muzeuMuzeul Ţăranului Român din Capitală sărbătoreşte, pe 5 februarie, 24 de ani de la (re)înfiinţare prin vernisajele a două expoziţii şi un concert de muzică de cameră. Potrivit unui comunicat,  miercuri, de la ora 14.00, la Sala Laolaltă este vernisată expoziţia “Ruşii lipoveni din România”, informeaza Mediafax.ro.

“Lipovean” a fost un termen atribuit în România ruşilor ortodocşi de rit vechi. Aceştia se numesc între ei “staroveri” (în traducere: de credinţă veche) sau “starooobreadţî” (în traducere: de rit vechi). După evenimentele din decembrie 1989 s-a impus termenul de “ruşi lipoveni”, potrivit comunicatului. Lipovenii locuiesc, în special, în judeţul Tulcea, precum şi în zona Bugeacului, în preajma oraşului Vâlcov, din regiunea Odesa. Mici grupuri de lipoveni trăiesc şi în Moldova, inclusiv în Bucovina, dar şi în judeţele Brăila, Constanţa şi Ialomiţa.

În expoziţia “Ruşii lipoveni din România” au fost incluse obiecte având caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar şi lucruri de uz casnic. Expoziţia, deschisă cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înfiinţarea Muzeului Ţăranului, va putea fi vizitată până pe 27 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

De asemenea, miercuri, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziţiei “În urma acului. Românii de peste Bug”, în Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului.

“Pentru noi, a fost emoţionant să aflăm că în Ucraina, dincolo de Bug, trăiau în anii ’40 – şi încă mai vieţuiesc – comunităţi rurale româneşti. Informaţia a căpătat materialitate odată cu descoperirea colecţiei de cusături alcătuită în 1943 de către Anton Golopenţia şi dăruită, începând din anul 2006, Muzeului nostru, de către Sanda Golopenţia. Expoziţia «În urma acului» propune un discurs vizual, audio şi audiovizual despre povestea cusăturilor româneşti din Donbas”, se arată în comunicat.

Expoziţia “În urma acului. Românii de peste Bug” va fi deschisă în perioada 5 februarie – 2 martie.

De asemenea, pe 7 februarie, de la ora 14.00, în expoziţie vor fi lansate volumele “Şcoala sociologică de la Bucureşti. “Publicaţii, expoziţii şi proiecte internaţionale” (număr special, Transilvania 1/2014) şi “Şcoala sociologică de la Bucureşti. Contexte, tendinţe, crize” (număr special Sfera Politicii, mai-iunie 2013). La evenimentul de lansare vor vorbi Sanda Golopenţia, Vintilă Mihăilescu, Zoltán Rostás, Dumitru Sandu, Radu Vancu şi colaboratorii celor două reviste.

Totodată, miercuri, de la ora 19.00, la Studioul Horia Bernea, va avea loc concertul orchestrei de cameră Philarmonia a Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”, susţinut cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înfiinţarea Muzeului Ţăranului. Intrarea la eveniment este liberă.

Orchestra de cameră Philarmonia a Centrului Tinerimea Română este formată din instrumentişti de excepţie, care s-au impus pe scenele din România şi din străinătate prin rafinamentul sunetului şi calitatea stilistică a repertoriului abordat. Performanţele artistice ale ansamblului au dus la realizarea unor înregistrări cu lucrări de Vivaldi, Corelli, Händel, Mozart, Giuliani, Respighi, precum şi creaţii ale unor compozitori români contemporani. Orchestra Philarmonia a fost invitată să susţină concerte la toate ediţiile Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu”, dar şi la diferite festivaluri interne şi internaţionale, în ţări precum: Bulgaria, Rusia, Turcia, Grecia, Spania, Cehia, Austria, Germania, Polonia, Italia şi Republica Moldova. De asemenea, orchestra a colaborat cu cei mai prestigioşi solişti români, dar şi cu reputaţi artişti străini, printre care se numără Ruggiero Ricci, Victor Pikaisen, Alberto Lysy, Alirio Diaz şi Barbara Hendricks.

Violonist cu studii academice la Moscova şi la Bucureşti, Nicolae Iliescu este dirijorul formaţiei Philarmonia, iar sub conducerea sa orchestra de cameră a cunoscut o cariera ascendentă.

Cu ocazia sărbătoririi a 24 de ani de la (re)înfiinţarea muzeului, intrarea în expoziţia permanentă şi în expoziţiile temporare va fi liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.