Studiul a fost realizat pe un model prospectiv si a recrutat 521.000 participanti  din 23 centre, 10 tari din Europa. Varsta participantilor a fost cuprinsa intre 35-70 ani. Scopul acestui studiu este investigarea relatiei intre cancer si dieta, stilul de viata, genetica si factorii de mediu.

A fost evaluata dieta pe ultimele 12 luni la recrutare prin chestionare specifice fiecarei tari. Participantii au completat un chestionar de frecventa alimentara, ancheta alimentara, un jurnal alimentar si la o parte din pacienti s-au recoltat probe de sange. Pina in 2010 s-au inregistrat    50.000 cazuri de cancer. Rezultatele finale vor fi obtinute anul acesta.

Circumferinta abdominala crescuta, depunerea de grasime tipic masculina este un factor independent care creste riscul de deces.  Riscul de cancer colo-rectal este este cel mai usor de modulat prin dieta, putand fi influentat in proportie de pana la 60%.

Concluziile studiului EPIC sunt urmatoarele:

–  carnea rosie si procesata- creste riscul cu 35% pentru 160 g/zi versus 20 g/zi;

–  riscul este si mai mare la cei cu aport redus de fibre;

–  peste – riscul scade cu 31% pentru 80 g/zi versus 10 g/zi;

–  alcoolul determina o asociere pozitiva: riscul creste cu 8% pentru 15 g/zi alcool;

–  cu cat indicele de masa corporala (G/ patratul inaltimii) este mai mare cu atat creste riscul de cancer in cazul barbatilor;

–  persoanele care consuma peste 35 de grame de fibre vegetale pe zi reduc riscul  imbolnavirii de cancer cu pana la 40%.

bucatariepeste “Marele progres al acestui studiu consta in faptul ca  a aratat ca riscul cancerului  poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare”, spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer. Rezultatul: riscul de cancer colo-rectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista o problema cu carnea de pasare, cu conditia  sa nu fie din crescatorii. Leguminoase si cereale integrale : grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon.

 

bucatarieiustinaOptati pentru o alimentatie variata, colorata, mai rar conservata, si alegeti singuri sa va pastrati sanatatea ne sfatuieste Dr. Iustina Cosmina Mogos – consiliere nutritionala, endocrinologie.

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema si nu doar, o puteti contacta pe email:iustinac@yahoo.com sau o puteti gasi la cabinetul Kineto Medical Health din Strada Cameliei nr. 39, etaj 1 (zona Piata Matache). Telefon: 0746 327 451.