sfanta mariaPeste 4  milioane de salariaţi români vor avea liber joi și vineri, acesta fiind cel de-al cincilea an consecutiv în care angajaţii au liber pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, iar premierul Victor Ponta a anunţat că vineri, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, va fi declarată zi liberă, precizând că angajaţii din sistemul bugetar vor recupera această zi într-o sâmbătă din următoarele săptămâni.

Ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii.

Codul muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poa­te acorda zile li­bere anga­ja­ţilor în zi­le­le de sărbătoare le­gală, este nevoit să-şi plătească an­gajaţii care lu­crea­ză cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur­mătoarele 30 de zile.

Între Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului – 15 august) şi Sfânta Marie Mică (Naşterea Maicii Domnului – 8 septembrie) încep lucrările agricole de toamnă şi este momentul în care se deschide sezonul de nunţi.

În unele zone ale ţării, în ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile merg la biserică unde sfinţesc şi împart struguri, prune, flori, plante de leac şi merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. Tot la sate se obişnuieşte ca în această zi să fie angajaţi pândarii în vii şi se oferă ofrandă din noua poamă. Târgul va fi deschis de la ora 9.00 până la 19.00.

Calendar zile libere 2013

  • Adormirea Maicii Domnului

– 15 august » joi

  • Sfântul Andrei

– 30 noiembrie » sâmbătă

  • Ziua Națională a României

– 1 decembrie » duminică

  • Crăciunul

– 25 decembrie » miercuri

– 26 decembrie » joi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.