PRNewswire, London, March 7. TORONTO - Mammography screening is the best method for early breast cancer detection. With Sectra MicroDose Mammography, examinations are performed with half the radiation dose compared with any other mammography system. (PRNewsFoto/Sectra AB)

Femeile cu risc moderat de a dezvolta cancer de sân pot să aștepte până la vârsta de 45 de ani înainte de a face o mamografie anuală, preconizează American Cancer Society (ACS), care recomandase până acum să se înceapă la vârsta de 40 de ani, informează agenția France Presse, citata de Agerpres.ro.

Și o mamografie la fiecare doi ani este suficientă după 54 de ani, în cazul femeilor cu o bună stare de sănătate și cu o speranță de viață de cel puțin încă zece ani, conform recomandărilor publicate marți în revista “Journal of American Medical Association” (JAMA).

Specialistii consideră, de asemenea, că nu mai este necesară pentru toate femeile, indiferent de vârsta lor, dacă examenele clinice de sân pentru detectarea oricăror eventuale îngroșări indică faptul că nu există nici un risc special.

Aceste modificări, care ar putea alimenta dezbaterea asupra vârstei și frecvenței unor astfel de examinări din SUA, reprezinta o recunoaștere a limitelor mamografiei și a ciudățeniilor sale, cum ar fi numărul mare de rezultate fals pozitive, care duc la alte teste precum biopsiile.