calmare cosmar copilNu este un lucru neobisnuit ca micutul tau sa sufere un cosmar, dar in astfel de cazuri este foarte imprtant sa stii sa intervii pentru a indeparta cat mai repede si usor spaimele pe care i le-a creat visul cel urat.

Desi nu sunt periculoase, cosmarurile ii produc un oarecare disconfort copilului care, daca nu este ajutat sa treaca mai usor peste ele, poate asocia somnul cu tot felul de spaime, cea mai frecventa fiind teama de intuneric. Cu ajutorul tau, un vis urat poate fi indepartat iar copilul isi poate continua somnul linistit.

In primul rand, daca il auzi tipand si se trezeste, cel mai important este sa ajungi urgent la el, sa il imbratisezi, sa il mangai, saruta-l, maseaza-l usor pe spate si stai cu micututl tau in pat pana cand adoarme la loc si recupereaza din vis.

Daca copilul este dispus sau insista sa iti povesteasca visul, asculta-l cu atentie pentru ca astfel sa poti rezolva problema lui. Poate a vazut u film de groaza, poate il streseaza ceva la gradinita sau la scoala, a avut un conflict cu cineva, este abuzat sau pur si simplu nu se simte bine. Si febra poate provoca cosmaruri.

Daca copilul spune ca a visat monstri, nu ignora sau nu lua in deradere acest vis, ci cauta prin camera, sub pat si in dulapuri pentru a-i arata ca nu este nimic care sa il ingrijoreze si, mai ales, pentru a-i dovedi ca se poate baza pe tine pentru orice problema a lui.

Poti incerca sa ii canti un cantec de leagan sau sa ii pui putina muzica linistitoare. Muzic are efect calmant asupra copiilor si este de regula o buna metoda pentru toata lumea de a adormi mai usor in acordurile muzicale.

De asemenea, poate fi foarte eficient sa ii citesti sau sa-i spui copilului tau inainte de culcare diferite povesti linistitoare.

Daca prichindelul isi doreste acest lucru, lasa lumina aprinsa sau foloseste o lampa de veghe. Frica de intuneric este una dintre cele mai mari la copii. Lasa lumina aprinsa in camera pana cand adoarme, iar acest lucru va reduce teama sa intr-o foarte mare masura.

Pe termen lung, daca copilul tau are frecvent cosmaruri este indicat sa apelezi la ajutorul unui specialist. Vizitați un psiholog  pentru ca visele urate pot afecta cresterea mentala a copilului iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra activităților sale zilnice si in mod special asupra performanetelor scolare.