8 martie – Ziua Internationala a Femeii. Vezi ce Doodle a facut Google

international-womens-day-2015-6218590910939136.2-hpGoogle celebrează Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, printr-un Doodle pe care sunt ilustrate imaginile femeilor care au schimbat lumea.

În acest an, Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoare celebrată pentru prima oară de Naţiunile Unite pe 8 martie 1975, este dedicată evocării progreselor realizate în implementarea drepturilor femeii, la 20 de ani de la Declaraţia şi Programul de acţiune de la Beijing, documentul istoric din 1995 asumat de 189 de state ale lumii, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Programul de acţiune de la Beijing vizează 12 domenii sensibile, având ca perspectivă unică o lume în care fiecare femeie şi fiecare fată să-şi poată alege în mod liber destinul, beneficiind de educaţia şi veniturile necesare într-o societate liberă de violenţă şi discriminare, scrie romaniatv.net.

Deviza aleasă de ONU pentru celebrarea din acest an este “Mai multă putere femeii, mai multă putere omenirii: Imaginează-ţi!”.

Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.

Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită prima dată în 28 februarie 1909, în SUA, la iniţiativa Partidului Socialist, potrivit dcnews.ro. După ce a fost celebrată inclusiv pe 18 martie în anumiţi ani, în 1917 Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită în 8 martie şi data a rămas fixă.

Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată doar în ţările comuniste până în 1977, când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut ca 8 martie să fie ziua ONU pentru drepturile femeilor şi pacea mondială.

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătoare oficială în Afganistan, Angola, Armenia, Azerbajan, Belarus, Burkina Fasol, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Republica Guineea-Bissau, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Turkmenistan, Ucraina şi Vietnam.

Share Button