Covrigii romanesti, pe lista celor mai gustoase preparate europene de "mancare stradala". Foto: Business InsiderPublicatia americana Business Insider a realizat o lista a celor mai gustoase mancaruri stradale (street food) ce pot fi gasite in 28 de tari europene. Jurnalistii au pornit de la ideea ca unele dintre adevaratele delicatese din lume pot fi găsite la festivaluri în aer liber si la tarabe sau chioscuri banale si pot fi mancate “in miscare”.

România s-a remarcat şi ea, alături de ţări precum Franţa, Germania şi Belgia, prin banalii covrigi cu sare, susan sau mac, atat de populari pentru angajatii si elevii grabiti, dar si printre turisti.

Conceptul de street food (mancare stradala) a devenit tot mai cunoscut in utlimii ani. Potrivit Gustos.ro, acest concept se defineste prin insasi denumirea sa: mancare disponibila in spatii publice distribuita de furnizori ce isi au punctele de aprovizionare pe strada. Este vorba de produse ce pot fi mancate sau baute pe loc, vandute pe strada, in magazine, parcuri, targuri sau alte locuri publice. In general, vanzatorul este un negustor ambulant. Ca si in cazul fast food-urilor, consumatorilor li se prepara pe loc produsele si pot opta pentru a lua alimentele la pachet sau a le consuma imediat. O alta asemanare intre fast food si street food este costul mai mic al produselor fata de cele preparate in restaurante.  Consumatorii iubesc mancarea vanduta pe strada din mai multe motive: se pot bucura de o gustare rapida si delicioasa chiar pe strada, nu trebuie sa plateasca mult pentru astfel de preparate, pot experimenta diverse mancaruri locale si pot sprijinii micii antreprenori si micile afaceri cu mancare.

Pentru Belgia, jurnalistii au remarcat cartofii prajiti belgieni serviţi cu o varietate de sosuri, inclusiv maioneză, sos curry, sos aioli (cu ulei de măsline, usturoi şi ou), sos tartar (cu smântână) şi sos chutney (cu roşii, ceapă şi mere).

In Bulgaria, ar trebui sa cautati placinta bulgareasca. Mâncată adesea la micul dejun, plăcinta bulgărească cu brânză banitsa se serveşte, în unele locuri, şi cu spanac, ou, carne sau lapte dulce.

In Croaţia, jurnalistii au descoperit Ćevapi, un amestec de carne de vită şi porc sub formă de mici sau cârnaţi. Se găsesc în mai multe ţări, inclusiv în Bosnia, dar se bucură de mare popularitate în Croaţia. Se servesc, de cele mai multe ori, cu lipie, inele de ceapă şi piper roşu.

Republica Cehă are Tradiţionala brânză Smažený sýr. Se prepară pané şi se mănâcă în sandvişuri cu pâine unsă cu diverse sosuri, după preferinţe.

Franţa este destinatia clatitelor. Clătitele franţuzeşti („crêpes”) se găsesc la tot pasul în Paris. Fie că sunt servite cu Nutella, diverse creme sau fructe, fie că se alege varianta mai consistentă, cu şuncă, brânză şi ou, clătitele franţuzeşti sunt considerate o delicatesă de mancare stradala.

Germania este de departe destinatia ideala pentru carnati. Cârnaţii de porc serviţi cu sos de ketchup şi curry sunt foarte populari. Se servesc cu pâine sau cartofi prăjiţi.

Grecia este renumita pentru preparatul grecesc gyros pentru care se folosesc fâşii subţiri de carne de porc, vită sau pui, rumenite uşor, servite cu lipie caldă, roşie, ceapă şi sos tzatziki.

In Ungaria, trebuie sa gustati Langoşile facute din lipie groasă gratinată cu o varietate de ingrediente, precum şuncă, brânză, cârnaţi, legume, usturoi şi sos acrişor.