Invatatoarea acuzata ca cerea bani parintilor a fost demisa | |

Invatatoarea acuzata ca cerea bani parintilor a fost demisa

Share Button

profesoaraConsiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 din Capitală a hotărât, vineri, demiterea învăţătoarei Dana Blându, acuzată că a cerut bani părinţilor copiilor din clasa ei, pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii de învăţământ. Potrivit unor surse din cadrul Şcolii nr. 10, Consiliul de Administraţie a hotărât demiterea învăţătoarei Dana Blându, pentru abateri grave, informeaza Mediafax.ro.

Reprezentantul CL în Consiliul de Administraţie al Şcoli 10, Mihail Brancu, a declarat că s-a decis desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, începând de vineri, precizând că este o decizie justă, pentru că nu putea o asemenea persoană să pună o pată pe tot învăţământul.  Mihail Brancu a mai spus că decizia din Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 “Maria Rosetti” a fost luată conform raportului Comisiei de disciplină.

În urmă cu o zi, inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala 10, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida şedinţa Consiliului de Administraţie de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

ISMB s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Cercetările inspectoratului în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală a fost liber în vacanţa de sărbători, iar angajaţii nu puteau fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându. Reprezentanţii ISMB declarau atunci, pentru Mediafax că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.  Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie. Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite.

Poliţiştii Secţiei 6 vor audia aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei

Conform surselor citate, la sediul Secţiei 6 Poliţie vor fi chemaţi pentru audieri, în zile următoarele, aproximativ 20 de părinţi, pentru ca, în urma discuţiilor cu aceştia, anchetatorii să stabilească dacă învăţătoarea Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai Şcolii nr. 10 “Maria Rosetti”, ar fi primit astfel foloase necuvenite.

La sediul Secţiei 6 Poliţie a venit, vineri dimineaţă, mama unuia dintre elevii din clasa învăţătoarei Dana Blându, urmând ca, în aceeaşi zi, în faţa poliţiştilor să se prezinte şi părinţii altor doi copii. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început joi, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Femeia a venit la poliţie de bunăvoie, fără ca în prealabil să fie citată, după ce, joi, poliţişti ai Secţiei 6 au mers la domiciliul acesteia şi i-au cerut să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările video şi audio pe care le avea cu învăţătoarea Dana Blându.  Celălalt părinte care a fost, joi, la Secţia 6 Poliţie, le-a povestit anchetatorilor cum cerea învăţătoarea Dana Blându sumele respective şi cum sugera părinţilor să-şi înscrie copiii la after school-ul ei.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.  Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu.  Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: “Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!”.

“Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.

Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: “Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.

Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: “Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii …”.

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: “Pentru că este în comunitate, doamnă”.  Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: “Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.

Învăţătoarea le spune apoi că “următoarea mişcare este de Paşte” şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze “unui sistem românesc, balcanic, de stat”.  Aceasta a mai spus că, nici când avea “clasă de ţigani”, nu avea aşa cadouri.

Mama denunţătoare în cazul Blându: La secretariat mi-au spus să-mi duc copilul la altă şcoală

Mama care a înregistrat-o pe învăţătoarea Dana Blându când le cerea părinţilor bani pentru cadouri a declarat, joi, după ce a fost audiată de poliţişti, că atunci când s-a adresat secretariatului şcolii i s-a spus că învăţătoarea nu poate fi înlăturată şi să-şi ducă copilul la altă şcoală, potrivit Mediafax.ro.

La ieşirea de la Secţia 6 de Poliţie, unde s-a prezentat joi pentru a fi audiată în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, femeia le-a spus jurnaliştilor că a predat înregistrările ce conţin discuţiile în care învăţătoarea le cere părinţilor bani de cadouri de Crăciun.  Ea a precizat că a luat decizia să dea presei înregistrarea, făcută într-o şedinţă cu părinţii, după ce iniţial s-a adresat secretariatului. “Mi s-a spus că doamna nu poate fi înlăturată, că este o personalitate, să-mi mut eu copilul”, a spus femeia.

De la începutul anului şcolar, mama a plătit 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite, mobilier şi alte bunuri care ţin de activitatea şcolară, precum şi pentru cadouri de Crăciun, potrivit spuselor acesteia. La întrebările jurnaliştilor, femeia a mai precizat că ştie că părinţii unor copii nu au dat aceşti bani, dar nu ştie dacă aceşti copii au fost defavorizaţi.

Întrebată dacă învăţătoarea le-ar fi impus părinţilor să-şi înscrie copiii la after school-ul ei, femeia a răspuns negativ, menţionând însă că învăţătoarea a sugerat că alte after school-uri ar fi proaste.  Ea le-a mai declarat jurnaliştilor că poliţiştii au fost interesaţi doar de aspectul material al acestei chestiuni, şi nu şi de jignirile adresate de cadrul didactic părinţilor.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *