Acces gratuit la Internet in biserici, parcuri, scoli si biblioteci

Acces gratuit la Internet in biserici, parcuri, scoli si biblioteciRomânii care locuiesc la sat sau în oraşe mici ar putea avea acces gratuit la internet în parcuri, pieţe centrale, cămine culturale, şcoli, biblioteci şi biserici, potrivit unei iniţiative legislative care s-a aflat în dezbatere publică până vineri, 4 decembrie.

Potrivit Realitatea.net, proiectul de lege prevede ca primăriile din orice sat şi oraş din România să ofere acces gratuit la reţele de wireless în parcuri, pieţe centrale, cămine culturale, şcoli, biblioteci şi biserici, având în vedere faptul că în România aproape jumătate din populaţie locuieste în mediul rural şi că accesul la informare prin internet în aceastã zonă este redus, în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene.

Votul final pe această propunere legislativă va avea loc în februarie anul viitor, Senatul fiind camera decizională.

În ultimii ani, au fost amenajate puncte de acces gratuit la internet wireless în mai multe oraşe din Romania.

Potrivit unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), aproximativ 36% dintre gospodăriile din România au o tabletă sau mai multe, 73% au cel puţin un smartphone, iar 55% au laptopuri.

Acelaşi studiu arată că 50% dintre români au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie. Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, reţele de socializare şi e-mail, însă şi pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alţi 15% îl folosesc de două-trei ori pe săptămână.

 

Share Button