petru si pavelSfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor.  29 iunie este denumita popular SanPetru de Vara, zi in care se tin o serie de obiceiuri, traditii si superstitii.

Ziua de 29 iunie, in care se sarbatoresc Sfintii Petru si Pavel, marcheaza mijlocul verii agrare si timpul secerisului. Cei doi apostoli sunt pomeniti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, a anului 67.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor morti, sarbatoarea fiind cunoscuta si sub numele de Mosii de Sanpetru. Conform credintei populare, mosii ar fi fost 9 tarani care faceau doar lucruri bune si minuni peste tot pe unde mergeau.

In aceasta zi, femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta, tot in aceasta zi oamenii au voie sa lucreaze orice, dar sa nu toarca. Nu e ingaduit nici unei femei sa manance mere pana in aceasta zi, fiindca altfel ii supara pe morti. Dupa sarbatoare insa, femeile tinere pot manca mere, cele varstnice fiind nevoite sa mai astepte pana la Sfantul Ilie.

Pana in aceasta zi nu se scutura merii. Se crede ca, daca se respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grindinei.

Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc.