Doua treimi dintre persoanele sub 50 de ani sufera de herpesPeste 3,7 miliarde de oameni cu varste sub 50 de ani reprezentand  67% din populație (sub 50 de ani) sunt infectați cu un tip al virusului herpes simplex (HSV-1), a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta.

Practic două treimi dintre persoanele sub 50 de ani din întreaga lume sunt afectate de virusul herpesului de tip 1, o infecție incurabilă aflată la originea herpesului și, uneori, a herpesului genital. Acest virus se transmite în principal prin contact cu particule de virus prezente în herpeși, salivă și pe suprafața cavității bucale, pe buze sau perioral. Virusul afectează aproape 90%  din populația sub 50 de ani din Africa și 75% în regiunea Mediteranei de Est, potrivit OMS.

În Europa, au virusul 69% dintre femeile sub 50 de ani și 61% dintre bărbații sub 50 de ani. Zona celor două Americi este cel mai puțin afectată: 49% dintre femeile sub 50 de ani și 39% dintre bărbați.

Mai puține persoane din țările cu venituri mari sunt infectate cu HSV-1 în copilărie, probabil din cauza unei igiene mai bune, a mai indicat raportul. Cu toate acestea, ele sunt mai expuse riscului de herpes labial prin practicarea sexului oral când devin active din punct de vedere sexual.

Există două tipuri de virus herpetic: virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) și virus herpes simplex tip 2 (HSV-2), ambele fiind “foarte contagioase și incurabile”, potrivit agenției specializate a ONU.

Herpesul HSV-2, care are, în principal, transmitere sexuală, este principala cauză de herpes genital. Aproximativ 417 milioane de oameni între 15 și 49 de ani sunt infectate cu acest virus.

Însă noile estimări ale OMS demonstrează că totuși și HSV-1 este o cauza majoră de herpes genital.

Aproximativ 140 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt infectate cu herpes genital de tip HSV-1 în America, Europa și Pacificul de Vest, se arată în raport.

“Accesul la educație și la informare despre cele două tipuri de herpes și despre alte infecții cu transmitere sexuală este esențial pentru protejarea stării de sănătate a tinerilor înainte de a deveni activi sexual”, a explicat dr. Marleen Temmerman, director al departamentului de sănătate și cercetare a reproducerii din cadrul OMS.