mum-newbornŞefa Secţiei Neonatologie din Sibiu, Ecaterina Olariu, spune că niciodată nu au existat “condiţii mai proaste ca acum” din cauza lucrărilor de modernizare la Maternitatea Sibiu, spaţiul fiind “comprimat la aproape 25 la sută”, motiv pentru care nou-născuţii sunt externaţi şi după două zile.

Şefa Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu, Ecaterina Olariu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, de trei ani de când au început lucrările de modernizare la Maternitatea Sibiu, personalul, mamele şi copiii trăiesc “o epocă ciudată”, condiţiile de lucru şi cele de cazare înrăutăţindu-se, transmite corespondentul Mediafax.ro  ” De când conduc secţia asta, de aproape treizeci de ani, niciodată nu am avut condiţii mai proaste ca acum din punct de vedere al circuitelor epidemiologice. Trăiesc cu o spaimă continuă de trei ani şi, uneori, terorizez personalul mediu şi auxiliar pentru că menţinerea curăţeniei este necesară“, a declarat Ecaterina Olariu.

Potrivit acesteia, secţia este aglomerată, fiind trei-patru paturi într-un salon, iar condiţiile de igienă sunt greu de păstrat.  ”Am avut un sistem foarte bun: două mame, doi copii într-un salon. Este perfect şi conform legislaţiei. Acum am aglomerat: sunt trei, patru paturi într-un salon plus că nu au grupuri sociale, dar asta nu e nimic, avem grup social pe coridor. Dar, unde este multă lume şi, mai ales, după liberalizarea vizitelor aparţinătorilor, e mai greu de întreţinut igienizarea. Dezinfecţia ciclică a saloanelor suferă acum pentru că se externează o doamnă cu un copil, celelalte două rămân, pe urmă vine alta, că nu sunt locuri. Uneori suntem aglomeraţi la sala de naşteri, rămân câte o zi, o zi jumătate”, a spus Ecaterina Olariu.

La rândul său, Livia Ognean, medic primar pe aceeaşi secţie, a declarat că nou-născuţii sunt externaţi la 48 de ore, ceea ce “nu e bine”, presiunea asupra medicilor fiind extrem de mare.  “S-a întâmplat să plece acasă de la sala de naştere pentru că, efectiv, nu au fost locuri în secţie, să poată urca în secţie mamele cu copiii. Pentru a putea funcţiona în regimul ăsta trebuie să dăm drumul copiilor mult mai repede decât o făceam de obicei şi atunci trebuie să fii absolut convins că acel copil va fi bine la 48 de ore când îi dai drumul acasă, pentru că asistenţa medicală la domiciliu este destul de greu de realizat. “, a declarat Livia Ognean.

Cei doi medici au precizat că, în cazul nou-născuţilor, există boli care nu debutează la naştere, ci la câteva zile după, fiind extrem de greu de prevăzut evoluţia fiecărui copil.

Maternitatea din Sibiu a fost inclusă, în 2010, într-un program naţional de modernizare derulat de Ministerul Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii spitalului, ar mai trebui realizată partea electrică a clădirii şi montat parchetul. Oficialii spitalului au declarat că, la finalul anului 2013, au făcut noi demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru a afla care este situaţia lucrărilor, dar nu au primit niciun răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.