200564692-008Elevii de clasa a II-a sau a III-a ar putea avea tablete la şcoală cel mai devreme de anul viitor, în timp ce elevii de clasele a XI-a şi a XII-a ar putea să aibă mai multe opţionale şi mai puţine materii obligatorii, ca să se poată pregăti pentru examenul de Bac, conform declaratiilor facute, marti, de ministrul Educatiei, Remus Pricopie la Adevarul Live.

Oficialul a vorbit şi despre organizarea examenelor naţionale, dar şi despre schimbările din programa de gimnaziu şi de liceu. Pricopie a comentat inclusiv promisiunile făcute de Guvern sindicatelor din învăţământ, la finele lunii trecute, în acordul ce prevede salarii majorate etapizat în 2015 şi 2016, dar şi deblocarea a mii de posturi din sistem.

Potrivit Adevarul.ro, ministrul a explicat şi lipsa de pe bănci a manualelor noi aprobate deja pentru clasele I şi a II-a prin actuala legislaţie privind licitaţiile publice, care poate întârzia procesul până la patru ani.

Ministrul Educatiei a precizat ca noile manuale trebuie susţinute şi prin instrumente adaptate noilor tehnologii. „Am introdus manualele digitale şi încercăm să legăm şi toate şcolile la internet de bandă largă, mai sunt în jur de 2.000 de conectat. În plus, am o propunere de proiect din partea Ministerului Comunicaţiilor să achiziţionăm în jur de 240.000 de tablete din fonduri europene, pentru elevi şi pentru profesori. Nu cred că vom începe cu clasa I, sunt prea mici, o să ne uităm şi în alte ţări cum s-a procedat, probabil le vom introduce de la clasa a II-a sau a III-a. Am vrea să facem acest lucru an de an, chiar de anul viitor. Însă şi tabletele se vor cumpăra în urma unei licitaţii, aşa că nu ştim cât va dura“, a spus Pricopie.

Ministrul a adăugat că aceste tablete ar urma să fie restricţionate astfel încât să poată fi folosite pe internet doar pentru accesarea platformei manuale.edu.ro.

Cât priveşte programa şcolară, ministrul Educaţiei susţine că schimbările ce vor urma vor fi doar de calibrare pentru elevii din şcoala primară şi gimnaziu. Modificări mai vizibile vor fi la liceu, pentru ultimii doi ani de studiu, care ar trebui să aducă o aerisire în orarul elevilor.