transplant uterPrimul transplant de uter care a fost realizat in Statele Unite ale Americii a esuat din cauza unor complicatii care au fortat echipa medicala sa extraga organul transplantat.

Transplantul, care a durat în total nouă ore, a avut loc la data de 25 februarie, iar echipa a anunțat la aace moment succesul procedurii.

“Suntem întristați să anunțăm că pacienta noastră Lindsey a avut recent complicații neașteptate care au dus la înlăturarea organului transplantat”, a declarat clinica într-un comunicat, fara a mentiona despre ce complicatii este vorba.

Echipa de chirurgi și de medici a avut luni o conferință de presă în cadrul căreia a apărut pentru scurt timp tânara femeie în vârstă de 26 de ani, zâmbind. Ea a citit o declarație în care a exprimat recunoștința față de chirurgi și familia donatorului, o femeie în vârstă de 30 de ani, în stare bună de sănătate, care murise subit.


Clinica de specialitate din Cleveland a început să selecteze 10 candidate pentru un transplant de uter la sfârșitul anului 2015 ca parte a unui studiu clinic cu privire la această procedură.

Cele care ar fi putut beneficia s-au născut fără uter sau cu un uter care nu funcționa sau au fost nevoite să se supună unei operații pentru îndepărtarea organului, ceea ce împiedica, în toate cazurile, fertilitatea. Aceasta formă ireversibilă de infertilitate afectează 3 la sută până la 5 la sută dintre femeile din întreaga lume.

Pacientele trebuie să aștepte un an înainte de a rămâne însărcinate, acesta fiind timpul de vindecare după intervenția chirurgicală și pentru ca medicii să ajusteze dozele de medicamente pentru prevenirea respingerii organului transplantat. Grefa este temporară și ar trebui să permită femeii să aibă doi sau mai mulți copii într-o perioada totală de aproximativ cinci ani. Uterul transplantat va fi apoi îndepărtat pentru a evita prelungirea tratamentului anti-respingere.

Universitatea medicală suedeză din Göteborg a fost prima din lume, în 2013, care a efectuat cu succes un astfel de transplant, ceea ce a permis femeii să dea naștere unui copil în septembrie 2014, primul care a fost procreat într-un uter implantat.