astraAsiguraţii Astra din Germania, Slovacia şi Ungaria care vor să denunţe asigurarea sau cei care sunt păgubiţi de un posesor de poliţă Astra trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), potrivit unui ghid publicat, marţi, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul propriu, precum şi pe pagina de Facebook a autorităţii un scurt ghid al consumatorului care include şi un set de întrebări şi răspunsuri pentru situaţii frecvent întâlnite în cazul societăţii Asigurare-Reasigurare Astra.

Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliţă de asigurare cu Astra sunt rugaţi să urmărească informaţiile publicate de ASF şi FGA sau să solicite detalii telefonic, notează ASF.

Lista potenţialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă – cei îndreptăţiţi a solicita compensaţii de la FGA), rezultate din evidenţele transmise de asigurator, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariţia în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potenţialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susţină cererea.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească, iar FGA va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

În situaţia unor daune produse anterior deciziei ASF şi pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar şi în situaţia producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguraţii/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraţilor, beneficiarilor asigurării, precum şi terţelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asiguratoare se află în stare de faliment. Destinaţia principală a sumelor, aflate la dispoziţia FGA, este plata indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii, către creditorii de asigurări îndreptăţiţi ai societăţii de asigurare aflată în faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.

Consiliul ASF a cerut săptămâna trecută intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Acţionarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.