Olympic_Torch_Launches_Into_OrbitDoi cosmonauţi ruşi au ieşit, sâmbătă, din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în spaţiu cu torţa olimpică, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni înainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea rusă.

După deschiderea sasului, cosmonautul Serghei Riazanski a ieşit din ISS primul şi l-a filmat pe colegul său rus Oleg Kotov, care a ieşit cu torţa roşie şi gri,  în spaţiu aproximativ o oră, potrivit Mediafax.

“Kotov şi Riazanski vor imita predarea flăcării olimpice”, declarase anterior Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP), situat la periferia Moscovei. “Cosmonauţii nu se vor îndepărta prea mult de sas, iar torţa va fi fixată de costum printr-un cablu”, a adăugat el.

Flacăra, în culorile roşu şi gri, este una dintre cele 16.000 de torţe folosite de o lună în cadrul ştafetei în Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al torţei din istoria olimpică (65.000 kilometri) până la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situată între Marea Neagră şi Munţii Caucaz.

Singura diferenţă în cazul torţei din spaţiu este că aceasta a fost stinsă pe toată durata călătoriei, din motive de securitate. Oricum, aprinderea unei flăcări în spaţiu ar fi imposibilă din cauza absenţei oxigenului.

Serghei Riazanski şi Oleg Kotov, care au ajuns pe ISS la 26 septembrie la bordul unei capsule Soyuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, au vorbit despre această “ieşire olimpică” înainte de a pleca. “Voi ieşi primul cu o cameră în mână şi alte echipamente foto”, a declarat Riazanski.”Apoi, Oleg va ieşi cu torţa şi eu îl voi filma. Pe urmă vom face schimb, dacă mă va lăsa să ţin torţa”, a adăugat el.

Semn al caracterului istoric al acestei etape spaţiale a parcursului torţei olimpice, decolarea capsulei Soyuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci şi cu torţa la bord a fost difuxată în direct pe un ecran gigantic amplasat în centrul oraşului New York, în Times Square, unul dintre cele mai celebre şi mai aglomerate locuri din lume. Aceasta a fost difuzată şi de televiziunea rusă.

Torţa olimpică a fost dusă în spaţiu la bordul unei navete înainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.După această etapă inedită, torţa va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, însoţită de astronauţii Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americană) şi Luca Parmitano (italian), care se întorc dintr-o misiune de cinci luni şi jumătate în spaţiu. Aterizarea este prevăzută pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (2.50, ora României) în stepele Kazahstanului.

În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.