maltratare copiiPlanul european de acțiune de prevenire a maltratării copiilor 2015-2020 în dezbatere la București

Relele tratamente aplicate copilului constituie o formă ascunsă de violență și dovezile arată că prevalența sa este inacceptabil de mare în Regiunea Europeană a OMS. Se estimează 860 de decese pe an la copii sub 15 ani. Prevalența maltratării copiilor este mult mai mare, variind de la 22,9% pentru abuz fizic, 29,1% pentru abuz emoțional la 13,4% pentru abuz sexual la fete și 5,7% la băieți. Comitetul Regional pentru Europa al OMS a adoptat o rezoluție pentru a pune în aplicare „Investiția în copii: Planul european de acțiune de prevenire a maltratării copiilor 2015-2020”. Ministerele sănătății din 53 de țări ale Regiunii Europene au sprijinit planul care prevede reducerea cu 20% a relelor tratamente aplicate copilului. Raportul Global despre prevenirea violenței 2014 a raportat că în timp ce 80% din țările europene au o politică națională privind protecția copilului, de fapt, foarte puține se concentrează pe prevenire.

Planului european de acțiune de prevenire a maltratării copiilor 2015-2020 va fi discutat la București în cadrul celei de a 14-a ediție a Conferinței Regionale Europene ISPCAN „În primul rând copiii! Răspunsuri inter-sectoriale și de colaborare la abuzul, neglijarea și exploatarea copilului”, se va desfășura la București. Despre această problematică actuală și complexă va discuta unul din invitații speciali la conferință, dr. Dinesh Sethi, managerul programului pentru prevenirea violenței și abuzului la Divizia de Boli netransmisibile și promovare a sănătății de-a lungul vieții, din cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Dr. D. Sethi a elaborat mai multe rapoarte pentru Regiunea Europeană OMS, inclusiv Raportul european privind prevenirea maltratării copiilor și Raportul european privind prevenirea violenței și a criminalității prin înjunghiere în rândul tinerilor. El este responsabil pentru furnizarea de asistență tehnică pentru 53 de țări din regiunea europeană, inclusiv pentru punerea în aplicare a

Alte teme actuale în dezbatere în cadrul conferinței vor fi: sisteme și servicii de protecție a copilului abuzat și neglijat în Europa și în România, siguranța internetului, migrația și minorii neînsoțiți, violența în familie, abuzul în școală, prevenirea abuzului sexual, parenting, activitatea Comisiei Europene privind drepturile copilului etc.

Printre invitații de marcă îi amintim pe: M.L.M. (Marc) Dullaert, primul funcționar însărcinat cu sondarea opiniei publice (ombudsman) privind copiii din Regatul Unit al Țărilor de Jos, implicat în apărarea drepturilor copiilor, inițiatorul Premiului internațional „Children’s Peace” și al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului în cadrul Conferinței pentru Drepturile Copilului; prof. dr. Maria Herczog, de la ELTE Budapest University, militantă de peste 30 de ani pentru drepturile copilului, membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului din 2007 și membră a Comitetului Economic și Social European din 2004, președintele Eurochild – una dintre cele mai puternice rețele europene de ONG-uri pentru drepturile copilului; prof. dr. Marcellina Mian, de la Universitatea din Toronto și Cornell Medical College din Qatar, Facultatea de Medicină, pediatru preocupat de problematica educației medicale și protecția copilului, expert în domeniul prevenirii maltratării copilului; prof. dr. Marija Raleva, de la Universitatea Skopje Macedonia – Facultatea de Medicină, Clinica de Psihiatrie, șef al departamentului psihiatrie a adolescentului și copilului la Centrul Clinic Universitar din Skopje și profesor la Departamentul de Psihiatrie, Școala de Medicină, Universitatea “Sf. Chiril și Metodiu”, Macedonia, autoare a unor cercetări în domeniul abuzului împotriva copilului.

Societatea Internațională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) Scopul ISPCAN este prevenirea abuzului asupra copiilor în fiecare țară, în orice formă, inclusiv abuzul fizic și emoțional, abuzul sexual, malnutriția și neglijarea, copiii străzii, prostituția copiilor și traficul de copii, implicarea copiilor în conflictele armate și război și munca în rândul copiilor. Organizația se angajează să crească gradul de conștientizare publică a violenței asupra copiilor, dezvoltarea de strategii pentru a preveni astfel de violențe, precum și promovarea drepturilor copiilor în acord cu Convenția ONU pentru Drepturile Copilului.

Comunitatea ISPCAN este compusă din profesioniști și organizații din toată lumea care lucrează în toate domeniile ce țin de abuzul și neglijarea copilului. Este un proces zilnic de a aduce laolaltă profesioniști și studenți pentru a se interconecta și a lucra împreună la nivel global și local. A avea o comunitate în creștere ajută la schimbul de resurse și aduce oportunități de învățare deopotrivă pentru statele dezvoltate și pentru cele în curs de dezvoltare.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) este o organizaţie cu peste 100 de membri, ONG-uri active în domeniul protecţiei şi bunăstării copilului şi familiei, şi are ca scop întărirea, unirea şi reprezentarea într-o manieră solidară a organizaţiilor membre care activează în domeniul bunăstării şi protecţiei copilului şi familiei în vederea asigurării respectării drepturilor copilului aşa cum sunt ele descrise în Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului şi în Convenţiile europene la care România este parte.