având în vedere că, pentru copiii cu vârsta de sub 2 ani, se aplică prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului.